Home Spiritualitate teoreticaFizica cuantica Fizica cuantica, principiile sale si spiritualitatea

Fizica cuantica, principiile sale si spiritualitatea

by admin
577 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

cuanticNotiunea de cuantica a fost impusa de catre savantul Herbert Planck (Premiul Nobel in 1918). Dezvoltarea bazelor fizicii cuantice a fost realizata de Albert Einstein, incepand cu teoriile privind relativitatea speciala si cea generala (premiul Nobel in 1921, dar nu pentru aceasta teorie, ci pentru lucrarile privind efectul fotovoltaic). Punctul culminant al fizicii cuantice moderne a fost structurarea celor doua electrodinamici: “electrodinamica cuantica” – pentru care Julian Schwinger, Shinichiro Tomonaga si Richard Feynman au luat premiul Nobel in 1965 si “cromodinamica cuantica” – noua teorie a interactiunilor tari.

Cele doua teorii au condus la cea mai impresionanta constructie a fizicii din toate timpurile – modelul standard, al carui subiect “fierbinte” l-a constituit unificarea fortelor fundamentale din natura. Concluzia cercetarilor a fost foarte clara: toate cele patru forte sunt de fapt “fatete”, forme ale unei singure forte! Iar de aici pana la relationarea fizicii cuantice cu experientele misticilor orientali si occidentali nu a mai fost decat un pas.

Teoria cuantica porneste de la cateva idei esentiale, pe care le vom prezenta pe scurt:

1. In primul rand, fizica cuantica considera ca toate sistemele materiale poseda o caracteristica principala: dualitatea unda-particula. Astfel, electronii – care in fizica clasica, newtoniana actionau ca particule, pot in conditii speciale sa se comporte ca unde, respectand legile electromagneticii si nu cele ale mecanicii.

2. Toate actiunile care au loc in fizica pot fi masurate, iar cele mai mici unitati energetice, care nu mai pot fi subdivizate sunt “cuantele” (de aici si denumirea de fizica cuantica). De exemplu, un atom poate face un salt de la o stare la alta, fara a trece prin stadiile intermediare, cu emisia unei cantitati cuantice de energie luminoasa. Cand particulele interactioneaza, este ca si cum ele ar fi conectate prin legaturi invizibile la un intreg. Pe scara larga, aceste conexiuni invizibile sunt atat de multe incat analiza lor devine probabilista.

3. In al treilea rand, exista o proprietate stranie de “ne-localizare” cuantica. Aceasta inseamna ca particule aflate la distante microscopice unele de altele (de ex. mii de kilometri) pot sa interactioneze unele cu altele intr-un mod ciudat, ca si cum ar fi inter-conectate, insa legatura dintre ele este necunoscuta. Este ca si cum ar exista un “intreg” care coordoneaza prin metode necunoscute fiecare particica din Univers. Bohr si Heisenberg au dezvoltat aceasta idee, demonstrand ca nu se pot face observatii obiective, intrucat observatorul, prin actiunea sa de observare, modifica starea cuantica a sistemului observat. Aplicata la un caz concret, inseamna ca simpla indreptare a atentiei catre o floare modifica la nivel cuantic starea acelei flori!

In fizica cuantica, nu intensitatea unui camp energetic cuantic conteaza, ci forma, structura sa. Astfel, chiar si cel mai infinitezimal camp cuantic poate afecta o particula, modificandu-i starea. Nu intensitatea conteaza in noua fizica, ci existenta sau inexistenta acelui camp cuantic. O forta nu trebuie neaparat sa fie activa, ea poate exista si ca potential, acest potential fiind esential pentru fizica cuantica.

O alta descoperire importanta, apartinand lui Einstein este de-acum cunoscuta lege E=mc²; aceasta lege arata ca masa nu este decat energie aflata in repaus. Teoria relativitatii demonstreaza ca masa unei particule, a unui obiect sau fiinte nu are nimic de a face cu substanta (precum era in fizica clasica), masa nefiind altceva decat o forma de energie. Si cum energia este o marime dinamica asociata activitatii si proceselor de transformare, aceasta dovedeste ca particula nu poate fi gandita ca un obiect static, ci ca o entitate dinamica, deci ca un proces care implica energie.

Crearea particulelor din energie pura reprezinta fara indoiala un rezultat spectaculos al fizicii relativiste. Ulterior, teoria cuantica a demolat conceptele clasice de corp solid si lege strict determinista, la nivel subatomic corpurile materiale solide ale fizicii clasice newtoniene prezentandu-se ca unde de probabilitate, iar acestea se refera la probabilitatea interactiunilor.

In urma dialogurilor cu maestrul spiritual Jiddu Krishnamurti, David Bohm si-a indreptat atentia spre realizarea unei intalniri intre spiritualitate si fizica. Astfel a luat nastere notiunea de “ordine implicita” (in engl. implicate order), care sta la baza teoriei cuantice a lui Bohm. Trasatura esentiala a acestei idei este ca intreg Universul este intr-un anume fel “invelit”, continut in fiecare particica a sa si ca fiecare parte este de fapt o condensare a intregului Univers.

Ordinea universala se dezvaluie, devine “explicita”, insa pana acum cercetatorii nu au reusit sa descopere decat o mica parte din legile acestei ordini implicite a Universului.

