Originea misterioasa a oualor rosii de Pasti

Social Media

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Este un obicei vechi ca crestinii in ziua de Pasti sa se duca la biserica si sa daruiasca unii altora oua rosii, care sunt bucurie mare, mai ales pentru copii, care fac mare haz, ciocnindu-le. De unde s-a nascut acest obicei si ce inseamna – nu se stie. Unii cred ca dupa un post asa de lung, in care si ouale erau oprite, crestinii au cautat a se intari cu mancari mai hranitoare, mai cu seama cu oua, si de aici s-a nascut obiceiul de a-si darui oua. Altii cred obiceiul acesta ca o ramasita din biserica veche, dupa care in ziua de Pasti se binecuvanta mancarile, mai cu seama laptele, mierea si ouale si deci s-a urmat traditia.

In biserica crestina din rasarit cat si in cea apuseana, oul de Pasti ete socotit ca semn al Invierii lui Hristos, caci dupa cum dinauntrul oului se naste viata si iese din el puiul dupa ce se sparge coaja, astfel a iesit din mormant Hristos prin Invierea Sa.

Crestinii ciocnesc ouale de Pasti, spargandu-le cu cuvintele „Hristos a inviat!” ce exprima ideea ca precum a inviat Hristos, asa vom invia si noi din sanul pamantului, ca puiul care iese din ou. Fericitul Augustin asemanand cu oul nadejdea si renasterea omului, zicea „Nadejdea se aseamana cu oul, caci dupa cum nadejdea a devenit inca fapt implinit, asemenea si oul este ceva, dar inca nu este fiinta”. Si ca dovada ca oul insemna nadejdea crestinilor la invierea mortilor, vechii crestini aveau obiceiul de a pune in mormintele raposatilor oua, ca semn al Invierii ce va urma.

Obiceiul de a vopsi ouale de Pasti in diferite culori, mai ales in cea rosie, este de asemenea foarte vechi. Aceasta inca isi are insemnatatea sa. Dupa cum povesteste Elius Lapridius, in ziua cand s-a nascut imparatul Romei, Alexandru Sever, o gaina a ouat un ou rosu. Parintii lui au luat de semn bun aceasta si au dedus de aici ca fiul lor va ajunge imparat, dupa cum s-a si intamplat. Si de atunci oul rosu a fost socotit ca semn al norocului. Pentru crestini, oul rosu inseamna un noroc mai mare decat cel al lui Alexandru Sever. Daca pentru imparatul roman oul rosu insemna imparatia pamanteasca, pentru crestini insemna Imparatia Cerului, care ne-a castigat-o Hristos prin Invierea Sa.


Social Media