Feng shui – principii de baza

Social Media

feng-shui
Feng shui
este o veche arta chinezeasca de viata in armonie cu mediul inconjurator. Daca stim sa folosim energia care ne inconjoara, vom duce o viata fericita, multumita si prospera.

Nimeni nu stie cand exact a aparut feng shui. O legenda arata ca in urma cu aproximativ 5 mii de ani, o uriasa broasca testoasa a iesit din apele Fluviului Galben, pe cand Wu Hsia facea lucrari de irigatie in acele locuri cu oamenii sai. Aparitia a fost considerata de bun augur intrucat chinezii credeau pe atunci ca zeii locuiesc in carapacele broastelor testoase. Pe carapacea testoasei era desenat un „patrat magic perfect”. Adunand ciferele diferie din patrat, pe orice directie – verticala, orizontala sau diagonala – se observa mereu acelasi rezultat: 15. Inteleptii chemati de catre Wu sa studieze fenomenul au descoperit principiile fundamentale ale Feng  shui-ului si pentru alte stiinte chinezesti (I Ching, astrologie si numerologie chineza). Poate si pentru aceasta descoperire, Wu a devenit apoi primul imparat al Chinei preistorice.

Feng shui poate fi folosit pentru a aduce fericirea si echilibrul in casa, in relatiile parteneriale si de dragoste, in gradinarit, la serviciu, etc.

Iata in continuare principiile sale atat de simple:

Ch’i-ul este forta universala a vietii si se afla in tot ceea ce exista. Acesta se formeaza acolo unde exista frumusete sau perfectiune. Cel mai propice loc in care ne putem desfasura existenta este unul cu ch’i din abundenta, iar pt chinezi acesta poate reprezenta un loc cu vanturi blande si cursuri de apa line.

Yin si Yang sunt simbolizate printr-un cerc ce cuprinde 2  „lacrimi” identice, una neagra si una alba si au in mijloc un punct negru respectiv alb. Yin si Yang simbolizeaza miscarea continua a Universului, iar punctul diferit din interiorul fiecarei figuri arata ca cele doua principii nu pot exista unul fara celalat. Au fost alcatuite astfel liste de contrarii care le ilustreaza: noapte/zi, fata/spate, alb/negru, barbat/femeie, sarac/bogat, cald/rece, cer/pamant, etc. Este de dorit ca in vietile noastre sa cream un echilibru intre Yin si Yang.

Chinezii din antichitate credeau ca toate lucrurile sunt alcatuite din cele 5 elemente primordiale: foc, pamant, metal, apa si lemn, elemente ce apar si in astrologia chineza. De fapt aceste elemente sunt niste forte prin care energia ch’i se exprima in 5 moduri diferite. Cele 5 elemente formeaza un ciclu productiv (lemnul hraneste focul, focul arde totul formand pamant, din care extragem metal, care se lichefiaza si produce apa, iar apa hraneste la randul ei lemnul) si un ciclu distructiv (focul topeste metalul, care distruge lemnul, ce suge seva din pamant, pamantul opreste apa, iar apa stinge focul).

Ch’i-ul negativ (cunoscut sub numele de Shar, „sageti otravite”) se poate naste din linii sau unghiuri drepte indreptate spre noi (este posibil ca diverse elemente arhitectonice sa  genereze energie negativa). Sharul poate lua nastere din amplasarea unui drum perpendicular pe usa de la intrare a casei,  din liniile de inalta tensiune sau de acoperisurile unghiulare ale caselor.

Din fericire, orice shar inceteaza sa existe daca este ascuns vederii. Astfel, un perete, un gard viu sau o statuie impunatoare pot elimina shar-ul ce se indreapta spre casa noastra. Alte remedii pentru indepartarea shar-ului:

  • obiecte stralucitoare – oglinzi, lumini, cristale, etc;
  • obiecte vii – plante, acvarii, tablouri si figurine ce prezinta imaginea unor animale, etc;
  • sunete melodioase– clopotei si orgi de vant;
  • obiecte mobile – fantani, evantaie, moristi, perpetuum mobile;
  • obiecte grele – bolovani, statui impunatoare, etc;
  • obiecte goale inauntru – fluiere, orgi de vant – permit energiei Ch’i sa se inalte liber in interiorul lor;
  • culorile – devin remedii utile daca sunt folosite in combinatie cu cele  5 elemente;
  • obiecte elecrice – pot fi surse benefice de muzica in surdina;
  • intuitia ne poate ajuta sa gasim si alte solutii pantru indepartarea shar-ului.

Obtinerea armoniei si echilibrului in viata noastra este ceva fantastic, dar si un privilegiu destul de usor de atins. Prin pastrarea Ch’i-ului si unui bun Feng shui, vom avea o viata plina de fericire, multumire si abundenta.


Social Media

1 Comment

Leave a Reply