Bohm este unul dintre primii fizicieni cuantici care au sugerat si ulterior demonstrat existenta unor dimensiuni multiple, dincolo de planul fizic sau energetic. El clasifica aceste planuri/dimensiuni ale universului in functie de “subtilitatea” lor: planul fizic este un plan mai grosier, mai “dens”, pe cand planul mintii este mult mai subtil; dincolo de minte, planul constiintei are caracteristici care abia acum se dezvaluie: “chiar si planul mental devine un plan fizic daca ne indreptam spre o directie mai subtila”

Realitatea multidimensionala este descrisa de Bohm prin analogia cu fotografia holografica: universul holografic este compus dintr-o infinitate de dimensiuni, care exista simultan; aceste dimensiuni sunt structuri similare cu intregul, cu Universul. Daca am putea privi separat o dimensiune, ea ar arata exact ca intregul: este ca si cum am rupe o bucata dintr-o holograma: ea ar contine toata imaginea continuta de holograma initiala. La fel este si universul holografic: orice dimensiune a sa are aceleasi caracteristici ca intregul, ca universul.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

69 comments

dobai cornelia 18 iulie 2009 - 12:01

poate pana la urma se v a descoperi ca intregul univers este de fapt reprezentat fizic prin corpul uman si lucrurile nevazute de catre mintea,gandirea umana

dumitrascu ionut 4 septembrie 2009 - 1:35

pe aceeasi teme si cu aplicare in viata practica se poate citi cartea intitulata ,,spiritualitatea succesului’ de Vincent M. Roazzi

valetin 4 ianuarie 2010 - 10:09

poate pana la urma isi vor da toti seama k noi cream dimensiunile fiecare secunda trecuta din viata noastra reprezinta o dimensiune [ te intorci in timp esti intro alta dimensiune ] parerea mea

Anonym0us 21 ianuarie 2010 - 0:59

Inca odata in articolul prezentat mai sus se observa (pt cei care nu’s orbi ) ceva , cineva care sta mai presus de toate ce vedem si ce nu vedem sau pricepem (inca ) si Acela nu e altul decat Dumnezeu , desi oamenii de stiinta (unii) ii spun “Intelligent Design” sau pe romana noastra , design sau structura inteligenta , oamenii credinciosi Il stiu ca Dumnezeu , oamenii de stiinta Il stiu ca ce percep ei mai bine in termenii lor stiintifici , dar mai e mult de descoperit pt cei care tot inca nu cred (a crede si a nu crede < ultima limita umana inaintea cunoasterii absolute );
la fel si cu dualitatea care este in fiecare dintre noi (binele si raul , intunericul si lumina ) trebuie sa devii o singularitate , unitate , intreg , ca sa vezi imaginea de ansamblu (tabloul complet).

WAZ 26 ianuarie 2010 - 20:37

Fizica cuantica reprezinta miscari la scale cosmice , iar dupa marea relativitate a lui Einshtein ,
Universul este un spatiu definit de Contiiinumul spatio-temporar avand 4 coordonate ,
lungime , latime , inaltime , timp si contiiinumul spatio-temporal poate fi modelat in oricare forma .
Fizica coantica este o materie avand un numar infinit de legi .

eugen 30 ianuarie 2010 - 20:53

VREAU SA TINETI MINTE ACESTE VORBE NIMIC NU SE PIERDE NIMIC NU SE CASTIGA TOTUL SE TRANSFORMA SUNT NISTE CUVINTE SPUSE DE UN SAVANT RUS CARE NU MAI ESIE PRINTRE NOI DE CV VREME DAR SA STITI CA IN ULTIMA SUTA DE ANI OMENIREA A EVOLUAT ENORM DAR ESTE NECESAR MAI TREI SUTE SAU MAI MULTI ANI CA SA NE DEZVOLTAM DAR NU PUTEM CREDE CA TOT CE SE INTAMPA ETE UN ACCIDENT SUNT MULTE EXPERIMENTE CARE AU FOST MUSAMALIZATE NU VREAU SA INTRU IN DETALI FIZICA CUANTICA ESTE UN DOMENIU FOARTE RASPANDIT NOI NU PUTEM PESTE NOAPTE SA CUNOSTEM UNIVERSUL EL ESTE VAST DAR ACEASTA STINTA OBORDEAZA DIFERIT PROBLEMA NU SE UITA LA LA IMENSITATEA UNIVERSULUI CI LA FORMAREA ACESTUIA DACA SE VA FACE EXPERIMENTUL DE LA CERN POATE VOM AFLA CATEVA RASPUNSURI ESENTIALE DAR NIMIC MAI MULT , VA MULTUMESC DACA DORITI SA FITI INFORMAT ……..eugen2100@yahoo.com

alexandra 21 februarie 2010 - 11:59

buna sunt alexandra sunt pasionata de FIZICA CUANTICA si vreau sa spun ca toti îsi dau cu presupusu dar tr sa gandim logic nu stiu cum sa va explic dar universu este finit si sunt 100% sigura daca vreti sa ma contactati facetio pe salexandraiubire@ymail.com ms larevedere

dadeecc 6 martie 2010 - 3:29

da Alexandra eu unu cred ca ai dreptate:) ma pasioneaza multi stiinta,implicit fizica cuatinca motiv pt care tind sa iti sustin argumentu 🙂 cred ca universul NU este infinit dar tot odata cred ca este. dc? simplu…toata lumea stie ca, candva, un big bang chiar a avut loc. si lumea mai stie si ca…de atunci…universul este intro continua expansiune. prin urmare…universul nu este infinit…dar daca facem niste calcule….este intro CONTINUA expansiune….de unde rezulta, cred eu….ca este infinit. adik…universul este o chestie care isi schimba forma/volumu continuu…nici macar o milionime de secunda nu ramane la aceleasi dimensiuni….dimensiuni p care si le schimba crescand si nu descrescand. so yeah..its basically infinite 🙂 ah si imi pare rau pt comentariu meu ce include foarte putine neologisme…am vrut doar sa fiu p intelesul tuturor:) peace…

sava ioana 14 aprilie 2010 - 17:50

CITITI PAVEL CORUT “SECTRETE VARSTELOR DE AUR”…E O CARTE DEOSEBITA CU NISTE EXPLICATII SI ARGUMENTE BUNE..;)

Sabin 4 mai 2010 - 17:19

Oare nu Cel ce va sa vina a spus ca pana la urma va veni? Oare nu noi suntem cei alesi sa il intampinam? Pocaiti-va cuantic

