luni, ianuarie 30, 2023
AcasăSpiritualitate teoreticaMituri si mitologiiCapcaunii - fiinte uriase si malefice, conform mitologiei romanesti

Capcaunii – fiinte uriase si malefice, conform mitologiei romanesti

Capcaunii – fiinte uriase si malefice, conform mitologiei romanesti

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

Capcaunii, dupa mitologia poporului roman, sunt niste oameni cu cap de caine si sunt foarte rai. Ei nu se hranesc decat cu carne de om. Ei au un ochi in frunte si unul in ceafa, sunt iuti si rai, iar graiul lor este urat.

Scriitorul Budai-Deleanu, in notele cu care insoteste „Tiganiada”, ne spune ca „dupa batrani, capcaunii ar fi mancatori de oameni, hotarand cu tatarii”. Se vede ca groaza pe care o bagasera tatarii, cu jafurile lor, in sufletele neamului nostru, a fost asa de mare, incat i-a socotit ca sunt ei insisi canibali. In Evul Mediu se credea despre tatari ca ar fi mancatori de oameni. In povestile maghiare, tatarul cap de caine (Katyafeju) figureaza ca urias si ca tiran.

Acesti capcauni coincid cu acei cynocefali, despre care ne relateaza in antichitate Elian si Plinius. In mitologia clasica, ciclopii canibali sunt uriasi inferiori, insa inzestrati totusi cu o putere supraomeneasca.

Povestile noastre spun ca un capcaun prinsese 3 oameni de-ai nostri, ii ingrasase si taiase doi dintre ei. Cel de-al treilea era inchis si-si astepta ceasul. Dar, el reusi cu un par ascutit sa scoata ochiul capcaunului si scapa de micul dejun al capcaunului.

In Croatia, se spune ca acesti capcauni au figura omeneasca, numai ca, in loc de cap omenesc, au cap de caine, au dinti de fier si un singur ochi in frunte. Ei mananca indeosebi oameni si se numesc dziganda.

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.