Cabala, misticismul si zeitatile pamantului

Social Media

Filozoful Pico de la Mirandola afirma ca acest cuvant ebraic „cabala”, care la origine semnifica traditia, este numele unui eretic posedat de diavol, care a scris impotriva lui Isus Cristos, si ai carui discipoli au fost numiti cabalisti. Vechea Cabala a evreilor este, dupa unii, un fel de masonerie misterioasa, dupa altii ar fi doar explicarea mistica a Bibliei, arta de a gasi sensuri ascunse in cuvintele pe care le descompui, modui de a prezice prin virtutile acestor cuvinte, pronuntate intr-o anumita maniera.

Daca e sa dam crezare rabinilor, aceasta minunata stiinta ii eliberaza pe cei ce o stapanesc de slabiciunile omenesti, le confera daruri supranaturale, le transmite darul profetiei, forta de a face minuni dupa voie si arta de a transforma metalele in aur sau obtinerea pietrei filozofale. Aceasta stiinta ii invata ca spatiul dintre pamant si luna va exista numai sapte mii de ani, iar cei de deasupra lunii, 49 mii de ani. Evreii pastreaza Cabala prin traditie orala, ei cred ca Dumnezeu i-a incredintat-o lui Moise la poalele Muntelui Sinai si ca regele Solomon, autor al unei figuri misterioase numita arborele Cabalei evreiesti, a fost mare specialist in materie, pentru ca facea mai bine ca oricine talismane.

Cabala greceasca şi marea Cabala

Cabala greceasca (inventata, se zice, de Pitagora si Platon), isi are izvorul in combinatiile de litere grecesti; cu ajutorul alfabetului a facut minuni. Pretioasa solutie, care ar fi ramas necunoscuta daca nu s-ar fi inventat scrierea si care ne dovedeste ca lumea e plina de minuni.

Marea Cabala, sau Cabala in acceptia moderna este arta de a intretine legaturi cu spiritele elementare. Ea se foloseste de asemenea de anumite cuvinte misteriose. Lucrurile cele mai neclare ea le explica prin numere, prin schimbarea ordinii literelor si prin legaturile din care cabalistii si-au intocmit regulile. Or, iata care sunt, dupa cabalisti, diversele spirite elementare.

Cele patru elemente ale naturii, conform Cabalei

Cele patru elemente sunt populate, fiecare in parte, de fiinte deosebite, mult superioare omului, dar supuse, ca si acesta, legilor mortii. Aerul, acest spatiu imens dintre pamant si cer, este populat de fapturi mult mai nobile decat pasarile si gazele; marile intinse au si ele destui alti locuitori in afara de delfini si balene; adancurile pamantului nu sunt stapanite numai de cartite; si focul, al patrulea element, mai sublim decat toate celelalte, n-a fost creat pentru a ramane inutil si fara sens.

Zona focului e locuita de salamandre, valurile de aer, de silfi, in adancurile pamantului locuiesc gnomii, ondinele sau nimfele, pe fundul apelor. Aceste fapturi sunt alcatuite din cele mai pure particole ale elementelor in care traiesc. Adam, care intruchipeaza perfectiunea, era regele lor, dar dupa ce a infaptuit pacatul si a devenit impur si josnic, dupa cum spune abatele Villars, el n-a mai avut legaturi cu aceste substante, si-a pierdut autoritatea asupra lor si nefericitei lui posteritati i s-a luat dreptul de a le cunoaste.

Drept consolare, s-au gasit in natura mijloacele de a recastiga puterea pierduta. Pentru a redobandi suprematia asupra salamandrelor si a le avea in subordine, trebuia sa fie atrasa forta razelor solare, prin oglinzi concave, plasate intr-un glob de sticla. Aici se va forma o pulbere solara care se va purifica de la sine de elementele straine, si care, inghitita, va fi capabila, in cea mai mare masura, sa exalte focul din om si sa-l transforme, ca sa zicem asa, intr-o materie arsa. Din acea clipa, locuitorii sferei de foc devin inferiorii nostri si simt pentru noi aceeasi prietenie ca si pentru semenii lor, tot respectul pe care-l datoreaza unui loctiitor al creatorului lor.