Stirescu 5 mai 2010 - 17:28

De ani buni studiezi fizica cuantica.Ce este de fapt?sigur dupa cite vad sunteti in stare sa va formulati ideile personale privind la aceasta,deci ce este stim,este stiinta care studiaza si incearca sa explice cum totul in lumea asta exista(simlu scris)deoarece insasi existenta oamenilor la fel aparitia ramine neexplicabila….Dupa multipli ani dedicati studierii aceste stiintei dupa multiple cercetari (fie nu pentru toti ci pentru mine)am ajuns la concluzia ca traim,am trait din energie si doar din ea.Religiile nu vin in contradictoriu ci sustin ca exista ceva ma suprem ca omul ce nu poate fi vazut,simtit,mirosit,pipait in religie este fie Dumnezeu,fie alt nume propus de oameni.acum sa ne amintim proprietatile energiei-nu poate fi vazuta,simtita,mirosita,pipaita… In ciuda diferentii dintre oameni sociala,religioasa,etnica cu totii credem in ceva mai suprem ca noi fiecare ii spunem in felul sau dar de fapt este ea-ENERGIA!Puteti spune in adresa mea dragi comentatori dar nu ma judecati ci judecati,meditati si zilnic trezitiva cu intrebarea cum am aparut?cum traim?din ce este formmat totul?este oare unuversul marginit?adormiti cu aceste intrebari.Ele va vor macina din ce in ce mai mult insa involuntar in subconstientu vostru se vor forma idei clare pe care le puteti sustine numai studiind indelungat aceasta stiinta(fizica cuantica) veti primi raspuns.Tineti minte VIATA ESTE ENERGIE/ENERGIA ESTE VIATA!!

Ana BAITY 26 mai 2010 - 10:58

Eu cred ca infinitul se regaseste in finit.Stiti de spirala de aur..numaruld e aur..care se regaseste in toata Tora…adik…cum explica ei….numelke lui D-zeu..care D-zeu…este de fapt acea necunoscuta constanta..ufff..cat de mutle ar putea fi de spus aici.Am scris ceva pe blog despre asta…dak va intereseaza…http://anabaity.wordpress.com/ sau dak va intereseaza..cel mai interesant film care l-am vazutd e ani incoace..poate ever…este filmul Pi…de prin 98 e filmul

Angela 21 iunie 2010 - 18:31

Of Topic – Mă bucur şi o spun fără ironie, că oameni care habar nu au să scrie corect gramatical, sunt interesaţi de un asemenea subiect. Pînă la urmă, probabil acesta va fi beneficiul isteriei cu anul 2012: oamenii se vor întoarce către sine, spre studiu şi spiritualitate, ceea ce poate duce la schimbare în bine.

mihnea 27 iunie 2010 - 13:51

einstein a spus si a demonstrat ca nu exista bine si rau,frig si cald,lumina si intuneric asa ca cei care va referiti la bine si rau sau lumina si intuneric din unghi religios,reflectati…..

irina 23 iulie 2010 - 17:47

“bine si rau,frig si cald,lumina si intuneric ” la modul absolut, nu ca n ar exista deloc. ceea ce in anumite contexte e bine/bun poate sa si piarda aceasta insusire in altele.

Nicol 13 august 2010 - 8:49

Am vrut sa ma documentez despre Herbert Planck, dar nu l-am gasit nicaieri. Poate ca este vorba de Max Planck, autorul definitiei fizica cuantica. In Wikipedia al gasit si motivarea pt Premiul Nobel din 1918

Motivaţia Juriului Nobel

“Ca apreciere pentru serviciile oferite în avansarea Fizicii prin descoperirea “cuantelor” energiei.” Este considerat fondatorul mecanicii cuantice.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Max_Planck

Marius gr 8 septembrie 2010 - 3:03

Mintea noastra este finita-marginita si ea nici odata nu poate sa perceapa ceva infinit-nemarginit, noi omenirea facem supozitii in alfarea lui Dumnezeu deocamdata incercam sa aflam doar cum gandeste el, asa ca sa avem o condiuta buna de viata sa evoluam la nivel spiritual ca timpurile se apropie fratilor, si sa ne rezumam viata la un singur cuvant care l am invatat de la Domnul Iisus(iubire). Doamne ajuta !

ana 29 septembrie 2010 - 1:06

parerea mea este ca energia este baza tuturor corpurilor si evolitiilor acestora ,ea nu se pierde pur si simplu ea defineste acea baza spirituala o energie , existenta Lui Dumnezeu este esentiala deoarece noi ca o parte din el ne creem gandurile si frazele si tot ce ne este necesar ne creem practc un univers personal si nelimitat ,chiar daca spatiul este un corp si nu o energie o spiritualitate sau un “gand” si gandurile noastre se pot transforma in roade palpabile diferenta dintre acestea 2 este in primul rand ca noi nu putem cunoste ceva ce nu vedem nu putem intelege sau crede asta este o limita care orice om ar trebui sa si o accepte si sa aiba maturitatea de a faca diferenta intre mintea umana si perfectiunea ce ne inconjoara omul trebuie sa isi cunoaca limitele intrebarea”de ce” vA EXISTA PEREU SI DIN CCE IN C EVA FI PUS MAI MULT VOM AFLA RASPUNSURI NUMAI NUNE PENTRU ALTE INTREBARI in al 2 lea caz cum noi suntem creati dupa credintele Ortodoxe jumatate din Dumnezeu partea noasra de divinitate ne da posibilitatea de a ne creia un propriu univers… iti poti asculta gandurile crezi in existenta lor dau nu o poti limita Dumnezeu poate ca are universul creat de El un univers perfect in care noi trebuie sa ne putem echilibra nu sa ne punem intrebari fara raspuns!

