Ce se intampla cu sufletele dupa moarte? Planul astral si reincarnarile

18
35

astralEste o invatatura uzuala a multor religii faptul ca sufletul fara trup intra dintr-o data in Rai sau Iad. Biserica Romano-Catolica, si unele ramuri ale Budismului, cu toate acestea, predica despre o stare intermediara numita Purgatoriu,   sau un termen apropiat. Unele denumiri ale Bisericii Crestine sugereaza ca toate sufletele dormiteaza in inconstienta, pana ce marea chemare cu sunet de trompete a Zilei Judecatii, cand toti se trezesc din lunga lor adormire si sunt judecati si trimisi la locul de rasplata sau pedeapsa, dupa cum merita.

Toate invataturile teologice privitoare la Viata dupa Moarte – raiuri si iaduri – contin ceva adevarat, insa niciuna nu contine tot adevarul. In majoritatea cazurilor, mintea persoanei ce moare cade in somnul asa-numitei morti, si se trezeste numai dupa o perioada de adormire odihnitoare, transformatoare in Astral. In unele cazuri, totusi, exista o scurta trezire, ca o semi-trezire dintr-o visare, la putin timp dupa plecarea din corpul fizic, in care caz corpul astral poate aparea, vizibil, vreunui prieten, apropiat sau persoane iubite – sau chiar in scene in care persoana si-a petrecut mult din timpul sau, ca, de exemplu, locul sau de munca, magazinul, biroul etc. Aceasta tine de particularitati ocazionale ale persoanei fara trup ce apare astfel, din care multe sunt cazuri bine probate.

Este o mare diferenta in perioada de timp in care sufletul fara trup doarme in aceasta stare. Oricat de straniu si paradoxal ar parea, sufletele cele mai inalte si cele mai joase pe scara evolutiei se trezesc primele. Sufletul mediu doarme mult mai mult timp decat acestia. Iata care este si motivul.

Persoana inalta spiritual, avand nevoie de o transformare relativ mica pentru a-l pregati pentru planurile mai inalte, poate dormi aici numai o perioada foarte scurta de timp, si apoi ajunge in unele din planurile astrale mai inalte; dar, in situatiile de dezvoltare inalta, pot sari de aceste planuri astrale mai inalte, si trece dintr-o data in planul sau planurile de dincolo de Astral – in ceea ce ocultistii cunosc ca „raiuri”, care, tehnic, sunt regiuni ale planului mental, insa unele superioare. Sufletul obisnuit, totusi, doarme mult mai mult timp, multi ani, poate, si apoi se trezeste pe un plan mai inalt potrivit necesitatilor sale. Sufletul  inferior, material, de regula, se trezeste foarte rapid, si trece brusc in planul inferior pentru care are afinitate.

Insa, remarcati diferenta, sufletul dezvoltat superior se trezeste repede, din cauza ca are mai putin de dezvelit si de transformat in atribute mai inalte – lucrarea este deja infaptuita partial. Sufletul mediu, pe de alta parte, necesita o mult mai mare transformare pentru scenele sale de activitati mai inalte, si astfel ramane mai mult timp in somnul de transformare; si, in sfarsit, sufletul inferior, materialist se trezeste rapid, nu deoarece el a fost transformat usor pentru scenele mai inalte, ci, din contra, deoarece el nu este destinat acestor scene mai inalte – el nu ajunge nicidecum in acestea, ci coboara intr-un plan inferior al Astralului, unde isi traieste pana la epuizare inclinatiile si idealurile sale inferioare, pana ce se satura in final de ele, cel putin pana la un punct, si este apoi pregatit pentru transformarea ulterioara.

Toate sufletele, totusi, superioare sau inferioare, se desprind in final de Astral si ajung in alt loc, sau mai curand stare, a Planului Mental, sau regiunile „raiurilor”, parasind invelisurile astrale in urma lor. Unele dintre cele mai inalte suflete, cum am afirmat, urca in aceste planuri fara nicio sedere intermediara in Astralul superior, insa majoritatea isi au partea de existenta in Astral, mai inalta sau mai joasa.

In planurile „raiului”, sufletele spirituale petrec lungi perioade de timp bucurandu-se de bine-meritatul extaz. Sufletele mai inferioare ca dezvoltare petrec mai putin timp acolo. Sufletele inferioare, materialiste, cu greu gusta experienta acelor regiuni inalte. Ca regula generala, cu cat mai inalta dezvoltarea unui suflet, cu atat mai lunga perioada dintre reincarnarile sale; si invers.

Exista, cu toate acestea, cazuri speciale, cum ar fi chemarea datoriei din partea unui suflet inalt, sau o puternica atractie pentru alta, sau alte, reincarnari apropiate, ce ar putea aduce inapoi un suflet superior mai repede decat merita de fapt acesta – aceasta este simpla renuntare, totusi, din partea sufletului superior, si nu o incalcare a regulii generale enuntate mai devreme.

18 COMENTARII

 1. sa vedem ce spune BIBLIA : despre cei care au murit corpul se intoarce in pamint si duhul sau sufletulse intoarce la Dumnezeu eclesiastul 12;7 asa ca el nu umbla paici pe colo asa cum se spune ,la ortodocsi la catolici si unde vreti sa va duceti ,Biblia este aceeasi .Geneza 2;7 Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarina pamintului ,ia suflat in nari suflare de viata si omul sa facut astfel un suflet viu. C oncluzie sufletul se intoarce de unde a venit adica la Dumnezeu Biblia o spune clar

 2. constiinta o identific cu sufletul.te nasti cu ea,nu o dobindesti.baiatul meu,de cand a inceput sa vorbeasca mi-a spus ca el a mai trait odata.a avut si are o maturitate pe care altii nu o au la varste venerabile.de unde vine,nu stiu dar am exemlul cel mai elocvent ca suntem purtatorii unor constiinte primite si nu dobandite.

 3. Stimaţi concetăţeni, iertaţi-mi neîncrederea, suspiciunea în cele citite, dar trăim totuşi în secolul XXI , secol în care pretindem că avem un grad de cultură, de inteligenţă, dovadă fiind realizările ştiinţifice net superioare veacurilor trecute. Pe baza cunoştinţelor actuale
  avem posibilitatea să căutăm şi să găsim explicaţii la multe fenomene logice.
  Desigur în imaginaţia noastră , care este nelimitată, putem face orice lucru posibil sau imposibil dar până a crede că acestea se pot pune în aplicare sau se întâmplă real , este cale lungă. Problema aceasta cu duhul , sufletul care circulă prin acele medii, spaţii astrale este o problemă care nu prea se înţelege căci dacă vorbim din punct de vedere fizic, material, acesta nu este ceva palpabil, aşa că probabil vorbim despre ceva, creat de imaginaţia noastră amintită mai sus.
  Desigur , minţile odihnite ale tibetanilor de la care presupun că vin aceste teorii, au creat aceste idei, care nu au fost verificate de nimeni pentru că din acele locuri veşnice nu s-a întors încă nimeni să ne povestească, iar unele izvoare istorice , de la tăbliţe de lut, la cărţi, nu ne pot da încredere deplină, asta o ştie orice istoric.
  Atunci despre ce vorbim? Acel ceva , denumit suflet, părăseşte corpul după moarte , circulă haotic sau este dirijat( precum spuneţi), şi de fapt el ar trebui să poarte un mesaj,
  o informaţie, despre fiinţa vie din care a plecat, şi anume: identitatea(Popescu Gică), vârsta, experienţa din viaţă, stare ( om bun, rău, analfabet, învăţat etc…),pleacă în acel mediu astral şi duce o altă existenţă , rea sau bună fiind pedepsit sau lăudat pentru faptele sale din viaţa pământeană, deci trebuie să aibă o memorie, dacă nu, este ceva fără valoare,ce există , pentru că, există dar fără sens, fiind iarăşi imaginaţie.

 4. Crisan Cristian,

  Degeaba am ajuns in secolul 21, in care ne pretindem superiori, atotcunoscatori, super-inteligenti, cand de fapt nu stim raspunsul la niciuna din intrebarile esentiale ale acestui Univers. Stiinta noastra pe care o laudam atat de mult nu stie cand s-a nascut Universul, din ce s-a nascut, ce se intampla cu mintea omului dupa moarte, ce este viata si ce este moartea, ce sunt fenomenele paranormale (gen telepatie, dedublare etc.). Ea nu are decat ipoteze, nu lucruri certe. Pe cand toate religiile umbla cu chestiuni certe, sigure, care nu se modifica in functie de ce-a mai descoperit vreun cercetator. Toate religiile spun ca exista un suflet care supravietuieste dupa moarte; stiinta nu crede (inca) asa ceva, dar exista unele teorii stiintifice (ca de exemplu teoria biostructurala) care demonstreaza existenta omului dupa moarte (vezi mai multe in acest articol http://www.lovendal.net/wp52/teoria-biostructurala-a-academicianului-roman-eugen-macovschi-teoria-care-demonstreaza-existenta-omului-si-dupa-moarte/). Pana la urma, stiinta o sa “descopere” ceea ce religiile spun de mii de ani; dar, de ce ar trebui sa asteptam atat timp pana atunci?

