Trupul poate muri, dar mintea exista vesnic

4
7

Memoria holografica

In indelungata sa activitate chirurgicala, dr. K. Pribam a constatat un fapt cu totul derutant: atat la experimente pe animale de laborator, cat si la operatii pe creier la diferiti oameni carora a trebuit sa le extirpe anumite portiuni, memoria nu le-a fost afectata. Asadar, in creier nu exista si „un centru al memoriei”, asa cum exista centri pentru alte functiuni. Memoria aparea ca fiind distribuita in intregul creier!

Deci, pentru aceasta functie, creierul s-ar comporta holografic. Tot ce fiinta umana retine in constientul si in subconstientul ei ar fi imprimat printr-un laser nestiut in materia sensibila a tuturor celulelor nervoase din lobii cerebrali. Pentru dr. K. Pribam, procesul memorarii ar fi similar cu cel al inregistrarii holografice a diferitelor imagini, in substanta fotosensibila a cliseelor. Si tot prin tehnica holografica mai avansata a considerat ca se poate explica direct cum de este posibila inregistrarea unor imense cantitati de informatii pe care omul le acumuleaza in cursul unei vieti.

Se stie ca, treptat, specialistii au pus la punct si inregistrarea pe un acelasi suport fotografic a mai multor holograme suprapuse, doar prin modificarea unghiului fasciculului laser de imprimare si respectiv al celui de citire. Acest fapt a venit sa ofere o noua sustinere a provocatoarei conceptii holografice: atunci cand facem micul efort de „cautare” in memorie, de „reamintire”, fara sa constientizam procesul intim, s-ar regla automat fasciculul unghiului de citire a inregistrarilor de pe holograma memoriei, pe care o avem fiecare dintre noi „undeva”, in sinea noastra. Iar pentru a oferi un termen de comparatie sugestiv, fizicianul M. Talbot a redat comparativ o determinare experimentala a tehnicii moderne: pe o suprafata de 2,3 centimetri patrati, se poate stoca holografic informatia corespunzatoare a textului din cinci Biblii!

Si vederea e holografica

Nu numai functia memoriei, ci si vederea oamenilor si a animalelor ar fi holografica. Prin cercetarile sale experimentale, dr. K. Pribam a constatat si acest fapt, care, desigur, a tulburat lumea medicala si a biologilor. El s-a convins de o atare situatie atunci cand, la indepartarea a 90-98% din cortexul vizual sau din nervul optic al unor animale de laborator, acestea nu-si pierdeau facultatile vederii…

Corpul moare, memoria ramane!

Evident, cercetarile si conceptiile sale afectau direct vechile cunoasteri in domeniul respectiv. Au urmat confruntari stiintifice care au conturat tabere distincte. Dar cand prof. K. Pribam a aflat de noile conceptii stiintifice ale prof. David Bohm privind modelul holografic al Universului, el a gasit un puternic sprijin teoretic in sustinerea micii revolutii pe care a starnit-o in neurofiziologia moderna.

Totusi, in privinta cercetarilor experimentale si teoretice ale dr. K. Pribam, constatarile sale au constituit doar o jumatate de pas inainte. In realitate, chiar daca un creier ar fi extirpat total – asa cum se intampla de fapt prin decesul trupului -, memoria fiintei umane respective nu se pierde deloc.

Motivul este foarte simplu: nu creierul, nu celulele sale nervoase constituie suportul material care inregistreaza tot ce afla, tot ce gandeste, tot ce face si tot ce simte o fiinta umana. Adevaratul arhivar este corpul sau mental superior, care, in paralel cu functiile sale, poseda si o uimitoare capacitate permanenta si de o durata extraordinar de extinsa: el inregistreaza – intr-adevar holografic -, in masa materiilor sale fine si foarte sensibile, informatiile care ii parvin in indelungatul sir al tuturor intruparilor si al dezcarnarilor din cursul „scolarizarii terestre”. Materiile fine ale mediului invizibil au o extraordinara usurinta de inmagazinare ultrarapida a oricaror informatii. Capacitate mult sporita in raport cu cea pe care o au si materiile grele.

Neuronii cerebrali stocheaza, intr-adevar, o „mica memorie” specifica, dar aceasta este limitata doar la o singura intrupare, pierzandu-se dupa fiecare deces al trupului carnal. Memoria respectiva deserveste strict functionalitatea neuronilor in cadrul restrans al rolului lor de simplu „calculator central” pe care il indeplineste creierul in prelucrarea informatiilor utile vietuirii incarnate.