ana 29 septembrie 2010 - 1:16

nu ne putem afla limitele gandirii noastre in”propriului univers” Dumnezeu creeaza ceva nelimitaat ni putem sa fim universul nostru dar sa facem un univers nu putem ceea ce exploca de ce nu putem intelege acest lucru daca mintea umana ar fi conceputa s primeasca un astfel de raspuns e am fi indreptat catre el raspunsul este foarte usor in ceea ce priveste infinitul adica acesta reprezinta limitarea noastra reprezinta trecerea de la om la energie la creator lucrurile mari uneori sunt echivalente cu cele marunte cum ar fi anumite conceptii despre univers pecare le am putea demonstra cu mult timp dupa ce conceptiile a aparut poti compara cam pe jumatate universul din noi cu cel real

ana 29 septembrie 2010 - 1:21

am 16 ani totusi asta este mentqallitatea mea acum pate pe viitor… o sa pot demostra ceea ce spun sincer uneori asta este o pierdere dde timp la ce imi foloseste exact ca armele am studiat sa le creem si au aparut razboaiele oricum snsul vietii nu il putem schimba este un cilu sa ne nastem ca sa murim putem trece doar cu fruntea sus prin timp

florin 7 octombrie 2010 - 15:58

Universul este holografic,totul este energie.Fizica cuantica, se doreste a uni stiinta cu spiritualitatea.Principiul de lumina-intuneric,pozitiv-negativ etc,exista doar in a 3-a dimensiune care este limitata de gandirea noastra.

lia 8 octombrie 2010 - 13:57

Pana la urma indiferent ce descoperim nu valoreaza nimic. Sa presupunem ca descoperim forta(energia) care ne-a creat si motivul pentru care am fost creati, si unde mergem dupa ce murim.Apoi o sa ne intrebam cine sau ce a creat forta creatoare, raspunsul ar putea fi o alta energie si tot asa , intrebarile vor fi infinite, la fel si raspunsurile. Ne dam seama ca de fapt nu am aflat nimic si nu o sa aflam niciodata ce e la baza acestei existente.
Asa ca pentru a nu ne mai chinui ar fi mai bine sa ramanem la: “crede si nu cerceta”, din toate teoriile religia e cea mai buna alegere ( suntem creati de Dumnezeu si trebuie sa fim buni pentru a ajunge in asa zisul rai, nu neaparat fanatici).
Chiar daca multi vor gandi ca asta e punctul de vederea a unei persoane limitate in gandire, in final tot la concluzia asta ajung toti cercetatorii pentru ca vor descoperi noi si noi teorii, dar niciodata raspunsul.Chiar daca logica ne spune ca ar trebui sa existe un raspuns , ca toate au o cauza, poate ca de fapt nu exista unul(raspuns, adevar).

sorel 17 octombrie 2010 - 21:22

oameni acestia care nu stiu sa scrie gramatical sint oameni puri naturali care se gindesc si la fizica cuantica la universul acesta care este al 5 in sferoidul ccelest draga angela sa nu o mai lungesc ce doresc sa iti spun este ca noi oameni de pe aceasta planeta am trecut deja de anul 2012 si ne aflam ai exact in anul 2016 si cite ai pute sa inveti de la acesti oameni draga sa intelegi tine de intelepciune si emai presus decit a sti etc

alex 29 octombrie 2010 - 21:11

bai mie imi place fizica dar uneori cam gresesc, dar ce sa facem un om traieste
de 2 ori si muoare odata adica
-o viata pe pamant
-o viata in ceruri
-si muortea neanuntata
deci tragem concluzia ca trebuie sa gresim ca sa invatam

daniel 9 noiembrie 2010 - 22:31

…Noi ne gandim de acum la intreg universul si nici macar nu stim bine ce e pe pamant. Ne gandim la istoria universului dar nici macar nu stim ce suntem. Ne gandim la detoate dar nu ne gandim dece neam desprins de restu vietuitoarelor. Normal scopul unei speci este sa supravietuiasca si sa reproduca noi neam redicat deasupra acestui scop dece? Parerea mea e ca ar trebui sa loam totul pas cu pas sa nu sarim de la pamant la tot universul. Nici macar nu stim ce se afla in cele mai adancuri ape, nu stim cum supravietuiesc unele bacterii in cele mai adanci si reci pesteri. Nu stim sigur cum sa putut sa evoluam atat de repede. Nu stim cum a aparut cunostinta. Nici nu stim daca suntem depe pamant.Deci, parerea mea ar trebui sa facem cea ce putem deocamdata, poate in viitor vom mai evolua si vom intelege dar daca nu putem dece ne batem capu?

mario 13 noiembrie 2010 - 16:50

De ce asociem orice descoperire cu Dunmezeu de mai bine de 2000 de ani traim in minciuna biserina se modernizeaza ex.aer conditionat, termopane ,gresie,sisteme amplificare dar noi nu avem voie sa gindim trebuie sa ramanem ca acum 2000 de ani,sa dam bani preotilor sa mai poata sa-ci ia un Mertedes Benz etc din mila enoriasilor. Nu vedeti ca suntem orbiti din clasele primare cu religia de fapt marele rahat duhovnicesc. Acum acem voie sa cercetam sa descoperim fata de pe timpul inchizitiei dar asociem totul cu dumnezeu sau alti sfinti,atunci erea conceptia crede si nu cerceta,pamantul erea ca o tava si se invirtea in jurul soarelui. Nu are nici o importanta daca nu vrati sa traiti in lumea de azi ramaneti la fel ca acum 2000 ani.

