Home Spiritualitate practicaFenomene psi Iubirea dureaza intr-adevar 3-5 ani?

Iubirea dureaza intr-adevar 3-5 ani?

by admin
38 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

iubire90Orice informatie pe care o procesam, si care intra in sistemul nostru, din mediul exterior, e intotdeauna colorata de experientele pe care le-am avut, si de un raspuns emotional, pe care il prezentam, ca reactie la inputul respectiv. Deci fie ca e vorba de iubire sau orice altceva, depinde de noi si modul nostru de gandire cum sa fie ce vrem. Orice stimuli exteriori impacteaza sablonul configurat in decursul aniilor de educare si modelare a personalitatii.

Cum poate sti cineva daca e indragostit cu adevarat?!? De o anumita persoana, de exemplu?!? De fapt sunt indragostiti de anticiparea emotiilor de care sunt dependenti pentru ca aceeasi persoana poate cadea din gratii saptamana urmatoare daca nu indeplineste conditiile.

Ce se intampla atunci cand ne indragostim? Ce val ne este aruncat peste ochi pentru a ne deforma privirea? Caci niciodata obiectul iubirii nu este vazut cu detasare. Culorile care ni-l dezvaluie sunt intotdeauna stralucitoare, puternice, pline de viata. Fiinta iubita este idealizata, insusirile sale sunt exagerate, fie spre polul pozitiv, fie spre cel negativ. Culorile prin care este descrisa nu devin eterne decat atunci cand pasiunea a disparut. Ce mecanisme pun in miscare aceasta pasiune, facand-o sa se rasfranga asupra
unei persoane anume si nu a alteia, apoi sa se retraga, tot atat de inexplicabil precum a apărut? Alegerea persoanei iubite este rodul intamplarii sau apare ca o necesitate?

“Ori de cate ori intre sexe se instaleaza o relatie neconditionata, cu efecte – am putea spune – magice, este vorba de o proiectie a imaginii sufletului”, scria C.G. Jung în 1921. In viziunea jungiana, imaginea sufletului este imaginea arhetipala contrasexuala, Anima pentru barbat si, respectiv, Animus pentru femeie. Daca, mergand pe firul traditiei, barbatul se manifesta in lumea exterioara in special prin intelectul sau – partea sa feminina, emotionala, ramane adesea inconstienta. La fel femeia, intrand in relatie cu lumea prin aspectele sale afective, rationalitatea sa devine inconstienta.

Arhetipul Animus incepe sa-si faca simtita prezenta in psihicul feminin in perioada pubertatii. Cum arhetipul este un continut al inconstientului colectiv, el nu actioneaza direct asupra psihicului, ci mediat, prin intermediul complexului – particularizare a arhetipului in functie de experientele individuale si apartinand inconstientului personal.

Complexul Animus, construit in jurul arhetipului Animus, ia nastere din complexul paternal, la care se adauga imaginile masculine semnificative din istoria fetei. In formarea acestuia o contributie importanta o are, de asemenea, si complexul Animus al mamei. Rolul jucat de arhetipul Animus-ului la pubertate si in adolescenta este tocmai acela de a forta desprinderea de identificarea cu imaginea ego-ul tatalui, permitand tinerei sa devina o fiinta independenta. Fiind inconstient, continutul complexului Animus se manifesta in general prin proiectii asupra persoanelor de sex opus. In acest sens, arhetipul contrasexual a mai fost denumit de Jung si “factor generator de proiectie”. Acesta exercita o fascinatie intensa si este responsabil pentru asa-numita “dragoste la prima vedere”: “Sexul opus are un sarm misterios, nuantat cu teama, poate chiar cu un pic de dezgust.”

Alegerea partenerului este influentata de destinul complexului Animus al subiectului de gen feminin. De asemenea, ne intereseaza modul in care complexul Animus al subiectului influenteaza relatia sa actuala cu partenerul si tendinta urmată de aceasta relatie.

Ipotezele de la care am plecat sunt urmatoarele:

1. Daca subiectul de gen feminin nu este separat de figurile parentale, complexul sau Animus se afla in conditie de identificare inconstienta cu figura paternala, iar imaginea fiintei iubite alese va fi substitutul pozitiv sau negativ al tatalui;

2. Daca subiectul de gen feminin este separat de figurile parentale, complexul sau Animus este proiectat asupra partenerului actual si / sau a idealului de partener;

3. Daca subiectul de gen feminin este separat de figurile parentale si complexul sau Animus nu este proiectat, atunci subiectul este identificat inconstient cu Animus-ul sau.

Variabila dependenta o constituie complexul Animus-ului, iar variabila independenta, gradul de separare al subiectului fata de figurile parentale. Ipotezele cercetarii s-au verificat in cea mai mare parte. Alegerea partenerului masculin este semnificativ influentata de imago-ul paternal, si prin acesta de complexul Animus. Desigur, dat fiind numarul mic de cazuri studiate, deocamdata nu se poate face o generalizare. Insa este evident tiparul dupa care atat femeile cat si barbatii isi aleg partenerul/a.

Tiparul ajustandu-se in timp prin cresterea sau de cele mai multe ori scaderea din preferintele de la inceput. Dar acestea dupa indelungi persistari, suferinte, etc.