Cabalismul si zeitatile pamantului

In acelasi fel, pentru a comanda silfilor, gnomilor, nimfelor, trebuie sa se ia un glob de sticla care sa fie umplut cu aer, pamant sau apa, sa fie bine inchis si lasat la soare timp de o luna. Astfel purificate, fiecare din aceste elemente va constitui un element magic, care va atrage spiritele ce ii sunt specifice. Daca timp de doua luni omul se trateaza cu acest produs, imediat va zari in aer imaginea zburatoare a silfilor, multime de nimfe venind la tarm si pe gnomi, paznici ai comorilor si ai bogatiilor din adancuri, etalandu-si bogatiile.

Nu e nici un pericol sa intri in legatura cu ei, sunt fapturi cinstite, invatate, binefacatoare si cu frica lui Dumnezeu. Sunt muritori si nu au sperante ca vor profita de pe urma Celui de Sus, pe care-l cunosc si-l adora. Traiesc indelung si mor dupa cateva sute de ani. Dar ce inseamna timpul pe langa eternitate?… Si totusi, nu e imposibil sa se gaseasca un remediu impotriva acestui rau; deoarece chiar daca omul, prin legatura care o are cu Dumnezeu, a fost facut, oarecum, partas la divinitate, tot asa, silfii, gnomii, nimfele si salamandrele, aliindu-se cu omul, devin si ei partasi la nemurire.

Astfel, o nimfa, o silfida devine nemuritoare si capabila de fericire deplina, la care cu totii aspiram, cand e destul de multumita sa se marite cu un intelept. Un gnom sau un silf, daca se casatoreste cu o fiica a omului, devine nemuritor.
De asemenea, aceste fapturi atunci cand le invocam, se simt bine cu noi. De aceea Sf. Augustin a avut modestia sa nu hotarasca nimic in legatura cu spiritele, care pe atunci erau numite fauni sau satiri, conceptie care o continua pe a africanilor din epoca sa, care doreau sa ajunga la nemurire prin alianta cu oamenii.

Cabalistii ne asigura ca zeitatile antichitatii si aceste nimfe care-si luau iubiti dintre muritori, demonii, atat barbati cat si femei, si zanele, care in vremurile mai noi isi risipeau farmecele sub razele lunii unor pastori fericiti, nu sunt altceva decat silfi sau salamandre sau ondine (stime). Totusi exista gnomi care prefera sa moara decat sa riste — in caz ca devin nemuritori — sa fie la fel de nenorociti ca demonii. Aceste sentimente le sunt insuflate de diavol, caci el ar face orice ca sa impiedice aceste biete creaturi sa devina nemuritoare prin alianta cu noi.

Cabalistii sint obligati sa renunte la orice fel de legaturi cu femeile numai pentru a nu supara silfidele si nimfele, care le sint amante. In rest, ele nu sunt geloase una pe alta; si un intelept poate imortaliza cate vrea, fara nicio dificultate, dar esenta spirituala nu vrea sa imparta o inima cu fiinte in carne si oase. In acelasi timp, cum numarul inteleptilor cabalisti e foarte mic, nimfele si silfidele se arata uneori mai putin delicate si folosesc tot felul de artificii ca sa devina nemuritoare, impreuna cu noi. Astfel, cutare crede ca e impreuna cu nevasta lui, dar, fara sa se gandeasca, se afla in bratele unei nimfe; cutare femeie crede ca-si imbratiseaza barbatul, dar ea face in acest timp nemuritoare o salamandra; cutare se imagineaza fiu al omului, dar el e fiul unui silf, iar cutare fata va constata la sculare ca e fecioara, dar ei i s-a facut, in timpul somnului, o onoare de care nu se indoieste.

Mai multi eretici din primele secole au amestecat cabala evreiasca cu ideile crestinismului si au admis ca intre Dumnezeu si om exista patru feluri de fiinte intermediare, din care mai tarziu au iesit salamandrele, silfii, ondinele si gnomii. Fara indoiala ca primii care au visat la fiintele elementare au fost caldeenii; ei spuneau ca aceste spirite erau suflete ale mortilor, care, pentru a se arata oamenilor aici, pe pamant, se duceau pe luna ca sa-si ia chipul real. Cabala orientalilor este tot stiinta legaturilor cu geniile, care sunt evocate prin cuvinte barbare. In rest, toate cabalele difera doar in detalii; in fond ele se aseamana.