baubau 5 ianuarie 2011 - 23:01

universul nu e nici infinit, nici finit, el este prezent

fizesan 12 ianuarie 2011 - 11:09

ignoranta va distruge lumea asa ca hai sa incercam sa iesim din ignoranta

Sam 12 ianuarie 2011 - 23:55

Fizica cuantica…cea mai buna varianta a fizicii pt cunostinta omului cand vine vorba de univers,despre care NU se stie aproape nimic,in care nici macar interactiunea a doua particule la o distanta imensa pt marimea lor (cativa km) se pot influenta intre ele…inexplicabil…probabil asa o sa si ramana.Cat despre “minunata” teorie a Big Bang-ului,o mare prostie,din mai multe motive:totul a pornit de la o particula extrem de mica,undeva de vre-o 3 ori mai mica ca un atom,asa numita punct de singularitate care la un momendat,fara sa se stie de ce a explodat;sa zicem ca pana acuma suntem deacord cu asta;una dintre intrebari este unde se afla particula asta “magica”?Daca Universul nu exista,inseamna ca nici spatiul nu exista,deci ea eara aflata in neant,in ceva ce nu exista,lucru care face ca Punctul de Singularitate sa fie foarte putin credibil.O alta problema ar fi cea in care o explozie creaza Universul,cel mai complex lucru la care omul se poate gandi cu partea de gandire stintifica;de ce nu se creaza atunci de fiecare data cand se arunca in aer o stanca in cariera de piatra un mic nucleu care sa aiba propria gravitatie si sa isi atraga particule pt a forma o planeta sau poate ceva mai minor,un mic satelit?daca am lua in calcul energia pe care o spun savanti ca sa degajat la Big Bang si am face o mica corelatie la procentul din aceasta energie cand o petarda explodeaza ar fi undeva a micromilion-a parte dar totusi suficenta pt a crea o planeta de marimea lui Jupiter,lucru care inca nu mi-sa intamplat pana acum dar eu voi continua sa aprind petarde in speranta ca la un moment dat imi va pusca petarda precum popcornul si uiteasa sa am propria mea planeta:))
De ce va bateti capu cu intrebari si va chinuiti cu raspunsuri care nu au logica???Exista o carte in care toate aceste lucruri au fost clarificate undeva acus cateva mii de ani! Creatia nu o sa fie niciodata data pe mana omului,suntem prea “mici”pt asa ceva,la fel de mici precum suprafata acoperita de varful unui ac in comparatie cu Pamantul:) Sa auzim numai de bine!

petit 13 ianuarie 2011 - 2:59

daca tot sa redeschis subiectul tre’ sa’mi dau si eu cu parerea. orice idee sau concept inainte de a ajunge un adevar universal valabil trebuie sa fie demonstrat stintific sau spiritual dupa care contrazis cu argumentele de vigoare. in comparatie cu vechimea omului, ideea creationismului are de castigat (fiind mai veche) fata de ”big bang” care nu are nici macar un secol. nu cred ca suntem prea mici pt a descoperii aceasta taina ci ma degraba suntem la inceput de drum unde doar putem specula. daca ideea ”cenzurii transcendente” ni se pare primordiala la inceput de mileniu 3, poate la sfarsitul aceluiasi mileniu este contrazisa stintific, si poate fi de natura spirituala(sau cel putin asa imi place sa cred). cineva spunea mai sus ca universul nu este finit si nici infinit, el este prezent. dar si prezentul este infinit in lipsa ta, in prezenta ta poate fi finit, nu?
in comparatie cu infinitatea universului, disparitia unei specii reprezinta un lucru infim, disparitia unui singur individ dintr-o specie reprezinta disparitia unui intreg univers.

alexandru 23 ianuarie 2011 - 20:49

PT.ALEXANDRA:DACA UNIVERSUL NU AR FI INFINIT ATUNCI GANDIND LOGIC EXISTA CEVA MAI MARE DECAT EL IN CARE GRAVITEAZA UNIVERSUL PE CARE IL STIM.DECI CONCLUZIA MEA ESTE CA UNIVERSUL ESTE INFINIT.POATE GRESESC DAR ASTA CRED,DAR DEFAPT NIMENI NU NE POATE SPUNE CU EXACTITATE DACA E SAU NU.CU BINE

lavric 3 februarie 2011 - 8:38

“…oricat ar explora omul ,viata si universul,nu are acces la adevar nerevelat…pt ca se-mpiedica de adevarul tuturor adevarurilor,adica adevarul unic,principiul unic al tuturor lucrurilor,care e Dumnezeu…” Petre Tutea

laurentiu 6 martie 2011 - 15:27

oricit ne credem ..de mari tot mici raminem…am creat arme sa dam nastere razboaielor ,am creat lucruri sa dam nastere curiozitatii dar sa fim siguri ,,curiozitatea ne omoara .lasati totul in seama celui ce a creat omul si ..cred ca trebuie sa veghem asupra sufletului nostru …ca atunci vom traii vesnic CITITI BIBLIA ..

x 20 aprilie 2011 - 17:48

SAMANII au stiut mereu adevarul. Prin intermediul plantelor care deschid alte dimensiuni. Dati search pe youtube TERRENCE MCKENNA -om de stiinta si filosof.

Kumo 7 iunie 2011 - 21:14

“Credinta nu îti da raspunsuri, doar te opreste din a pune întrebari.” – Frater Ravus

“Nu pot crede ca acelasi Dumnezeu care ne-a înzestrat cu simt, ratiune si intelect, a facut asta cu scopul ca noi sa uitam sa le folosim.” * Galileo Galilei

“Daca Dumnezeu este alpha si omega, începutul si sfârsitul, cunoaste trecutul si viitorul, dupa cum scrie în Biblie, de ce se roaga oamenii si cred ca pot schimba ceva?” – Mark Fairclough

“Daca oamenii sunt buni doar pentru ca le este frica de pedeapsa si pentru ca spera la o recompensa, atunci suntem într-o stare jalnica.” A. Einstein

“Nu este la fel ca în Biblie, ca Dumnezeu a creat omul în propria sa imagine. Dar, dimpotriva, omul l-a creat pe Dumnezeu în propria sa imagine.” * Ludwig Feuerbach

daca vrea cineva sa vb despre stiinta id ul meu este roberto_vallentino

mkr 9 iunie 2011 - 0:49

vad ca multi au venit cu intrebarea”cum am aparut”cum a aparut universul..teoriile gen “big bang” sunt o ineptie dupa parerea mea,big bang-ul din ce s-a format? cum a aparut prima particula ca sa creeze big bang-ul….deci e clar,suntem practic limitati sa gandim atat de departe…sau se doreste sa fim limitati……..

