Saturn, planeta cu influenta malefica dar si benefica in astrologie

Social Media
  •  
  •  
  •  

De-a lungul secolelor astrologice, Saturn si-a castigat un fel de reputatie ciudata ca putere satanica a lantului planetar si totusi cel mai putin neplacut este rolul sau de distribuitor de sarcini (unul diferit de cel de executor), conform unui vechi proverb care spune ca diavolul isi infaptuieste lucrarile cu ajutorul celor trindavi. Nicaieri nu este mai bine exemplificat acest lucru decat prin nenorocirile pe care le aduce aceasta planeta atunci cind tranziteaza un anumit spatiu. In drumul sau, Saturn se deplaseaza destul de lent pentru a-i permite oricarui astrolog sa verifice influenta pe care o exercita in timp ce traverseaza punctele sensibile din horoscopul fundamental. Iar in starile noastre sufletesti trecatoare de origine saturniana – pe drept cuvant numite asa -, nu de putine putine ori descopera ca tranzitarea acestei planete de catre Luna si Soare afecteaza planeta de baza.

Influenta nefasta a lui Saturn

Astrologii au descoperit ca influentele lui Saturn provoaca nenorociri de tot felul, care sunt, in general, insotite de imbolnaviri, o stare de continua epuizare si de scadere a vitalitatii, ceea ce implica de foarte multe ori depresia si imposibilitatea revenirii din punct de vedere emotional. Dar astrologii nu au explicat destul de clar faptul ca aceste conditii fizice este posibil sa fie efectul haosului material care domina sub Saturn. Este unul din cercurile vicioase despre care se tot vorbeste: ghinionul care cauzeaza imbolnavirea, care duce la ineficienta si care se termina din nou cu ghinion – si tot asa, la infinit. Nu este nevoie de niciun fel de argumentatie pentru a cunoaste faptul ca trebuie sa ne ferim sa intram intr-un asemenea cerc vicios.

Cum rata crescuta a somajului din trecut, mai ales in timpul crizei economice si la inceputul secolului al XIX-lea, a dovedit faptul ca inactivitatea este in contradictie cu esenta unei fiinte umane normale. Astfel, razboaiele, fie ele militare sau economice, dovedesc ca, departe de a fi fundamental lenes, omul este inclinat sa munceasca din greu atunci cand are interesul sa o faca. Sub aspectele benefice ale lui Saturn (in rolul sau de indrumator), oamenii se descopera fata in fata cu o munca importanta pentru care oricum sunt complet dotati. De aceea, nu vor avea de facut fata nici unei nenorociri anume. Oamenii sunt capabili – si, mai mult, chiar isi doresc – sa accepte responsabilitatea, pe care planeta o transforma in foarte mari satisfactii.

Intelectul saturnian

Avand in vedere aceste lucruri, se poate spune ca Saturn, guvernatorul Capricornului si coguvernatorul Varsatorului, este prin excelenta planeta inginerilor. Dar, oricare ar fi drumul in viata al unei persoane, intelectul saturnian este evident prin ordinea, constiinciozitatea si capacitatea sa de a observa detaliile. Cea mai buna femeie casnica – una care isi conduce casa ca pe o afacere, cu o ritmicitate de ceasornic si cu o indemanare de maestru – este, in general, cea in horoscopul careia prezenta lui Saturn este dominatoare. Astfel de femei isi pun in practica ideile de maxima eficienta intr-un spectru larg de meserii, inclusiv in medicina, in sistemul educational, in avocatura si in afaceri pe cont propriu. O casnica excelenta stapineste arta razboiului (militar, legal sau colectiv) la fel cum o stapaneste pe cea a intretinerii casei (acesta ar putea fi unul din motivele pentru care grecii o considerau pe Atena atat zeita a intelepciunii, cit si a razboiului). Femeia inteleapta din punct de vedere romantic, dimpotriva, este deseori o buna casnica sau o buna luptatoare, deoarece este reprezentanta influentei lunare care este o fiinta mai degraba fantezista, inventiva decat practica.

Cele doua fete ale lui Saturn

Pentru astrologi, poate nu si pentru publicul larg, este evident faptul ca acelasi Saturn care face ca responsabilitatea sa se transforme intr-un succes deplin pentru o persoana poate aduce cu sine suprasolicitarea prin munca si imbolnavirea pentru o alta, conform aspectelor formate in conformitate cu horoscopul fundamental al fiecarei persoane in parte. De aceea nu este destul sa se ia in consideratie numai aspectele formate zilnic prin conjunctia dintre planete. Acestea indica numai conditiile generale care influenteaza omenirea ca intreg, nu si reactiile pe care le-ar putea avea fiecare individ in parte la aceste conditii. Pentru a afla reactiile individuale este necesar sa se calculeze aspectele date de planetele in conjunctie in relatie cu planetele din diagrama fundamentala. Astfel, din punct de vedere economic, o situatie care implica razboiul, care inseamna saracie si distrugere (de obicei atunci cand Saturn influenteaza negativ pe Uranus, Soarele, Luna sau viceversa), poate reprezenta in acelasi timp bunastare si putere pentru cei care sunt influentati de conjunctia Saturn – Marte.

Astrologia poate spune si cand munca asidua este benefica, si cand este cel mai bine sa actionam cu grija si sa ne conservam energia pe cat de mult posibil. Prea multa munca la momentul nepotrivit si unde nu trebuie poate duce la o scadere a eficientei acesteia atunci cand timpul si locul sunt cele potrivite pentru eforturi sustinute. Saturn este cel care poate regulariza programul de lucru si ne poate ajuta sa avem maximum de eficienta.

Adevarata pace o da tot Saturn

Pacea pe care astrologii ezoterici o cauta este de fapt pacea lui Saturn. Contrar parerii majoritatii oamenilor, exista in constiinta saturniana o fortareata de calm si liniste, care ar putea fi reprezentata plastic sub forma pamantului acoperit de zapada, de Craciun, la Polul Nord. Daca exista cineva care se teme sau este inspaimantat de Saturn si este tot timpul in imposibilitatea de a recunoaste natura sa esentiala, atunci ar trebui sa iasa mai intai atunci cand este furtuna de zapada, iar apoi cand aerul este curat precum cristalul si nu mai bate deloc vantul, sa lase linistea si albul sa il cuprinda. Abia atunci va cunoaste cu adevarat natura saturniana.

Lasă un comentariu