In fapt, sistemul neuronal cerebral se supune functional, la fel ca si restul organelor carnale, acelui „program-holograma” imprimat in adevarata „arhiva holografica”, cea a corpului mental superior, inaintea oricarei incarnari.
Toate aceste conceptii moderne au la baza cunoasteri tot mai extinse privind ceea „ce este in sine” fiinta umana ca entitate spirituala-informationala asociata cu anumite corpuri din diferite materii – care sunt in sine „instrumente-vehicul” materiale necesare unei imense varietati de experiente individuale.

4 COMENTARII

  1. nu ramane nici o memorie pentru ca mortii sant inconstienti pana la inviere.Scriptura spune clar care este starea mortilor. ,,,Cei morti nu STIU NIMIC,,NICI CUNOSTINTA NICI PLANURI ETC.Atunci cum naiba sa ramana memoria.Da ei raman in memoria lui Dumnezeu cere la timpul potrivit vor fii inviati.Minciuna cu NEMURIREA SUFLETULUI a facut sa apara tot felul de ideei false.

  2. Este foarte adevarat ca nimeni nu are o dovada stintifica asupra starii memoriei dupa moarte, stare care sa ne demonstreze viata de dincolo. Dar nu ne putem baza pe Scriptura deoarece acolo este o simpla constatare ca omul a murit si nu misca. Oricum scriptura este scrisa de mana umana si are mii de exagerari in continut. Stiintific s-a realizat fotografierea procesului de gandire pentru care s-a obtinut premiul Nobel si este extrem de important si secret ceea ce stiu acei savanti despre memorie , despre constiinta , despre viata, despre diviziunea celulei, etc.
    Daca s-au dezlegat in timp misterele aparitiei Universului, a bombei atomice, a bombei cu hidrogen si altor arme de distrugere in masa, cred ca stiinta a facut pasi foarte mari in ceea ce priveste mecanismul memoriei umane si cand spun acest lucru ma gandesc ca toate computerele sunt realizate dupa modul de gandire uman si procesul nu se opreste aici, s-a ajuns la cibernetica avansata, la avioane de lupta care actioneaza singure fara ajutor uman, la roboti, etc
    Este meritul medicinei sa observe fenomenele si procesele de dupa moartea individului, modul de comportament al creierului uman in acele ultime clipe tereste si incetul cu incetul stiintific vorbind procesul va fi observat, analizat si pus in practica tot de oameni de stiinta. In ceea ce priveste viata, existenta memoriei dupa deces mii de doctori din intreaga lume cerceteaza fenomenul din mai multe unghiuri de vedere si acest lucru este de apreciat pentru ca sigur se vor obtine rezultate in sensul ca pe unii pacienti ii mai poti salva .Acesta este o fapta deoesebita pentru omenire . Felicitari acestor oameni.

  3. cred ca memoria ramina dincolo de moarte,deoarece nu cred ca nu exista om care sa nu-si fi spus macar odata in viata asta:”locul asta parca la-m mai vazut,cu toate ca tu te afli pentru prima oara acolo”,sau”persoana asta o cunosc,dar nu stiu de unde …parca o stiu bine,dar nu stiu de unde”,cu toate ca e pentru prima oara totusi cind o vezi…..memoria ne ramina si dincolo de moarte pina la urmatoarea viata, la care dumnezeu o sa ne trimita sufletul…de aceea noi ne punem intrebari de unde stim un anume loc sau o anumita persoana,cu toate ca le vedem pentru prima oara in viata….pentru ca noi am venit la viata,dupa ce poate am mai murit odata cindva…si din viata anterioara mai aducem amintiri cu noi in viata asta,dar amintiri foarte vagi ….eu cred ca eu am gustat din moarte cindva si ca azi traiesc pentru a doua oara si ca azi traiesc o viata,care poate se aseamana cu viata anterioara,dar omul isi poate tine amintirile vii din viata anterioara numai pina in momentul in care dumnezeu decide sa te trimita la o alta viata…si o data ce ai fost trimis l o alta viata,dumnezeu iti sterge o mare parte din viata anterioara,dar nu tot…nu vedeti ca sunt atitea animale inteligente,care te face sa te minunezi de inteligenta lor,mai ales cainii…sunt catei in general ,care fara sa-i dresezi,te poate chema printr-un anumit latrat dupa ei sa te duca sa vezi ceva,sau printr-un anumit latrat se uita in ochii tai minute in sir,ca si cum ti-ar vorbi…….eu cred ca aceste fiinte minunate au fost oameni in viata anterioara,iar in viata asta au fost trimisi in chip de animal,dar cu putin suflet si putine amintiri ,simtiri si emotii,din viata de om ce a trait-o anterior….oricum,viata si moartea au o legatura strinsa una fata de cealalta si de multe ori nu putem intelege si sti chiar totul despre ele,,,,da,eu cred ca doar corpul moare,iar memoria ramine pina la urmatoarea inviere a sufletului….