Unul dintre fructele cele mai vechi din lume este rodia, acesta provenind din vechea Persie. Acest fruct, bogat in antioxidanti, a fost venerat ca un simbol al sanatatii, fertilitatii si vietii vesnice. Daca nu sunteti familiarizati cu rodia, trebuie sa stiti ca acesta este un fruct de culoare rosie, cu un strat exterior dur, in care doar sucul si semintele din interior sunt comestibile. Sucul de rodie este disponibil pe tot parcursul anului, dar puteti achizitiona rodii proaspete din cele mai multe magazine alimentare din septembrie pana in ianuarie.
Rodia este o sursa importanta de nutrienti alimentari; astfel, ea contine niveluri ridicate de flavonoide si polifenoli, antioxidanti puternici care ofera protectie impotriva bolilor de inima si a cancerului. Un pahar de suc de rodie are mai multi antioxidanti decat vinul rosu, ceaiul verde sau afine. Acest fruct fantastic a fost supus anumitor cercetari, din care au rezultat urmatoarele beneficii.
Rodiile sunt bune pentru bolile de inima
* Compusii gasiti in rodii, numiti punicalagini, sunt excelenti pentru inima si vasele de sange. Acesti compusi duc la scaderea tensiunii arteriale si previn ateroscleroza. Cercetari medicale recente au studiat pacientii bolnavi de inima cu blocaje severe ale arterei carotide. Acestora li s-a dat o uncie de suc de rodii in fiecare zi timp de un an; nu numai ca bolnavilor de inima le-a scazut tensiunea arteriala, dar le-a si redus si numarul de placi aterosclerotice. Bolnavii care nu au luat sucul de rodie au inregistrat o crestere a numarului de placi aterosclerotice. In alte studii, compusii antioxidanti puternici gasiti in rodii s-au dovedit a reduce agregarea trombocitelor si a tensiunii arteriale, astfel incat atacurile de cord sunt mai putin probabile.
Rodiile inhiba cancerul
* Nu numai ca rodiile sunt bune pentru inima si pentru vasele de sange, dar acestea s-au dovedit a inhiba cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul de colon si leucemia. Mai multe studii efectuate in vitro au aratat ca rodia are un remarcabil efect anti-cancer.
Alte beneficii ale rodiilor
* De asemenea, sucul de rodie contine compusi fitochimici care stimuleaza receptorii serotoninei si estrogenul, ameliorand simptomele de depresie si cresterea masei osoase la animalele de laborator. Multe studii arata ca rodia este unul dintre cele mai puternice alimente nutritive, creand o starea generala buna de sanatate. Aceste constatari clinice arata in mod clar o corelatie intre compusii din rodie si efectul lor pozitiv asupra sistemului nervos si osos. De aceea, acesta este fructul care nu trebuie sa lipseasca din dieta voastra!
Asadar, retineti inca o data beneficiile rodiilor:
* Cel mai puternic antioxidant dintre toate fructele;
* Lupta cu succes impotriva cancerului si are puternice proprietati anticanceroase;
* Scade hipertensiunea arteriala;
* Scade colesterolul şi alţi factori cardiaci;
* Reduce numărul de plăci aterosclerotice;
* Lupta impotriva depresiei si osteoporozei.
Comentariile sunt închise.