Ce spune Biblia despre dinozauri?

Social Media

dinozaur2Subiectul dinozaurilor in Biblie este parte a unei dezbateri neintrerupte din cadrul comunitatii crestine privind varsta Pamantului, intelegerea corecta a Genezei, si modul in care trebuie interpretate dovezile fizice pe care le gasim in jurul nostru. Cei care cred intr-o vechime mai mare a Pamantului tind sa considere ca Biblia nu mentioneaza dinozaurii, pentru ca, in conformitate cu argumentele lor, dinozaurii au murit cu milioane de ani inainte ca primul om sa fi umblat pe Pamant. Astfel, cei care au scris Biblia nu ar fi putut sa vada dinozauri vii.

Cei care cred intr-o vechime mai mica a Pamintului tind sa considere ca Biblia mentioneaza dinozaurii, cu toate ca nu foloseste niciodata cuvantul „dinozaur”. In schimb, Biblia foloseste cuvantul ebraic tanniyn. „Tanniyn” este tradus diferit in versiunile engleze ale Bibliei; uneori apare ca „balaur de mare”, alteori ca „sarpe”. Cel mai frecvent este tradus prin „dragon”. Tanniyn pare sa fi fost un fel de reptila-gigant. Aceste creaturi sunt mentionate aproape de treizeci de ori in Vechiul Testament, care le prezinta atat pe uscat cat si in apa.

In afara de mentionarea acestor reptile-gigant aproape treizeci de ori pe parcursul Vechiului Testament, Biblia prezinta o serie de creaturi intr-un mod care i-a determinat pe unii cerecetatori sa creada ca scriitorii ar fi putut descrie in acest fe dinozauri. Despre Behemoth se spune ca este cea mai mareata dintre toate creaturile lui Dumnezeu, un gigant a carui coada este asemanata cu un cedru (Iov 40:15). Unii cercetatori au incercat sa identifice Behemoth fie ca elefant fie ca hipopotam. Altii au indicat ca elefantii si hipopotamii au cozi foarte subtiri, incomparabile cu un cedru. Dinozauri ca Brachiosaurus si Diplodocus, pe de alta parte, au cozi uriase ce pot fi usor comparate cu un cedru.

Aproape fiecare civilizatie straveche are o anume arta reprezentand creaturi reptiliene gigant. In America de Nord au fost descoperite fosile, artefacte si chiar mici figurine din lut care se aseamana cu reprezentari moderne ale dinozaurilor. Gravuri pe stanca din America de Sud ilustreaza oameni calarind creaturi asemanatoare cu Diplodocus si, uimitor, prezinta imaginile familiare ale unor creaturi asemanatoare cu Triceratops-, Pterodactyl- si Tyrannosaurus Rex. Mozaicurile romane, ceramica mayasa si zidurile Babilonului, toate marturisesc despre fascinatia transculturala, neingradita geografic a oamenilor fata de aceste creaturi. Relatari sobre ca Il Millione a lui Marco Polo, alterneaza cu povestiri fantastice despre balauri care pazesc comori. in zilele noastre rapoartele despre marturii oculare persista, cu toate ca, de obicei, sunt tratate cu un scepticism covarsitor.

Alaturi de dovezile antropice si istorice substantiale pentru coexistenta dinozaurului si a omului, sunt si dovezi fizice, ca urmele de pasi de om si de dinozaur fosilizate ce au fost gasite impreuna in diverse locuri din America de Nord si Asia Vest-Centrala.

In concluzie, exista dinozauri in Biblie? Problema este departe de a fi rezolvata. Raspunsul depinde de interpretarea data dovezilor disponibile si de perspectiva asupra lumii inconjuratoare.


Social Media

3 Comments

Leave a Reply