Printre cele mai puternice cuvinte in Cabala este faimosul agla, foarte apreciat. Pentru a gasi lucrurile pierdute, pentru a afla, prin revelatie, noutati din tari indepartate, pentru a-i aduce pe cei absenti, trebuie sa te intorci cu fata la rasarit si sa pronunti cu voce puternica marele cuvant agla. El opereaza toate aceste minuni, chiar daca e pronuntat de ignoranti si pacatosi; ganditi-va ce minuni poate el face intr-o gura de cabalist!


Social Media

10 Comments

 1. Pico de la Mirandola sau Pico della Mirandola?
  Isus sau Iisus?
  Cabala a aparut inainte de nasterea lui Iisus, deci ceea ce spune Pico e o fantezie. Pico a fost si el la randul lui cabalist.
  Cabala nu este doar o traditie orala si nu are nicio tangenta cu mitologia celtica populata de gnomi, elfi si alte fiinte supranaturale.
  Cabala greceasca nu exista.

 2. Taliesin, vad ca te pricepi in cabala, poti sa-mi spui si mie daca aceasta religie e una buna sau malefica…fata de Creator?
  Din cate stiu eu menirea cabala este aceea de a patrunde in secretele cele mai ascunse ale creatiei…povestea despre haos si picatura de iubire care s-a nascut in haos, Dumnezeu si vesnicia, un continuu prezent, un cerc. Denumirea Creatorului, IOD HE WAU HE, cuvant ce a fost scos din Biblie…..sincer nu inteleg de ce unele cuvinte au fost scoase din biblie, posibil chiar de imparatul Constantin, care decidea ce trebuie sa stie multimea si ce nu…Constantin era condus de Dumnezeu, pentru ca i s-a aratat semnul crucii, de ce sau cine ar fi dorit ca unele lucruri sa ramana secrete sau uitate cum ar fi religia gnosticilor….in fond ce e bine? sa ne limitam la o credinta fara sa punem alte intrebari sau sa exploram asemenea lui cabala, universul Creatorului?
  Exista vreo legatura sincera intre cabala si Dumnezeu sau Iisus? sau e vorba de alti rivali?
  Ce poti sa-mi spui?

 3. Din ce am citit eu, Cabala nu e o religie ci un mod de interpretare a religiei.
  Evreii nu folosesc/nu foloseau in scriere vocalele. Ele erau adaugate in vorbire, de aici si ideea de numele infinite ale lui Dumnezeu( o regasesti si la Ecco in Pendulul lui Foucault).
  Despre Cabala…cel mai simplu ar fi sa citesti ceva scris de persoane care chiar au studiat problema.
  In limba romana a aparut la Nemira(in 2000) cartea lui Moshe Idel- Cabala Noi Perspective.
  Ar trebui sa o gasesti la orice biblioteca judeteana.

 4. Cabala este de mai multe feluri, pe langa cea ebraica, care e cea mai cunoscuta, mai sunt cum scrie si mai sus si o cabala fonetica, si una matematica, a cifrelor…toate ermetice.
  Cabala se pierde insa in negura timpului, este teribil de esoterica si are raspunsul intregii creatii de la iesirea din haos la manifestare si pana la retragerea inapoi, a materiei, a universului, inapoi in absolut.
  Poate nici rabinii, nici cabalistii cei mai de seama nu cunosc intregul mister al cabalei, care are evident ascunse in ea mistere precum cel al alchimiei, al magiei, al supranaturalului…etc
  Este bine de amintit ca, cabalei i se mai spune si „Pomul vietii” care la inceput era in gradina edenului alaturi de pomul cunoasterii, de unde omul a fost mai tarziu alungat. 🙁
  …..dar cine extrage intelepciune si maiestrie din greseala, din pacat, poate ca i se va permite sa cunoasca si sa manance din „pomul vietii”.

  Se spune ca Dumnezeu isi ascunde tainele, iar datoria omului este de a le descoperi 😀

  Stima

 5. Deobicei cabala se invata intr-o viata intreaga, adica de a stapanii acele entitati astrale, dar scopul cabalei este de a sti ce puteri nelimitate avem si de a le folosii, doar ca religiile de pe terra ataca in aceste lucruri considerandule negativa aociindu-le cu diavolii care de fapt sunt reptilieni, nici o legatura nu au cu cabala. Dar entitatile astrale din cabala sunt pt a ne ghida sa aflam tot adevarul, de fapt acesta este si scopul cabalei evoluarea spirituala, aici sunt cele mai inalte informatii ezoterice care sunt deobicei interzise pt marea majoritate a oamenilor.
  Noi suntem creatia lui dumnezeu iar prin noi dumnezeu isi poate arata energia infinita, acum depinde de noi sa o gasim. Toate aceste mistere din cabala sunt cunoscute numai de cateva persoane, care stiu tot adevarul, despre alchimie, despre divinitate si eu ii numesc annunaki pe acestia care au aceste informatii si le ascund de noi.

