Comunitatea stiintifica a ramas cu gura cascata: o cercetatoare de 25 de ani a inventat o metoda uluitoare de a lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice!

Social Media

antibioticeInfectiile provocate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, o amenintare fundamentala la adresa sanatatii la nivel mondial. Oamenii de stiinta devin din ce in ce in ce mai preocupati de diverse tulpini de bacterii care par ca devin rezistente la toate antibioticele cunoscute. Se estimeaza ca 700.000 de oameni au murit anul trecut (2015) din cauza infectiilor produse de bacteriile rezistente la antibiotice, iar oamenii de stiinta si medicii sunt ingrijorati de faptul ca aceste cifre par sa se inrautateasca si mai mult, intrucat tot mai multe tulpini de bacterii dezvolta imunitate la tratamentul cu antibiotice. Daca lucrurile vor continua asa, in jur de 10 milioane de oameni vor muri anual din cauza infectiilor produse de bacterii, pana in anul 2050.

De aceea, oamenii de stiinta cauta alternative care sa nu implice utilizarea antibioticelor impotriva bacteriilor care produc infectii. Un astfel de om de stiinta este Shu Lam, un doctorand in varsta de 25 de ani, de la Universitatea din Melbourne, care pare sa fi venit cu o solutie incredibila pentru a rezolva problema.

Astfel, Lam a dezvoltat un polimer in forma de stea, care vizeaza bacteriile in interiorul corpului uman si care poate sa le rupa celulele. „Acest lucru creeaza o multime de stres asupra bacteriilor, facandu-le sa se sinucida”, a explicat femeia. Lam a efectuat diverse experimente pe animale in laborator. Toate experimentele, in care au testate sapte tulpini de bacterii rezistente la antibiotice, s-au dovedit a fi foarte eficace.

Descoperirea lui Lam a creat un mare entuziasm in comunitatile stiintifice si medicale, nu numai pentru ca ofera o alternativa la antibioticele din ce in ce ineficiente, ci si pentru ca astfel polimerii se pot dovedi a fi mai buni decat tratamentul traditional pentru infectiile bacteriene. Marele avantaj ar fi acela ca polimerii nu pot deteriora celulele umane.


Social Media