Puterea incredibila a mentei – aceasta planta este uluitoare in afectiunile digestive

Social Media

Toti cunoastem cat de racoritoare este menta folosita in bauturi racoritoare sau ceai, dar putini cunoastem care sunt cu adevarat proprietatile ei vindecatoare. Folosita de vechii egipteni inca de acum cateva mii de ani, menta are proprietati uluitoare, asa cum putem afla din mai multe studii stiintifice realizate de-a lungul timpului.

Pana acum se stie ca menta este valoroasa in tratarea tulburarilor gastro-intestinale, printre care amintim:

* Sindromul intestinului iritabil – La sfarsitul anilor ’90, s-a descoperit uleiul de menta este eficient si sigur in tratamentul acestei tulburari din ce in ce mai raspandite. In cadrul unui studiu efectuat asupra copiilor, 75% dintre cei care au primit ulei de menta au avut o reducere a durerii asociata cu sindromul intestinului iritabil in decurs de 2 saptamani. Un alt studiu din 2005 la adulti a concluzionat ca „Avand in vedere tratamentele medicamentoase disponibile in prezent pentru sindromul intestinului iritabil, uleiul de menta poate fi prima alegere in a trata pacientii care sufera de aceasta afectiune, pentru atenuarea simptomelor generale si pentru imbunatatirea calitatii vietii”. Intr-un alt studiu din 2007, 75% dintre pacientii care au primit ulei de menta au vazut o reducere impresionanta a scorului total al sindromului intestinului iritabil. Cel mai recent, un studiu publicat in luna ianuarie 2019 a constatat ca uleiul de menta a fost eficace in ameliorarea durerilor abdominale in sindromul de intestin iritabil.

* Spasmul colonului – Uleiul de menta a fost studiat ca o alternativa sigura si eficienta la medicamentul Buscopan pentru capacitatea sa de a reduce spasmele in timpul clismei de bariu.

* Dispepsia functionala – Un studiu realizat in 2000 a constatat ca 90 mg de ulei de menta si 50 mg de ulei de chimen la 67% dintre pacientii care prezentau dispepsie functionala si-au imbunatatit foarte mult simptomele.

Alte afectiuni care pot fi vindecate de menta, constatandu-se acest lucru prin studii stiintifice sunt: tuberculoza, rinita alergica, probleme de memorie, reducerea greturilor, cancerul de prostata si respiratia urat mirositoare.

Foto: pexels.com (Commons Craetive – free)

Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply