Cine este Satan si unde se afla infernul? O viziune mistica moderna

Social Media

Ananda Kentish Coomaraswamy (1877-1947) este un mistic modern, un filozof cu o cultura universala si cu o gandire extrem de originală. In textul de mai jos, bazandu-se pe o cunoastere profunda a predecesorilor indepartati ai sai, si in special pe Djelal el Din el Rumi, Jakob Boehme si Maestrul Eckhart, Coomaraswamy analiza posibilitatea existentei raului in societatea omeneasca.

In zilele noastre si in epoca noastra, cand „religia a devenit pentru majoritatea oamenilor un refugiu arhaic si inaccesibil”, nici Satan, nici Dumnezeu nu mai sunt luati in serios, ajungandu-se la situatia ca amandoi sa fie considerati numai intr-un mod obiectiv, numai ca niste persoane exterioare noua si pentru existenta carora nici o dovada pertinenta nu poate fi gasita. La fel se petrec lucrurile, bineinteles, in ceea ce priveste ideile pe care ni le facem despre domeniile lor respective, cerul si infernul, pe care le concepem ca apartinand unor timpuri si locuri care nu sunt nici de acum, nici de aici (…)

Doctrina de luat in considerare totusi este aceea ca „regatul cerurilor este in voi”, aici si acum si ca, asa cum o repeta Jakob Boehme intre altii, „cerul si infernul sunt pretutindeni, fiind desfasurate in mod universal. […] Esti, asadar, in cer sau in infern. […] Sufletul are cerul si infernul in el insusi”, si nu se poate spune ca el „se duce” in unul sau in celalalt atunci cand corpul moare. Aici putem, fara indoiala, sa cautam solutia la problema lui Satan. S-a recunoscut ca notiunea de „persoana” satanica, capetenie a numerosi ingeri decazuti, prezinta unele dificultati, deoarece chiar si in domeniul religios apare dificultatea unui „dualism” maniheist. Si in acelasi timp, daca trebuie sa afirmam ca nu exista nimic care sa nu fie Dumnezeu, infinitatea lui Dumnezeu este, in acest fel, circumscrisa si limitata. Atunci „el”, Satan, este o persoana sau doar o „personificare”, adica o personalitate enuntata ca un postulat’? Cine este el si unde se afla el? Este un sarpe sau un balaur, sau are coarne si o coada veninoasa? Poate sa fie mantuit si regenerat, asa cum au crezut Origen si Musulmanii? Toate aceste probleme sunt legate intre ele.

[…] Pentru cel care admite ca Dumnezeu a facut lumea apare intrebarea: De ce a ingaduit El ca sa existe in El un rau oarecare, sau Diavolul in care este personificat orice rau? Aceasta intrebare, asadar, este total lipsita de sens, deoarece am putea sa ne intrebam de ce n-a facut El o lume fara dimensiuni sau o lume fara succesiune temporala.

Intreaga noastra traditie metafizica, crestina sau de alta natura, afirma ca in noi exista doua fiinte, acest om si Omul din acest om. Ca lucrurile stau asa e un lucru care face parte integranta din limbajul nostru; de exemplu, expresia „controlul de sine” implica faptul ca exista cineva care controleaza si un subiect care este controlat, deoarece stim ca „nimic nu actioneaza asupra sa insusi”, desi il uitam atunci cand vorbim despre autonomie. Din aceste doua feluri de „sine”, omul exterior si omul interior, personalitatea psihologica si „Personalitatea” ca atare, este constituita alcatuirea umana formata dintr-un corp, un suflet si un spirit.

[…] Poate fi unul sau celalalt pus in raport cu Diavolul? Nu corpul, bineinteles, deoarece acesta nu este in sine nici bun, nici rau, ci numai un instrument pentru bine sau pentru rau. Nici spiritul […] deoarece el este, prin definitie, partea cea mai buna si mai divina a omului, care este in ea insasi incapabila de greseala si care constituie singurul nostru mijloc de a participa la viata si la perfectiunea lui Dumnezeu. Mai ramane numai sufletul, acest suflet pe care trebuie sa-l urasca cei care vor sa fie discipoli ai lui Hristos si pe care, asa cum spune Sfantul Pavel, „Cuvantul lui Dumnezeu, ca o sabie cu doua taisuri, il separa de spirit”. […]

Din cei doi care sunt in noi, unul este „scanteia” Intelectului sau Spiritul, celalalt este Sentimentul sau Mentalitatea, supus opiniei, si este limpede ca ultimul este „ispititorul” sau, mai exact „ispititoarea”. In fiecare dintre noi, in barbat, ca si in femeie, exista o anima si un animus.