 6. Buna, Am si eu o rugaminte. Am gasit o pagina interesanta dfespre semnificatia simbolului „Piramida si ochiul atotvazator” care merita a fi titrata in limba romana. Pagina contine foarte multe informatii despre adevarul sens al acestui simbol. Daca aceasta pagina ar fi titrata ar ajuta pe foarte multi oameni sa se trezeasca din somnul constiintei. Va rog sa va uitati peste pagina si sa vedeti despre ce este vorba, iar daca doriti sa o traduceti si s-o postati pe site-ul acesta ,atunci va rog sa-mi raspundeti cu un „comment”. Va multumesc anticipat,.

  Adresa / linkul: http://www.scribd.com/doc/27803665/Explanation-Of-The-All-Seeing-Eye-On-The-One-Dollar-Bill

 7. Am citit textul expus mai sus si am fost ,wow,iesit din comun de intrigat de *varza* de acolo !!!
  Adevarul e ca pt cel ce vrea sa devina intelept e destul de greu in zilele noastre tocmai datorita acestui amestec ! Vedem pe toate site-urile ,posturile tv,radio (cine mai asculta ) ,cartzi ,brosuri ,seminarii etc ….tot felul de amestecuri… de uneori te umfla si rasul 🙂 ! Partea mai putin amuzanta intervine atunci cand citesti ceva si nu iti dai seama de amestecul de acolo …textul fiind prezentat ca fiind de mare valoare din pricina autorului care e un ,vezi Doamne ,mare doctor in nu stiu ce stiintza .Ca sa nu o mai lungesc si sa nu imi afirm indignarea prea mult (in ceea ce priveste lipsa de exactitate si puritate a textelor ) ,imi voi permite sa dau niste sfaturi si sa fac niste corectii .Pentru insetatzii de intelepciune din zilele noastre exista o dubla sarcina :a) de a cerceta si b) de a *spala * si *curatza* informatia la care a ajuns!Niciodata nu incercati sa intelegetzi *tot * prin prisma intelegerii pe care atzi dobandit-o pana acum ……lasa-ti mereu loc de completare si de un nou sens ….inteles etc .Revenind la Cabala sau Kabbalah sau cum vreiti sau ii spunetzi sau sa o scrietzi ,inseamna *a primi* si nu traditie ,secret sau alte *avioane * de genul acesta !Ideea de baza in Cabala ……e mereu evitata in explicatzii si discutii ,,,,,mereu invocandu-se tot felul de actiuni mai mult sau mai putin reale si ea suna cam asa :*asa cum unitatea structurala si functionala a plamanului e alveola pulmonara …..unitatea structurala si functionala a lui Dzeu e *A DARUI *! Prin urmare ……tot ce doreste EL sa faca e sa daruiasca …..WELL …toate bune si frumoase …….aici aparem noi in schema .Biblia ne spune ca Dzeu a facut pe om dupa chipul si asemanarea lui …….din nou ,,,totul ok ….insa *desteptii * uita ca din punctul de vedere a lui DZEU nu exista timp si ceea ce pt EL e un fapt ….pt noi e un proces ce se desfasoara pe o perioada de timp !Pentru a implini *nevoia * propriei fintze ……si anume a darui ……Dzeu a creat pe cineva total opus …….si anume cineva care are nevoie de ce daruieste el ……cineva ce e egoist …..ce are nevoi…cereri …pretentzii …dorintze ….vise …planuri …si in felul acesta …..isi poate implini *nevoia * de a da ! si atunci minte biblia ? nicidecum ! ci la fel cum cel ce face o statuieta asemeni chipului sau ….are nevoie intai de o forma de cauciuc ….total opusa originalului (sau negativul ) in care apoi sa toarne *ipsosul * si dupa ce acesta se intareste …..scoate din *forma * de cauciuc *statuieta * *dupa chipul si asemanarea lui * !Ei ,deci noi acum suntem in procesul de formare nu suntem inca statuieta asemanatoare *eroului * ci inca suntem *forma * in care se toarna !atunci o sa ma intrebi de ce nu avem detoate si de ce ….suntem si *pedepsiti * ….si o sa iti raspund : _ pentru ca * mesterul * nu vrea ca in forma pe