Iubirea dureaza maxim 17 luni, altfel organismul s-ar autodistruge

Social Media

iubitiStarea de indragostire care „ia mintile” celor „loviti” de ea nu dureaza, in medie, decat 12-17 luni. Daca ar dura mai mult, organismul uman ar risca sa se autodistruga, considera antropologul Helen Fisher, citata de saptamanalul rusesc „Argumenti i Fakti”, citat de Agerpres.

De atata timp este nevoie pentru ca „focul pasiunii” (atractia initiala) sa se poata transforma in iubire, interval in care creierul transmite semnale – hormoni neurotransmitatori – in tot organismul. Rastimpul este considerat suficient ca o persoana indragostita sa primeasca un raspuns – reciprocitatea sentimentului sau o respingere definitiva. Daca pasiunea i-ar tulbura pe oameni o perioada mai indelungata, organismul uman nu ar putea supravietui. Indragostitii fericiti ar muri de epuizare, iar cei respinsi – chinuiti de o suferinta insuportabila.

Totusi, Fisher avertizeaza ca exista si exceptii, mai ales in cazul iubirii neimpartasite, cand cei respinsi nu se mai vindeca pentru foarte multi ani. In afara instinctului de autoconservare (uneori aproape anulat de indragostire), nu exista un mecanism „natural” de vindecare a nefericitilor in dragoste. In schimb, pentru indragostitii fericiti, „focul” presupus de starea de indragostire se converteste intr-o „flacara” mai putin intensa – suficient insa pentru a intretine buna intelegere intr-o familie.

Cercetatorii au clarificat cum functioneaza hormonii in corpul unui indragostit. In conditiile unei indragostiri, in sange se mareste cantitatea de dopamina (hormonul scopului) si norepinefrina (adrenalina). Simultan, scade concentratia de serotonina (hormonul fericirii). Prin urmare, iubirea romantica devine asociata cu suferinta (lipsa de serotonina) si in acelasi timp cu un entuziasm debordant, cu o mare inspiratie (din pricina excesului de adrenalina).

In ceea ce priveste dopamina, aceasta asigura totala si deplina concentrare asupra persoanei de care esti indragostit. Evident, dopamina in exces devine o problema pentru cei cu inima franta, respinsi de persoana iubita. „Vindecarea” de dopamina se face prin orice alt tip de „vanatoare”, daca nu-ti mai e permis sa o „vanezi” pe persoana iubita – inclusiv pescuitul si adunatul de ciuperci. Si jocurile de noroc te pot ajuta sa uiti o iubire neimpartasita, insa aceasta metoda de „vindecare” nu este recomandata, pentru ca poate da alte probleme.

Sursa: www.gandul.info


Social Media

3 Comments

Leave a Reply