Minunea Focului Sfant din noaptea Invierii

Social Media

focul-sfantIn Sambata Sfanta credinciosii se strang in grupuri mari in biserica Sf. Mormant, pentru ca in aceasta zi foc se coboara din cer si aprinde lampile din Biserica. Randurile acestea se pot citi in prospectele cu itinerarii de Pasti din Tara Sfanta. „Minunea Focului Sfant” este cunoscuta de crestinii din Biserica Ortodoxa ca „cea mai mare dintre toate minunile crestine”.

Are loc in fiecare an, la aceeasi data, in acelasi mod si in acelasi loc.Nu este cunoscuta nici o alta minune care sa se intample cu atata regularitate si pe o perioada atat de indelungata de timp; se poate citi despre ea in surse vechi din secolul al VIII e.n..

Minunea are loc in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, pentru milioane de credinciosi locul cel mai sfant de pe pamant. Biserica Sfantului Mormant insasi este un loc enigmatic. Teologi, istorici si arheologi considera ca biserica contine atat Golgota (micul deal pe care a fost rastignit Isus ) cat si „mormantul cel nefolosit” din apropierea Golgotei unde a fost asezat trupul mort, asa cum scrie in Evanghelie. Este locul de unde crestinii cred ca a inviat Isus. Minunea poate fi urmarita de-a lungul secolelor in relatarile despre Tara Sfanta.

Staretul rus Daniel, in relatarile sale, scrise intre anii 1106-07 prezinta intr-o maniera foarte detaliata „minunea Luminii Sfinte” si ceremoniile care o incadreaza. El descrie cum Patriarhul se duce in capela Mormantului cu doua lumanari stinse. Patriarhul ingenuncheaza in fata pietrei unde Hristos a fost pus dupa moarte si spune anumite rugaciuni, dupa care se intampla minunea. Lumina porneste din piatra – albastra, nedefinita iar dupa putin timp aprinde candelele apropiate si cele 2 lumanari ale Patriarhului. Aceasta lumina este Focul Sfant si se raspandeste la oamenii prezenti in Biserica. Ceremonia ce incadreaza „minunea Focului Sfant ” este probabil cel mai vechi ritual (ceremonie) crestin nemodificat, din lume.Din secolul 4 d.H. pana in timpul nostru exista surse care ii descriu puterea coplesitoare. Din aceste surse reiese clar ca minunea s-a savarsit in acelasi loc, in aceeasi zi de sarbatoare si in acelasi cadru liturgic de-a lungul secolelor.

Miracolul nu se limiteaza doar la ceea ce se intampla in interiorul Mormantului unde se roaga Patriarhul. Mai semnificativ este poate faptul ca exista relatari potrivit carora Lumina apare si in afara Mormantului. In fiecare an multi credinciosi declara ca Lumina a aprins de la sine lumanarile pe care le tineau in mana. Toata lumea asteapta in Biserica cu lumanari in mana in speranta ca s-ar putea aprinde spontan. De multe ori candele stinse se aprind de la sine sub ochii pelerinilor. Flacara albastra poate fi vazuta deplasandu-se in diferite locuri din Biserica. Un numar de declaratii semnate de pelerini ale caror lumanari s-au aprins spontan atesta adevarul acestor intamplari. Cine traieste de aproape minunea aprinderii lumanarilor sau vede Lumina albastra, de obicei paraseste Ierusalimul total schimbat si pentru toti care iau parte la acest eveniment exista un „inainte si dupa” minunea Sfantului Foc de la Ierusalim.

Ca si in cazul altor minuni, exista oameni care cred ca nu este altceva decat o inselaciune si o „capodopera” de propaganda ortodoxa. Cred ca patriarhul are o sursa de foc in interiorul Mormantului. Acesti critici sunt insa caz confruntati cu o serie de probleme. Chibriturile si alte surse de foc sunt o inventie relativ recenta. Doar cu cateva sute de ani in urma aprinderea unui foc dura mult mai mult decat cele cateva minute pe care Patriarhul le petrece in Mormant. S-ar putea replica, faptul ca este posibil sa existe o lampa cu ulei care sa arda in interiorul Mormantului dar, autoritatile locale au controlat Mormantul si nu au gasit nici o sursa de foc..

