Tratamentul bolilor cu ajutorul unghiilor

Social Media

In medicina traditionala in unghii este oglindita sanatatea intregului organism. Pentru terapie este necesara o examinare cu atentie a unghiilor de la miini si picioare pentru a descoperi unghia cea mai schimbata in ceea ce priveste culoarea (palida, albastruie sau, dimpotriva, rosie), forma (unghia cea mai deformata) si temperatura (unghia celui mai rece sau mai cald deget). Dupa aceea are loc determinarea sensibilitatii fiecarei unghii prin intermediul unei apasari egale ca intensitate. Scaderea sensibilitatii (amortirea) sau cresterea ei (durerea) in orice zona a unghiei indica faptul ca tocmai acea unghie trebuie supusa tratamentului.

Afectiunile stomacului, ale intestinului, ale vezicii biliare sau urinare se trateaza cel mai bine prin intermediul unghiilor de la miini, iar bolile ficatului, ale inimii, ale splinei si rinichilor prin unghiile de la picioare. Unghiile degetelor mari de la miini sau de la picioare sint predestinate pentru a arata sanatatea corpului intreg. Bolile acute se trateaza cel mai bine prin intermediul unghiilor de la miini, iar cele cronice prin intermediul celor de la picioare.

Printre cele mai comode si mai accesibile metode de tratament se numara masajul, incalzirea sau racirea unghiilor, terapia cu ajutorul culorilor, al vibratiilor.

Masarea unghiilor – metoda de mentinere a sanatatii

Masajul este cea mai accesibila si mai populara metoda de corectie a sanatatii care este eficienta practic in orice tip de afectiune. Pentru masarea zonelor locale sint folosite niste betisoare speciale, confectionate din metal sau lemn, sau orice alte mijloace accesibile, aflate la indemina, cum ar fi betele de chibrit, un creion neascutit, o agrafa.

Inainte de inceperea masajului se alege unghia afectata (posibil si citeva unghii) si cu virful betisorului de diagnostic se apasa in mod egal pe toate punctele localizate in jurul unghiei (cite opt in fiecare parte). Pielitele din jurul unghiei sint umezite putin. Apasarea cu betisorul nu trebuie sa fie nici foarte puternica, nici foarte slaba, dar egala pentru toate punctele. Se descopera in acest mod cele mai dureroase puncte (in medie intre trei si cinci), dupa care cu virful aceluiasi betisor se maseaza punctele dureroase pina la disparitia durerii.

Masajul oricarui punct are loc intr-o singura directie: catre centrul unghiei. In timpul masarii cu betisorul special se pot face miscari circulare: in cazul afectiunilor acute miscarile trebuie sa fie facute in sensul acelor de ceasornic, iar in cazul celor cronice in sens invers. Cu cit mai rapide sint aceste miscari, cu atit mai putin dureroasa este procedura.

Terapia cu ajutorul cirligului de rufe

O metoda de actiune asupra unghiilor simpla, accesibila si efectiva in conditii domestice este folosirea unui cirlig de rufe obisnuit care are un arc foarte strins. Astfel, in cazul unei unghii palide, cirligul se prinde in zona de la radacina unghiei. In momentul de apasare se observa o inrosire a unghiei.

In cazul unei unghii de culoare rosu inchis cirligul se prinde de centrul unghiei, observindu-se imediat o paliditate a unghiei. In cazul in care zona centrala a unghiei este palida, iar zonele laterale sint rosii, cirligul se prinde de partile laterale. Cirligul nu trebuie lasat foarte mult, ci numai atit cit il suportati.

Incalzirea unghiilor si imunitatea organismului

Incalzirea unghiei este foarte eficienta pentru pacientii de virsta inaintata si care sint slabiti ca urmare a unor afectiuni cronice de lunga durata, pentru ca aceasta activizeaza capacitatile imunitare ale organismului. Aceasta metoda le este recomandata flegmaticilor si mai ales melancolicilor. Este de asemenea indicata pacientilor la care se observa o circulatie sangvina proasta in virfurile degetelor, scaderea temperaturii degetelor, schimbarea culorii unghiilor – paliditatea sau invinetirea acestora, scaderea durerii.

Unghiile pot fi incalzite cu ajutorul unor tigarete de diferite dimensiuni (in acest caz se folosesc de asemenea miscarile circulare). Se tine tigareta aprinsa la o oarecare distanta de unghie (la distanta la care pacientul simte o caldura suportabila) si se fac miscarile circulare in jurul unghiei. In afara de aceasta, incalzirea unghiei se poate face apropiind treptat tigareta de unghie, dupa care o indepartati. Incalzirea se face pina cind veti simti o senzatie de caldura stabila in unghie. Dupa aceasta procedura trebuie sa pastrati cit mai mult caldura in locul de tratament (timp de aproximativ doua ore dupa aceea nu va spalati pe miini cu apa rece si feriti-va de aerul rece). Daca nu aveti in casa tigarete, unghiile pot fi incalzite sub robinetul cu apa calda sau in ulei incins nu foarte tare. In acelasi scop poate fi folosit si foehnul.

