Home Uncategorized Manuscrisele de la Marea Moarta au fost scrise de altcineva?

Manuscrisele de la Marea Moarta au fost scrise de altcineva?

by admin
130 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

manuscrise-marea-moartaVreme de peste sase decenii oamenii de stiinta au fost convinsi ca respectivele manuscrise, a caror vechime a fost estimata la aproximativ 2000 de ani, au fost scrise de catre esenieni, secta iudaica ascetica. Despre esenieni s-a spus ca traiau, in primul secol de dupa Hristos, in Muntii Palestinei, unde isi consemnau pe pergamente practicile si credintele religioase. Multi istorici sunt de parere ca respectiva secta a influentat inceputurile crestinismului si ca este posibil ca atat Ioan Botezatorul, cat si Iisus Hristos s-o fi intalnit.

Dar Rachel Elior, profesoara la Universitatea Ebraica din Ierusalim, sustine ca cele 930 dintre manuscrise au fost scrise de saduchei, care reprezentau clasa preotimii din vechiul Israel, si ca esenienii nici macar n-au existat. Celebrele manuscrise au fost descoperite, in 1947, de catre un pastor in grotele de langa la Qumran, pe tarmul nord-vestic al Marii Moarte. Au ramas in istorie drept “Manuscrisele de la Marea Moarta”, fiind considerate de multi specialisti cea mai importanta descoperire arheologica a secolului XX.

Elior, care vreme de zece ani a lecturat toate cele 930 de manuscrise, spune ca acestea semnaleaza in realitate practicile religioase ale preotilor descendenti din Zadok, primul mare preot al Ierusalimului dupa cucerirea orasului de catre israeliti. In plus, sustine profesorul israelian, manuscrisele nu contin nici macar o singura referire la “esenieni”, care ar fi, in realitate, o “inventie literara”.

Dar teza lui Elior este respinsa de Hanan Eshel, profesor la Universitatea din Tel Aviv, care a declarat pentru “Haaretz”: “aproape 70 de savanti sunt de acord cu faptul ca cel putin un grup de esenieni a trait la Qumran”.

Sursa: www.ziua.ro

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

2 comments

razesu cezar 21 martie 2009 - 17:42

Cei doi tineri sau cunoscut faceau parte din aceiasi partida .au stat pe malul IORDANULUI Esenienii au axistat nu au scris ei manuscrisele dar le aveau in grija ca o biblioteca

lahilahailaalah 2 iunie 2011 - 20:55

daca in manuscris nu scrie de cine a fost scris. Asta inseamna ca nu putem spune un lucru de care sa nu fim siguri si daca me-as da cu parerea as scoate multe. Dar din cate stiu este un pacat sa spui ceva despre o religie fara sa fii sigur

Leave a Comment