Totusi cel mai puternic argument impotriva unei inselaciuni nu sunt declaratiile Patriarhilor. Adevaratele provocari pentru sceptici sunt miile de declaratii, independent, date de pelerini ale caror lumanari s-au aprins spontan fara vreo posibila explicatie.


Social Media

13 Comments

 1. În urma cu sute de ani s-a savîrsit la Ierusalim „minunea” pogorîrii focului ceresc pe pamînt. Exact la ora 12, în timpul slujbei de pasti, pe „mormîntul domnului” a izbucnit deodata, „de la sine”, o flacara.

  „Minuni” de felul acesta au avut adesea loc si sub alta forma. De exemplu, în timpul slujbei bisericesti s-au aprins de­odata „de la sine” lumînarile pe care le tineau în mina „cuviosii” din rîndurile slujitorilor cultului.

  Aparatorii iudeo-crestinismului au nascocit multe retete „miraculoase” pentru ca sa poata savîrsi asemenea „minuni”. Toate aceste retete (în cazul cînd sînt aplicate cum trebuie) sînt atît de sigure, încît cu ajutorul lor poate obtine „focul sfînt din cer” nu numai un cucernic parinte, ci chiar si omul cel mai pacatos.

  Astfel, fitilul curatat al unei lumînari este înmuiat într-o solutie de fosfor alb si sulfura de carbon. Dupa trecerea unui anumit timp (care poate fi stabilit dinainte destul de exact pe cale experimentala), lumînarea se aprinde singura. Sulfura de carbon împiedica inflamarea fosforului si din aceasta cauza luminarea nu se aprinde dintr-o data, ci abia dupa ce sulfura de carbon s-a volatilizat.

 2. Eu am stat de vorba cu un preot care a spus ca a fost acolo in noaptea de Inviere si acea lumina a poposit asupra lui putin apoi s-a dus la alt preot si i s-a aprins lumanarea, acelui preot de la acea lumina si el a vazut si a spus ca nu este nici o inselaciune la mijloc. De atunci in fiecare noapte de Inviere ma gandesc si la aceea lumina si chiar daca nu sunt acolo ma simt minunat pentru ca simt ca Dumnezeu este alaturi de noi.

 3. Un zetetic grec, dl. Kalopoulos, a facut analize lumanarii patriarhului (cerute sub un pretext fictiv) si a descoperit prezenta fosforului alb / galben dizolvat intr-un stabilizator lichid care ii previne oxidarea. astfel se intarzie arderea, fiindca este necesar ca solventul sa se evapore inainte ca lumanarea sa se aprinda.
  cunoastem deci o metoda prin care focul poate fi aprins fara sa sa fie nevoie de chibrituri, brichete, sau lumanari aprinse ascunse pe sub poalele popii.

  http://www.youtube.com/watch?v=LSDaqVuP1QM

  E evident ca minunea e doar o sceneta…teatru de papusi pentru uluit credulii… de ce zic asta? fiindca se face cu usile inchise – iar dovezile prezentate sunt doar mituri pe care doar religiosii ar putea sa le creada.
  daca eu as avea o minune autentica in maini as vrea sa o arat tuturor! sa aiba cat mai multi sansa la mantuire. obiectia „ei si daca vad tot nu cred” e o rationalizare care miroase a autosuficienta si „omniscienta”

  avem mai multe exemple de „aparate prin care incearca pastrarea in viatza a ortodoxiei” care sau dovedit a fi falsificate….. icoane care plang, moaste „facatoare de minuni” (moaste care sau dovedit a fi parti din cadavre de porci si oi) si chiar daca nu ar fi fost asa oricum ramane un obicei dezgustator si sub demnitatea umana. Se cuvine astfel sa ne mentinem o pozitie sceptica asupra a tot ce altii se grabesc sa catalogheze drept minune

 4. Razvan…n-are importanta daca in noaptea de inviere apare lumina, daca icoanele plang sau ca unuii oameni nu putrezesc niciodata. Oamenii cauta tot timpul minuni. Daca nu ar fi astfel de minuni probabil nu ar mai crede nici 5% in religie fata de cati cred acuma.
  E posibil sa fie false minuni dar e posibil sa fie si adevarate. Dar nu minunile ar trebui sa ne indrepte spre Dumnezeu. De ce sa privim viata ca pe un spectacol de iluzionism in care Dumnezeu ne mai trimite cate o iluzie vizuala?! Viata e mult mai complexa si fiecare zi in care te trezesti e o minune…o minune ca inima nu a incetat inca sa-ti bata, fiecare nastere, fiecare colt de natura e o minune. Ce cautam minuni mai mari decat acestea?!
  Iar cat despre religii sunt doar niste doctrine pe care nu esti obligat sa le primesti in viata ta. Poti sa-l cauti pe Dumnezeu intr-o mie de feluri, oricum nu religia te mantuie ce faptele. Poti sa fii primul la usa biserici duminica de duminica, dar asta nu inseamna nimic decat o obsesie.