O alta problema a „marii iubiri” este faptul ca dragostea dureaza conform studiilor pe un esantion mare (de data asta), 3-5 ani. Dupa aceasta perioada dragostea dispare, aparand plictiseala, proiectiile de tot felul, isterii, si bineinteles dorinta de a face ceva pentru compensare, intrerupere sau prelungirea „dragostei” ce a unit cele doua persoane.

Dupa aceste perioade pot aparea adulterul, gelozia extrema si in final divortul/despartirea. Aceleasi studii dau si o posibila perpetuare a relatiei, si anume pentru alegerea partenerului sa se aiba in vedere afinitatiile celor doi, preferintele in materie de munca, distractie, deoarece dupa cei 3-5 ani de relatie dragostea se poate „transforma” in prietenie, sinceritate, respect pentru creatiile impreuna, astfel poate dura acea relatie „pana la adanci batraneti”.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

5 comments

Aspera 14 iunie 2010 - 21:08

Dragii mei asa cum va spuneam, in aceasta lume, in cadrul creatiei lui Dumnezeu, Adevarul are mai multe niveluri, mai multe straturi.
Acest articol foarte la obiect, analizeaza o anumita fateta a iubirii. El analizeaza modul limitat pe care mentalul obisnuit si corpul emotional reflecta in mod imperfect Iubirea, alterandu-i reflexia cu zaturile sale.
In mod clar si fara nici o ezitare putem afirma ” IUBIREA ESTE ETRNA !”, pentru ca ea este de fapt indisolubil conecatata cu insasi Viata, cu Eternitatea, cu Totul cu Dumnezeu.
IUBIREA este eterna, atunci cand omul isi deschide inima catre ea si o primeste cu adevarat in viata sa, ea-l transforma si-l inobileaza. Nu doar ca IUBIREA va dura toata viata sa, ci insasi viata sa va dura cat IUBIREA.
Mai mult decat atat, va constata cu uimire ca e posibil ca in fiecare zi sa iubeasca mai mult decat in ziua anterioara, iar starile sitrairile sale sa fie mereu proaspete si noi. In aceasta traire extatica mereu noua nu are loc nici pic de plictiseala sau monotonie.
Toate acestea sunt aspecte tangibile pentru fiecare dintre noi, la indemana noastra de atins. Pentru a ne fi de jutor sa ajungem sa traim cu adevarat IUBIREA treabuie sa ne indreptam in primulrand toata inima si Iubirea noastra catre Dumnezeu. Dumnezeu este insasi IUBIREA ETERNA, si deschizandu-ne inima catre el invatam sa iubim cu adevarat. Iubindu-l pe Dumnezeu in primul rand invatam sa iubim fara a fi gelosi si far a fi posesivi. Odata ce am invata sa iubim cu adevarat,ii vom primi in Iubirea noastra pe toti ceilalti, modeland aceasta Iubire in mod diferentiat ( iubirea pentru sufletul nostru pereche, pentru parinti, pentru copii, pentru aproape, pentru aceasta lume, etc …).
IUBIREA prin forta sa imensa si bland tot odata mentine intreg universul in miscare, pentru ea mileniile sunt o secunda si secunda tine cat milenii. E o ideea de care ti-ar veni sa razi dana nu ti-ar veni a plange, acee ca iubirea ar tine un anumit numar de ani. De fapt acel sentiment care dispare dupa un anumit numar de ani nu e Iubire, ci un sentiment iluzoriu de posesiune,pasiune si dorinta pe care oamenii i-l nutresc uneori pentru imaginile iluzorii proiectate de ei asupra altor oameni.
Fiti cu totii impcati ca e foarte simplu sa Iubim Etern, la fel de simplu ca si a respira … mai difici ne-ar fi sa nu respiram … sau sa nu Iubim !
Tuturor, toate cele bune !

ghizela 25 iunie 2010 - 17:57

indraznesc sa va spun ca iubirea poate dura toata viata!!! depinde cum ai grije de ea.

bya 26 iunie 2010 - 19:51

frumy astea- id-ul meu : biutalove@yahoo.com

sorin 27 iunie 2010 - 19:49

sunt casatorit de 16 ani si nu am incetat sa-mi iubesc nevasta nici acum si parca o iubesc si mai mult acum.

michelinebeaulieu 8 august 2010 - 18:38

Iubirea “sare” de 3-5 ani daca sufletele implicate se iubesc in planul pamintesc iar in plan magic se prezinta in fata lui Dumnezeu pentru a le epura iubirea…

De obicei macar unul din cuplu face asta,si atunci el devine mai tirziu victima diferitelor forme de manipulare a celuilalt;daca fac asta amindoi,atunci iubirea lor stapineste timpurile.Ceea ce nu stie cel care nu respecta regula iubirii(de a fi consfintita de cel care a creat asa putere),este ca manipuleaza o vreme si,cind celalalt sau mama celuilalt nu mai suporta,manipulatorul primeste in viata lui,in orice forma de manifestare a ei,sau unde ii era lui mai…placut,implinirea a ceea ce a exercitat asupra partenerului,CU DOBINDA(ca si asa dupa el iubirea era de vinzare),pentru ca Dumnezeu sa nu mai fie trist si ca partenerul sa se vindece..

Leave a Comment