Fericita Angela din Foligno – femeia care a pornit pe „calea desavarsirii” dupa o vedenie a Sf. Francisc

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

Pe 4 ianuarie este celebrata la manastirile franciscane din Faligna (Umbria) Fericita Angela din Foligno (1248 – 1309). Angela se naste in 1248, in cetatea Foligno. Are o tinerete aventuroasa si face greseli grave, din punct de vedere religios.

La varsta de 37 de ani este greu lovita prin moartea sotului si a copilului. Atunci il vede in vis pe Sfantul Francisc, care o indeamna sa porneasca pe „calea desavarsirii”. In 1291, ea intra in Ordinul al lll-lea Franciscan, pentru barbatii si femeile care doresc sa duca o viata crestineasca ingrijita, dar ramanand la starea si ocupatiile lor.

In timpul unui pelerinaj la Assisi, are parte de experiente mistice, pe care le descrie. Intre 1291 si 1296, Angela cunoaste trairi profunde provocate de harul divin ce a favorizat-o in mod deosebit Dupa rarirea viziunilor, Angela incearca sa aduca si alte suflete pe calea desavarsirii. Pentru ei redacteaza „Indrumari spre mantuire”. In lucrare putem citi urmatoarele: „Cel mai mare bine al sufletului este pacea adevarata si perfecta. Cine doreste sa aiba liniste desavarsita a sufletului, sa caute a iubi pe Dumnezeu din toata inima, deoarece intr-o astfel de inima locuieste Dumnezeu”.

Fericita Angela moare in anul 1309.

Be the first to comment

Leave a Reply