Luminita 14 iunie 2011 - 21:34

“doamne” cat va iubesc si cat ma iubesc! Parem cu toti, niste copii visatori, inocenti si chiar asta suntem! Nici eu nu stiu ce sa spun, cum sa definesc, sau ce sa cred! Uneori am senzatia, ca tot acest ezoterism este inventat, alteori nu si de cele mai multe ori nuu! Este extrem de greu sa definim toate aceste “preocupari” pe care din pacate putini?multi(la niv global) le avem! Pentru majoritatea, aceste intrebari, fara raspuns, par nesemnificative, dar acestia care uita sa-si puna ceste intrebari, uita ca in acest moment se cheltuiesc miliarde si miliarde de euro/dolari pentru un raspuns, sau pentru o manipulare in masa! “mintea noastra” crede ca uneori aceste intrebari sunt doar simple controverse, dar omule gandeste-te ca acolo, cineva, in aceasta piramida (pt ca tre` sa vem un varf – asa suntem noi), fie el om, fie el orice ar fi, isi pune exact aceleasi intrebari! daca vom exeprimenta o noua dimensiune/energie … dupa oanumita vreme, vom vrea mai mult… si mai mult … si tot asa (asta o sustin, tinand cont de cum suntem noi oamenii – indreptati catre evolutie, dar oare Universul nu este la fel, Dumnezeu nu este la fel??) raspunsurile vor veni… cand… nu stiu, dar stiu ca vor veni! Cel mai important este sa iubim, sa gandim pozitiv, da vrem mai bine si mai bun, sub orice forma! cand o sa intelegem puritatea cuvantului “BINE” sau a cuvantului “BUN” (care n-ar exista daca n-am experimenta RAUL), de abia de atunci sa indraznim sa vrem mai MULT! PANA ATUNCI IUBITI, IUBESTE-TE SI FITI IUBITI! SALUD!

ailwasp 30 iulie 2011 - 1:23

asa ceva nu am vazut in viata mea :)))=)) mai mult se vb despre dumnezeu decat despre stiinta

kumo felicitari , mi-ai spus punctul de vedere ! in mare parte dar sa stii ca acele quoturi sunt niste prostii!!!

“Credinta nu îti da raspunsuri, doar te opreste din a pune întrebari.” – Frater Ravus daca ai citit biblia probabil ca stii ca nu e asa!

“Nu pot crede ca acelasi Dumnezeu care ne-a înzestrat cu simt, ratiune si intelect, a facut asta cu scopul ca noi sa uitam sa le folosim.” * Galileo Galilei libera vointa, si sa nu imi zici ca dumnezeu iti impune sau religia sa cauti raspunsuri!! =))

“Daca Dumnezeu este alpha si omega, începutul si sfârsitul, cunoaste trecutul si viitorul, dupa cum scrie în Biblie, de ce se roaga oamenii si cred ca pot schimba ceva?” – Mark Fairclough free will!!! altceva nu am de zis..sau altfel zis libera vointa!

si apropos unele experimete la copii mici si cu prietenii lor imaginar la ce va ganditi?? ce pareri aveti?? este o proiectie ar unor copii dintr-un alt univers, sau daca noi nu ii vedem ci doar cei mici acele persoane sunt inexistente?

sunt prea multe off topicuri , si daca tot suntem prin zona asta sa va spun si eu ceva off topic ca sa descoperim tre sa credem, ca sa avem viziune tre sa visam, sa nu avem idei fixe creierul are o putere imensa

Marcel Beleu 3 august 2011 - 15:53

Fizica cuantica nu are nicio legatura cu spiritualitatea sau religia. Nu mai incercati sa argumentati motivul pentru care voi credeti in spiritualitate sau zei prin stiinta. Este penibil.

Am impresia ca specimenele similare Deepak Chopra folosesc “fizica cuantica” acum doar pentru a aduna bani din vanzare de carti si alte produse.
Fizica cuantica explica actiunea particulelor subatomice, si atat. Nu are nicio legatura cu relatia voastra cu universul.

Si referitor la un comentariu de mai sus cu binele si raul. Universul nu cunoaste bine sau rau, doar balanta si imbalanta…

maria 24 noiembrie 2011 - 16:38

mh
oricat ar incerca sa ascunda, toate lucrurile, fizic, chimic, biologic si din alte puncte de vedere se indreapta spre un Creator…

maria 24 noiembrie 2011 - 16:42

si…sint de acord cu Anonym0us…
asa-i 😀

maria 24 noiembrie 2011 - 16:48

n-ai dreptate, Marcel
cu chestia cu balanta te referi la un echilibru?
la sfarsitul lumii, universul o se se schimbe, Dumnezeu il va reinnoi
Si relatia noastra cu universul se poate concretiza siiiimplu si poate nu suficient: omul e macrocosmosul si universul e doar microcosmos
am si argumente 😀

sorin 6 decembrie 2011 - 18:19

de ce toata lumea isi bate capul asupra unei idei fixe? Aceea de e demonstra ceva. ce vreti sa demonstrati???? mai bine vati gandi ca ,,raspunsul” vostru universal se gaseste in lucruri marunte…fiecare particica din univers este construita dupa un tipar dupa un cod. raspunsul este pretutindeni , in viata noastra de zi cu zi in tot ceea ce facem…toata lumea isi arunca privirea inspre stele si isi imagineaza ce vor ei…partea noastra de univers este la fel ca oricare alta mai mult sau mai putin la prima vedere..

maria 19 decembrie 2011 - 18:30

pai asta voiam sa zic si io

maria 19 decembrie 2011 - 18:39

ca nimic nu-i fix, ca intr-o idee(daca vrei) exista muuulte, adica mai multe feluri de a o interpreta si mai multe ” adevaruri”. Prin asta voiam sa spun lucruri pe care inca nu le stim despre cum functioneaza lumea
😀

theo 19 decembrie 2011 - 18:52

mai, mai… Ce misterioasa-i lumea asta, cate lucruri n-ar mai fi de aflat! As vrea sa ma fac astronaut, da’ am rau de invartit =))