[…] Ca sufletul insusi, „eul” sau „sinele” nostru, sa fie Diavolul – pe care noi il numim „dusmanul”, „adversarul”, „balaurul”, dar niciodata cu un nume de persoana -. poate sa para surprinzator si cu toate acestea este departe de a fi o propozitie originala. […] O comparatie a sufletului cu Satan a fost adesea facuta, si faptul ne da o solutie aproape perfecta pentru toate problemele pe care le pune personalitatea lui Satan. […]

Nimeni nu va contesta ca acel camp de bataie unde psiho-mahia trebuie sa ajunga la un capat se gaseste in voi, nici ca acolo unde Hristos lupta se gaseste si dusmanul sau, Antihristul. Nimeni, daca excludem „superstitiile”, nu va pretinde ca ispitele Sfantului Anton […] pot fi considerate altfel decat niste proiectii ale unor tensiuni interne…


Social Media

7 Comments

 1. Este o diferenta mare intre satana si dracu, adica practic vorbind este acelasi lucru, dar satana este printul sau mai bine zis monstrul intunericului si dracu este un sclav, un soldat. Acuma ce vreau sa spun prin asta, in Biblie scrie ca satana este inchis in iad iar soldatii merg la el si ii spune raportul, le spune tot ce se intampla pe pamant. satana doar le spune ce sa faca, cand va venit sfarsitul lumii pamantul va fi ars, nici o vietate nu va mai exista pe pamant iar satana va fi liber si lasat pe pamant singur inca 100 de ani iar apoi va fi dus in adancurile iadului pentru a se chinui vesnic. Deci stana se afla in iad iar soldatii lui pe pamant cu noi. 🙂

 2. Salutare! Eu, din cate am citit in textele ebraice, am aflat ca „Satana” nu e un nume propriu, acolo pomenindu-se de „Shaitana” care inseamna „potrivnic”. Vasile, nu iti dau eu lectii de religie, ci doar incerc sa „corectez” o eroare. Apocalipsa spune in felul urmator:
  „Si balaurul cel mare, sarpele cel vechi, numit diavolul si Satana, acela care insala intreaga lume, a fost aruncat pe pamant; si impreuna cu el au fost aruncati si ingerii lui. (Apoc.12:9)”
  „El a pus mana pe balaur, pe sarpele cel vechi, care este diavolul si Satana, si l-a legat pentru o mie de ani. (Apoc.20:2)” E un subiect sensibil si nu ar trebui tratat cu superficialitate… parerea mea. Respect tuturor!

 3. Salut..
  Pt inceput cuvantul Sat inseamna „inamic” sau „adversar” in ebraica .. in moemntul de fata Satan se afla in constelatia Orion altauri de cei lalti Demonii ai lui..
  Offofof am o intrebare pt voi cati dintre voi ganditi cu ADEVARAT? (aici ma refer in cazul in care cati dintre voi ganditi pt voi insiva) cred ca foarte putini.. Intradevar Satan exista … si nu seamna niciun pic cu descrierile pe care le gasim in biblie sau le auzim la tot pasul .. nu are coarne si alte porcari asemanatoare..

  Vasile acum in legatura cu ce spune in biblie daca ai putea vedea prin minciuna ti-ai da seama ca in biblie sunt tot felul de minciuni si jertfe umane de sange..
  Pe plan spiritual se da un razboi intre Satan si Ingerii , reptilieni etc..
  Cand „Noua Atalntida” a disparut a fost un razboi la fel in care Satan si demonii au pierdut si au fost sigilati.. in 2002 Satan si demonii lui au fost din nou liberi.. si in continuare se da un razboi pe plan spiritual..
  Mesajele voastre sunt vechi.. dar sper sa ii ajute pe cei care sunt noi si care inca mai viziteaza acest site..
  In final incurajez pe oricine sa studieze mai mult si sa caute ADEVARUL ..

Leave a Reply