 5. Razvan, ai un punct de vedere foarte echilibrat asupra subiectului. Si mie imi place argumentarea ta ! ai mentionat niste adevaruri esentiale pe care ar trebui sa le inteleaga mai multi oameni! Recunosc ca discursul meu a fost mai acid si marcat de un spirit critic, dar asta se datoreaza mai degraba unei indignari de moment… toate minunile pe care leai mentionat tu sunt imposibil de falsificat si mai degraba, lucrurile minunate cu care oamenii s-au prea obishnuit sunt adevaratele minuni care ar putea sa ne indrepte pashii shi chiar sa ne aduca cu un pas mai aproape de Dumnezeu. Trist e ca aproape toti oamenii cauta „minuni mai mari decat acestea” si aceasta dorinta a oamenilor de a crede mai degraba intr-o manifestare fizica, vizibila a lui Dumnezeu decat in puterea Sa de a transforma spiritul invizibil, iar „mai marii” si „prea sfintii” multor religii profita de aceasta dorinta innascuta a tuturor de a crede si de a se inchina si transforma religia in sclavie shi minunile in instrumente prin care sa controleze masele. sper sa inteleaga mai multi adevarul cuvintelor tale „nu religia te mantuie ci faptele.”

 6. Noi oamenii nu avem nici un drept sa judecam aproapele nostru,singurul care are dreptul de a ne judeca este Dumnezeu.De aceea v-as ruga frumos sa nu mai criticati religia,minunile si oamenii care fac parte din clerul bisericesc.Daca prin absurd aceste minuni nu ar fi adevarate ,nu avem nici un drept noi sa judecam acest lucru si nici pe cei care pretindeti voi ca le-ar face.
  DACA TU CREZI IN DUMNEZEU SI EL NU EXISTA NU AI PIERDUT NIMIC,DAR DACA TU NU CREZI IN DUMNEZEU SI EL EXISTA AI PIERDUT TOTUL.

 7. Lumanarile sunt controlate de autaoritauile evreesti si acestia au interes sa-l discrediteze pe Iisus aberati degeaba . Ati fost acolo ? Am auzit de persoane care nu credeau si au fost acolo si s-au intors crestini ,vorbiti in necunostinta de cauza . Chestia cu fosforul si cu sulfura e un fals . Nu va dati seama ca lumanarea se aprinde la 12 fix cel ce moaie sa zicem fitilul in sulfura poate gresi si lumanarea se aprinde sa zicem la 12si 10 minute dar lumanarea se aprinde l-a 12 fix in fiecare an . Si preotul de la Ierusalim ia lumanari dela enoriasi la intamplare . Cand o sa mergeti acolo sa vedeti sa comentati ce ati vazut nu va luati dupa teoriile celor ce nu cred. Si lumina persista cateva zile mi-a povestit un prieten care a fost acolo e o lumina care nu te arde el a vazuto si nu-i venea sa creada a atinso si nu s-a ars . Si cum explicati ca doar la ortodoxi se intampla ce numai noi stim chimie catolicii si neoprotestantii nu.V-ati interbat asta?

 8. EU KRED K LUMINA EXISTA PENTRU K NIMENI NU AR AVEA CURAJUL SA FACA O ASEMENA INSELACIUNE.DAR TOT ODATA KRED K SAR PUTEA SA FIE NE ADEVARAT PT K MULTI PREOTE AU VAZUTO, AU TINUTO IN MANA , PREOTI CREDINCIOSI SI NU PREFACATOR. NU STIO DA CA E SAU NU ADEVARATA ACOLO DAR EU CRED K ACEEA LUMINA A EXISTAT IN TRECUT…

1 Trackback / Pingback

 1. SFANTUL FOC DE LA IERUSALIM DIN NOAPTEA INVIERII « CER SI PAMANT ROMANESC

Leave a Reply