Mariuka 19 decembrie 2011 - 19:05

pt “baubau” : sa stii ca universu-i finit pamantesc si infinit la Dumnezeu. Dincolo de marginile lui in timp si spatiu, este doar Dumnezeu. Spui ca-i doar prezent… Asta ar trebiu sa nu aiba consecinte asupra a ceea ce se intampla in spatiu, a formei de organizare, daca vrei. Dar urmeaza un sfarsit, mai bine-zis o reinnoire a lui, deci nu e doar prezent, poate sa se schimbe, ceea ce nu admite un prezent concis, fara alte ” explanations”. Am doar 15 ani si mi-am dat seama de asta, mai

Mariuka 19 decembrie 2011 - 19:07

da’ sa stiti ca-i fain sa vb cu oameni asa de… “destepti”, adica cu deschidere de minte spre altele 😀

Mariuka 19 decembrie 2011 - 19:08

da’ sa stiti ca-i fain sa vb cu oameni care au asa o… deschidere de minte

Mariuka 19 decembrie 2011 - 19:10

da’ sa stiti ca-i fain sa vb cu oameni care au asa o… deschidere de minte suuuuuuper

Qwera 22 decembrie 2011 - 14:31

Este absolut normala trimiterea la Divinitate . De ce ? Simplu : o cuanta este facuta dupa ” chipul si asemanarea ” intregului . Vi se pare cunoscut ? O cuanta = omul , intregul = Divinul ( Dumnezeu , Alah , Buda , respect credinta fiecaruia ) . De aici rezulta ca noi oamenii suntem particule ale Marii Fiinte Divine , si daca vorbim de energie , totul in univers este energie , deci Divinul este Energie . Daca suntem facuti dupa chipul si asemanarea Lui inseamna ca suntem si noi o energie creatoare , ca avem puterea de a ne modela viata . Nu stiu cum va suna , dar viata noastra e ca un spectacol in care noi suntem producatorii , noi suntem scenaristii , noi suntem actorii si tot noi suntem si spectatorii . Nu ma blamati , dati vina pe Shakespeare , un pic altfel , el a spus-o primul .
Si apropo de clipa prezenta , trecutul nu exista , e mort , viitorul nu exista , nu a venit inca , deci ceea ce este o certitudine este Clipa Pezenta .
Mii de scuze , am recitit textul si am realizat ca am lasat impresia unuia care stie totul si nu mai are nimic de invatat . Fals , am foarte multe de invatat , dar la momentul asta , asa vad eu lucrurile si asa mi s-a parut cel mai usor de explicat .

Mariuka 25 decembrie 2011 - 16:23

hmm… zici ca Dumnezeu este energie… energia-i ceva creat, material, inteligibil, dear
si Dumnezeu este Creatorul energiei. Ma rog, o eroare 😀

Mariuka 25 decembrie 2011 - 16:25

Dumnezeu nu-i energie, dear

mario 30 decembrie 2011 - 14:50

Universul este infinit atata timp cat el se afla in continua expansiune !

Radu 30 decembrie 2011 - 18:58

da, draga 😡

Mariuka 2 ianuarie 2012 - 18:22

lasa

Mariuka 5 ianuarie 2012 - 10:57

nu exista un infinit infinit in univers
doar la Dumnezeu
si ce zici daca ( cum cred unii) galaxiile ar porni una spre alta cu aceeasi viteza si s-ar ciocni? TROSC-BANG!!!! =))

toro 12 ianuarie 2012 - 23:19

buna ! ok deci ideea sta in felul urmator totul in univers e format din atomi, absolut orice iar atomul nu este materie incadrata intr-un tipar(solid,lichid etc) atomul ni-l imaginam ca un puct de energie (ca fie simplu) concluzie : suntem formati atat noi cat si tot ce ne inconjoara din energie,pana acuma totul e relativ simplu dar daca asta e adevarata (si probabil ca e) atunci inseamna ca materia asa cum o stim noi NU EXISTA,totul e energie si prin urmare nici existenta noastra nu este materiala,ideea e ca realitatea asa cum o stim nu exista! atunci ce suntem? pai ganditiva ca aveti un vis,toti stim cum e sa visam,dar hai sa gandinm altfel situatia : daca nu te-ai putea trezi ai stii ca visezi???realitatea care o percepem in vis este cea adevarata pentru noi atata timp cat nu ne trezim.ok acum ca am lamurit-o si pe asta merem mai departe ,daca nu exista nimic si realitatea este fictiva atunci ce exista defapt? raspuns : CONSTIINTA noastra exista si este cea care modeleaza universul asa cum subconstientul nostru modeleaza ”realitatea” unui vis. cred ca ati inteles….greu de crezut nu?asta e defapt si legatura dintre fizica si spiritualitatea.Noi cu constiinta noastra creem universul care defapt este doar o gramada de atomi (energie) pe care noi ii modelam.Ganditi-va la asta ca este ca atunci cand creem ceva de exemplu muzica,mergi la studio ,stai in liniste cateva momente si incepe sa iti vina un beat in cap pe care il dezvolti si pana la urma prin instrumente muzicale acel gand ajunge ceva real pentru toti care il aud,Felicitari tocmai ai creat ceva din nimic!!! stii ce ai creat ?o realitate,e chiar greu de crezut dar ideea e ca atomii(energia) care sunt peste tot in jur sunt ”comandati” de constiinta ta sau a tuturor celor implicati in procesul de creatie sa devina ceea ce vreti voi sa devina adica realitatea unor sunete in cazul de fata.. cred ca ati inteles,cam asta e….deci realitatea asa cum o stim este holografica si palpabila doar fiindca asa o percepem noi defapt exista doar energie si o constiinta care este forta ce o modeleaza….. bine acuma nu spun nici eu ca am dreptate sau nu, sincer nici eu nu cred tot ce am spus,sau mai bine zis nu-mi vine sa cred ca asta e adevarul dar asta am inteles eu din toata ideea cu fizica cuantica si spiritualiate si sincer te pune pe ganduri un pic….seamana cu matrix sa mor io dar asta e idee care a stat si la baza filmului ca noah m-am documentat si io putin :)) ceaoo lume!!much Love to all

Mariuka 21 ianuarie 2012 - 14:52

mamaaa…imi place!
da-mi un id
:))

Teodor 9 aprilie 2012 - 10:57

Bai, astia religiosi, cautati-va te treaba. Unde e loc pentru stiinta, nu e loc pentru religie. Nu ma refer doar la Dumnezeul vostru. Toate intrebarile astea prostesti gen “cum am aparut pe Pamant, cine a creat universul”, nici voi nu puteti da un raspuns concret, nici savantii. Voi avti un singur argument pro-geneza :”Dumnezeu”, iar savantii au mii de argumente pro-evolutie ( nu le specific ). Luati-va bibliile si coranele si traiti in lumea voastra mica, noi intretimp vom brazda universul. Ce m-ati mai saturat….

