Regele Solomon

Social Media

regele-solomonRegele Solomon a condus timp de mai mult de patruzeci de ani cel mai puternic regat in istoria Israelului. El a fost (secolul 10 i.e.n.) al treilea rege al Israelului, dupa tatal sau, regele David, si regele Saul. Era faimos pentru intelepciune si apreciat pentru a fi construit marele Templu al lui Dumnezeu, Beit Hamigdash, in Ierusalim si pentru a fi adus o perioada de pace si prosperitate fara precedent in regat. Solomon a fost uns rege chiar cand fratele sau Adoniyah planuia sa ia tronul pentru el. Tanarul rege a domnit impreuna cu tatal sau pana la moartea lui David.

Primul act al lui Solomon dupa moartea tatalui sau a fost sa elimine toti fostii dusmani ai tatalui sau. Dupa ce a omorat pe toti cei ce amenintau potential autoritatea sa, el s-a concentrat asupra dezvoltarii si imbogatirii regatului. Solomon mostenise de la tatal sau un regat imens care se intindea de la Eufrat pana la granita cu Egiptul.

Solomon este de asemenea cunoscut si ca cel mai poligam evreu din istorie. S-a casatorit cu membri ai familiilor regale din alte natii, inclusiv moabitii, amonitii, edomitii, sidonienii, hititii si egiptenii, si chiar cu fiica regelui Egiptului, pentru a stabili relatii bune si legaturi stranse intre regatul sau si vecinii sai. Legenda spune ca ar fi avut 1000 de sotii.

Combinatia dintre diplomatia pe plan international si dezvoltarea interna a reusit sa creeze bogatie si siguranta fara precedent in Israel. Bogatia lui Solomon nu a fost egalata decat de intelepciunea sa, faimoasa „intelepciune a lui Solomon”, care a fost subiectul a numeroase povesti si legende.

Intelepciunea lui Solomon a fost pusa la incercare cand doua femei au venit la el, ambele pretinzand a fi mama aceluiasi copil. Solomon, dandu-si seama ca adevarata mama va fi cea mai ingrijorata in legatura cu bunastarea copilului, a ordonat sa se taie copilul in doua, sub pretextul ca va da fiecarei femei o jumatate. Desi una dintre femei era dispusa sa accepte aceasta solutie, adevarata mama a tipat alarmata, preferand sa renunte cu totul la copil decat sa il vada in suferinta. Problema a fost astfel rezolvata si inteligenta si dreptatea regelui au primit laudele meritate.

Faima lui Solomon de rege intelept si drept s-a raspandit curand catre alte tari si vizitatori de peste tot veneau sa-i aduca omagiul si sa-i ceara sfatul. Cea mai faimoasa dintre acestia a fost regina din Sheba, care a venit cu alaiul ei, incarcata cu daruri. Voia sa vada cu proprii ochi intelepciunea si bogatia despre care auzise atat de multe, si a plecat impresionata de abundenta ambelor. O mare varietate de poezii si opere de intelepciune ii sunt atribuite regelui Solomon, inclusiv Cantarea Cantarilor, care a fost scrisa in tineretea acestuia, Proverbele, pe care le-a creat la maturitate si Ecleziastul, care a fost scris in ultimii lui ani de viata.


Social Media

6 Comments

  1. Mi se pare absurd ca unor oameni li se atribue anumite drepturi si li se aduc osanale si elogii . A ucis pentru putere trecand peste una din cele mai importante porunci . A avut dupa cum spune biblia, peste o mie de fecioare o alta porunca incalcata si altele pe care in zilele noastre nu sunt de acceptat. de ce ,osanale ? pentru ca s-a ridicat si si-a protejat stabilitatea prin omoruri si ipocrizie ? mi se pare de inteles de cei din vremea lui care erau barbari si nestiutori dar noi avem un exemplu de urmat :Pe domnul hristos . uitati de solomon . in ziua noastra sunt mii de solomoni care ne exploateaza prin vorbe frumoase si ne sug seva vietii care curge in noi . imi pare rau dar asa vad eu lucrurile .

Leave a Reply