care o toarna sa fie alte obiecte ,substantze ….murdarie …. etc ….,(in cazul acesta statuieta nemai fiind ceea ce vrea EL sa fie ci un amestec de ipsos cu ….brichete ,scobitori , 2 mushte moarte si o guma de mestecat ) ci o forma curata si fina in care dupa ce toarna *ipsosul * chipul sa arate desavarsit ! Si a fi dupa chipul si asemanarea LUI nu inseamna decat a fi ca EL :compus din a darui ……dragoste ,intelepciune ,lucruri fizice si materiale ,liniste ,pace etc !Acum cabala ….nu este decat procesul de *primire * cu toate detaliile necesare !un fel de carte tehnica daca vreti la cum sa primim si cum sa folosim ce primim !In ceea ce priveste sursa ei …..putetzi incepe incet (pt mai mult fun si mai multa analiza ) de la un filmuletz prost facut de niste oameni destepti prin 2006 numit *the secret * (incercatzi sa aruncatzi un oki in fizica cuantica ,psihotronica ,sugestopedie ,hipnoza ,programare neurolingvistica …fara a va lasa foarte influientzati de ele ,ci doar ca elemente ajutatoare in cercetarea dvs ) well , majoritatea celor din filmuletz ……au ajuns la ideile de acolo in urma cartzii *the science o getting rich * a lui wallace watles scrisa prin 1907 …deci cam 100 de ani in urma …….care fusese si el inspirat *prin altii * (nopoleon hill ,isac newton etc )….ce la randul lor avusesera la indemana scrierile unui mare alchimist *Ontolanus * THE secret of Hermes ( o vruta copie a tablei de smarald )….tradus din *secretum secraetorum * care la randul ei era o tarducere dupa kitab sirr al -Arsrar …data de Aristotel lui Alexandru cel mare ,textele initiale fiind atribuite lui Hermes trismegistul …personaj *foarte cunoscut * in vechime ……atata doar ca nu a existat :)))), numele lui fiind alocat mai multor personaje dealungul istoriei in diferite perioade de timp ……iar tarducerile si interpretarile fanteziste ca majoritatea celor de azi ….l-a facut cand zeu grec ..cand egiptean …..cand vrajitor …cand alchimist ,,,cand toate la un loc ! in realitate egiptenii au dobandit aceste informatzii (multe din ele fiind azi foarte alterate ) inca de la avram …..care si el le primise de al cei dinaintea lui (vezi intalnirea lui avram cu Melchisedec ……personaj despre care biblia afirma ca era fara inceput si fara sfarsit ,fara spitza de neam ….fara mama sau tata ….preot a lui Dzeu in veac ……..*atentzie la caracteristicile ce il aseamana cu Hristos !) …..si ca sa nu o lungim si mai mult se pare ca textele provin inca de la enoh ……cel despre care traditia evreiasca si crestinismul spun ca era *prieten cu Dzeu * ! Atentzie ! ……ASTA CU MULT INAINTE CHIAR DE APARITIA IUDAISMULUI ! Si apare o revenire la asta odata cu venirea lui Hristos …..despre care biblia afirma :* * facut Mare Preot ….nu dupa preotia lui Aron(fratele lui moise si preot ) ci dupa oranduiala lui Melchisedec!* in sperantza ca am fos o lumina si ca nu v-am plictisit …..astept intrebari sau comentarii !

 8. Cabala autentica este o stiinta. Oricine poate studia Cabala, indiferent de religie, sex, nationalitate, varsta.
  Cabala raspunde la intrebarile:

  Cine sunt eu si pentru ce exist?
  De unde suntem, unde mergem si pentru ce am aparut aici?
  E posibil oare sa fi fost si alta data aici in lumea asta?
  Putem oare sa aflam cine suntem noi si ce reprezinta intregul univers?
  De ce exista suferinta in lume si e posibil oare sa o evitam?
  Cum putem atinge fericirea,perfectiunea si satisfactia?

  http://www.kabbalah.info/ro/ce-este-cabala/introducere
  http://shanti-spirit.ro/index.php/category/wwwkabtv/cabala-revelata-complet

Leave a Reply