Cristian 30 mai 2012 - 14:48

chiar mi-a facut o deosebita placere sa citesc articolul!

Semiom roman 20 august 2012 - 13:04

In contrazic partial pe Teodor. Este mai mult decât evident că textele sfinte nu mai sunt de actualitate dar nu sunt cu totul lipsite de adevăr. Ceea ce interseaza mai mult este faptul că știința și credința converg extraordinar. Acest lucru îl puteți descoperii singuri citind Divina Carte, carte de știință și credință. Probabil că o să fie foarte dificil să mai procurați acestă carte, de aceea până veți putea face acest lucru vă recomand să urmăriți documentarele fizicianului Nassim Haramein http://antiiluzii.blogspot.ro/2010/10/nassim-haramein-adevarul-incomod.html interviurile și carțile lui Bruce Lipton (ex. http://ro.scribd.com/doc/7802128/Fizica-cuantica-si-CREATIA). Parte din ideile exprimate de aceștia se regăsesc în Divina Carte. Cautati si *********** pentru alte informatii.

Edit by admin: Am mai spus-o si altadata. De ce nu intelegeti ca e interzis sa va faceti reclama la propriul site?

desea 1 septembrie 2012 - 14:09

O să vi se pară inițial extrem de surprinzător să asociezi biologul Bruce Lipton și o carte numită Divina Carte.
După cum știți Bruce Lipton este un ”biolog spiritualizat”, o ”evoluție spontană” de la statutul de clasic biolog newtonian.
Iar Divina Carte este o carte de știință și Credință, o uneală a unei evoluții spontane a fiecăruia dintre noi.
Citiți cateva dintre punctele lor de convergență cautând pe google Bruce Lipton și Divina Carte.

Levi 19 noiembrie 2012 - 19:11

Buna ziua tuturor
Sincer, eu nu am studiat foarte mult fizica quantica. Parerea mea este ca infinit nu exista,pentru ca termenul este conceput pentru ceva ce nu exista,ca si dimensiunea cu valoare 0. Eu cred ca universul este foarte bine definit in ciuda faptupui ca inca nu o cunoastem limitele. Ei mai sunt foarte multe lucruri pe care nu le stim, deci nu este nici o panica ca nu cunoastem dimensiunile universului… ( acum ceva timp Pamantul era plat …). In perceptie,totul este relativ, (fata de o furnica suntem giganti, dar fata de un continent, suntem minusculi) Tot asa cred ca este si cu universul.Pentru noi,Universul este ceva imens , dar probabil pentru alte “creatii” este ceva minuscul. Din pacate suntem limitati in a descoperi dincolo de univers, si asa numai presupunem. Cu multi ani in urma, multe lucruri ni se pareau imposibile sau SF, care acum sunt niste lucruri banale. Din pacate eu zic ca nu exista minuni,toate au o logica indiferent daca o cunoastem sau nu…Multumesc ca mi-ati citit aceste ganduri,va doresc o viata linistita. Daca vreti sa mai comentam sau sa cugetam asupra unor idei, va rog sa-mi scrieti pe adresa mea csetelevente@gmail.com
Cu deosebit respect
Levi

Gogu 4 februarie 2013 - 18:47

Citind comentariile m-am prapadit de ras. Pe voi va bate limba romana si voi vorbiti despre fizica cuantica.. :))

Popescu I. 23 februarie 2013 - 21:32

Nu am avut răbdarea să citesc toate comentariile însă citind printre randuri am ajuns la o concluzia amara. Nu judec, însă exista program pentru “Dezvoltarea competenţelor de comunicare” să ştii să-ţi exprimi propriile idei, gânduri, sentimente. Cine nu ar dori să își țină cititorul acolo, pe site, să-i citească textul până la capăt?
Cu respect,

geoconda 26 iulie 2013 - 13:31

Conform sustinerilor celor doi, – Bohr si Heisenberg -, nu se pot face observatii obiective, intrucat observatorul, prin actiunea sa de observare, modifica starea cuantica a sistemului observat. Daca observarea cuantelor modifica starea acestora rezulta ca dimensiunea materiala grosiera este doar o iluzie creata de catre observator. Tot asa cum fiecare individ vede ceea ce vrea sa vada. Si tot pentru fiecare individ/observator un lucru material exista doar atata timp cat este supus observarii. Dar lucrurile nu inceteaza sa existe pentru cel care nu le observa datorita legaturilor subtile dintre cuantele celui care nu mai observa si cuantele celui care continua sa observe. Acel lucru va exista din nou pentru cel care a incetat sa observe atunci cand va observa din nou. Deci, trebuie stabilit “cine este observatorul”. Trebuie raspuns la primordiala intrebare “Cine sunt EU?” Prin autocunoastere putem controla legatura/comunicarea cuantica facand astfel sa existe sau sa nu existe materia, “realitatea” aceasta, in ansamblu.

lena 21 octombrie 2015 - 17:58

Mi-a placut mult articolul , chiar daca nu ma pricep deloc , dar imi doresc mult sa stiu mai multe despre fizica cuantica .Multumesc !

Copy/Paste 15 februarie 2016 - 14:25

Cand copiezi un articol cuvant cu cuvant din alta parte e frumos sa citezi si sursa:
http://www.arpt.ro/Arhiva/BULETINUL%20PSIHOLOGIEI%20TRANSPERSONALE5.htm

Leave a Comment