Racirea unghiilor este recomandata in cazul temperaturii ridicate a corpului si a membrelor (de exemplu in cazul gripei cu temperatura ridicata) sau a unei unghii. Cel mai simplu mod de racire a unghiei este punerea unei bucati de gheata pe ea.

De culoarea unghiilor depinde sanatatea noastra

In cazul terapiei prin intermediul culorilor, unghia se vopseste cu un lac sau cu o carioca in diverse culori. In functie de afectiune, unghia este vopsita intr-un anume fel, iar culoarea trebuie mentinuta de la citeva ore pina la citeva zile. Va prezentam in tabelele alaturate legatura dintre culoare si unghii in medicina traditionala chinezeasca.

Astfel, lacul rosu pe unghia degetului aratator de la mina stinga duce la cresterea energiei in intestinul subtire. Acelasi lac pe acelasi deget, dar de la mina dreapta are un efect inhibitor asupra intestinului subtire. De aceea, trebuie sa stim ca de culoarea unghiilor depinde sanatatea noastra.

O metoda de perspectiva in acest domeniu este stimularea unghiilor prin intermediul vibratiilor (acest lucru se face cu ajutorul unor aparate cu frecventa si intensitate deosebite). Aparatele cu frecventa scazuta sint recomandate pentru tratarea afectiunilor acute, care se caracterizeaza prin simptome clare. Aparatele cu frecventa ridicata sint recomandate in tratarea afectiunilor cronice.

Magnetoterapia – folosita de cei cu tensiune ridicata

Magnetoterapia nu trebuie folosita la pacientii cu sensibilitate ridicata sau la cei care au tensiunea arteriala crescuta. Magnetii pentru tratament au diferite forme si dimensiuni.

Magnetii rotunzi au forma unei tablete, la care una dintre suprafete este vopsita in culoarea alb (polul sud), iar cealalta – in galben (polul nord). Polul nord al magnetului are o actiune de tonificare, in timp ce polul sud are o actiune de inhibare. Magnetii se pun pe suprafetele unghiilor. In cazul unei afectiuni cronice a ovarelor, pe unghia celui de-al patrulea deget de la piciorul drept se asaza un magnet astfel incit deasupra sa fie partea alba, iar pe unghie partea galbena: acest lucru va avea un efect tonifiant. Pentru cresterea functiei glandei tiroide pe unghia celui de-al doilea deget de la ambele miini se pune un magnet cu partea alba in sus, iar pentru tonificarea energiei din plamini, in cazurile de bronsita acuta, pe unghia celui de-al doilea deget al piciorului drept se pune un magnet cu partea galbena in sus.

Magnetii in forma de inel constau din doua parti: centrala si periferica. Magnetul are o actiune de tonificare daca in centru se gaseste un magnet de culoare alba, iar daca in centru este cel de culoare galbena, actiunea este de inhibare.

Pentru tonificare energiei pancreasului in cazurile de diabet zaharat, pe unghia celui de-al cincilea deget de la unul dintre picioare trebuie sa puneti un magnet cu partea centrala de culoare alba, iar cea periferica de culoare galbena.

In cazul magnetilor lungi, culoarea alb indica polul nord, iar culoarea galben – polul sud. Liniile de putere sint indreptate de la polul nord catre sud. Un asemenea magnet se pune de obicei pe centrul unghiei (de-a lungul liniei centrale de energie). Daca liniile de putere ale magnetului coincid cu directia liniei energetice, are loc o tonificare, iar daca sint indreptate in directii opuse are loc procesul de inhibare.

Dupa aplicarea magnetului, se observa schimbarea starii de sanatate pe parcursul primelor 20 de minute. Daca starea se inrautateste, trebuie sa schimbati dispunerea polilor magnetului. Durata de mentinere a magnetului pe unghie variaza de la citeva minute pina la citeva ore.


Social Media

3 Comments

  1. multumesc din suflet pentru acest articol care mie mi ar folosi deoarece eu am suferinta la ficet si asi trata pancreasul si am si diabet de tip II dar nu am idee de unde asi putea cumpara magnetii .Daca cineva m-ar outea ajuta ia-si ramane foarte recunoscatoare.Multumesc.elena din alba

Leave a Reply