  Silivriano

 5. Crisan Cristian,faptul ca noi nu putem explica,vedea, sau simti anumite fenomene nu inseamna ca ele nu exista.Atunci cand vorbim de alte planuri existentiale nu trebuie sa apelam la logica deoarece logica noastra este valabila doar in planul nostru existential,in celelalte[daca ele exista] legile fizicii si ale naturii nu pot fi aplicate ,deoarece intr-un plan existential in care tu devii energie ,materia nu mai are aceleasi proprietati.Spui ca nimeni nu s-a intors sa ne povesteasca cum e pe acolo?Ti-ai pus intrebarea daca nu au voie sa o faca?
  Exista su nu alte planuri(universuri) existentiale?Nu stim,nu putem dovedi(inca) nici ca ele exista nici ca nu exista,asadar,orice opinie poate fi luata in calcul.Cel putin pana la vremea cand vom sti ce si cum.
  Cu respect,Shalom!

 6. Shalom-nu stiu ce sa zic, avind o oarecere experienta stranie, nici macar nu am fost lasaat definitiv “dincolo” iar daca ar fi sa povestesc nu as stii bine ce si nici nu am fost si nu sint crezuta, nu ca nu as avea voie. Ca exista alte planuri existentiale, nu ma indoiesc de asta, dar uite ca nu pot spune mai nimic despre ele, doar ca “le-am simtit” cumva si nu mi-au placut cel putin asa zic acum facind o retrospectiva in trecut desi refuz sa ma mai gindesc, dar sa mai imi explic. Mult timp am incercat si nu am reusit.
  Imi este greu, foarte greu sa-mi imaginez o alta “revenire acolo”, chiar si cea finala. Nu mai “ma vad” inca o data trecind prin asa ceva.

 7. Thatwas,pai nu ai cum sa explici,si nici nu poti fi inteleasa sau crezuta despre experienta prin care ai trecut deoarece asa cum am spus creierul nu poate procesa decat informatie logica si in perfecta armonie sau legatura cu ce a invatat in cursul vietii,adica nu poate recunoaste anumite lucruri[chiar si materiale]decat in prezenta tuturor simturilor de care dispunem.
  De exemplu daca te leaga cineva la ochi si nas si ti se da ceva sa mananci ,creierul in cele mai multe cazuri nu recunoaste alimentul respectiv deoarece nu poate procesa doua proprietati ale acelui aliment:aspectul si mirosul.
  De asemenea creierul poate crea imagini,mirosuri sau chiar gusturi ,dar numai legate de ceea ce stie pana la momentul respectiv.
  Dar dupa cum ai putut sa-ti dai seama si tu ,eu ,mai sus,faceam doar niste presupuneri nu prezentam certitudini,pentru ca nu sunt in masura sa o fac,iar cei care o fac te mint.
  Cu respect,Shalom!

 8. Shalom- ma crezi macar tu (si NU din complezenta) cit imi doresc macar sa-mi pot explica! ca de inteles sau crezut nici nu mai gindesc de mult si chiar nu ma mai intereseza. Insa si dupa atita timp ma obsedeza, viata a mers inainte normal dar de cite ori imi aduc aminte (nu ca as uita vreodata), mai-mai ca as incerca din nou o experienta similara dar de data asta chiar si “indusa”. Atunci nu am stiut ce sa intimpla cu mine, insa acum as stii ce ar trebui sa fac, sau sa nu fac sau as fi mai atenta, sau naiba stie ce as face de data asta, dar sigur nu as mai ramine “in ceata”.

 9. Totul e relativ…insa,sincer, mi-ar fi placut sa fi ramas un bun crestin,ortodox,sa cred cu adevarat in Dzeu…ptr ca acum nu mai cred aproape in nimic..ptr ca nicio teorie de pe lumea asta nu e validata ca cea adevarata(referitor la suflet..viata de dupa moarte,samd).Fiecare crede in ce vrea…fiecare face ce vrea…si uitati unde a ajuns lumea asta….un haos generalizat..va las sa cercetati in continuare…si nu uitati sa ma anuntati si pe mine cand ati gasit ADEVARUL…v-am pupat.