Cat de bine face ceaiul verde pentru inima si alte organe ale corpului

Social Media

De mii de ani, oamenii isi savureaza zilnic cana cu ceai. De-abia la inceputul secolului XX ceaiul a patruns si in Occident. El este, in aceeasi masura, o bautura placuta, gustoasa, si un leac eficient. Ceaiul – mai ales cel verde – este considerat in China aproape panaceu. Cand cineva are o indigestie sau are stomacul deranjat, bea ceai. Daca il doare capul sau a racit, se gandeste imediat la ceai. Daca s-a imbatat, a facut o intoxicatie alimentara, se simte demoralizat sau e mahmur, bea ceai. Ceaiul ajuta si in tratarea cazurilor de raceala, afectiuni hepatice, boli cardiace, nivel inalt al colesterolului, hipertensiune, obezitate, diaree, diabet, afectiuni gastrice si diferite forme de cancer.

Numeroase studii epidemiologice efectuate in China si Japonia au aratat ca la persoanele care beau zilnic cateva cani cu ceai incidenta cancerului este mai mica decat media. In ultimul deceniu, studiile despre cancer efectuate in intreaga lume au sprijinit aceasta concluzie. Din ce in ce mai multi oameni de stiinta americani vorbesc despre consumul de ceai verde care poate sa previna sau sa stopeze o multime de afectiuni.

Ce anume da ceaiului aceasta forta terapeutica magica? Polifenolii si catechinele din el. Polifenolul – un compus chimic alcatuit din acizi carbolici – ii da ceaiului gustul si eficienta terapeutica. Peste 10% din ceaiul verde este format din polifenoli, in comparatie cu 5% din ceaiul negru. Studii moderne arata ca, datorita procentului mare de polifenoli, ceaiul verde poate accelera cu aproape 50% eliminarea radicalilor liberi din sangele nostru. De acest lucru beneficiaza multe organe. De exemplu, sistemul de detoxifiere a ficatului este intarit intrucat ceaiul verde elimina radicalii liberi care, altfel, ar slabi ficatul.

Si inima trage foloase. Ceaiul scade colesterolul din organism, accelerand arderea grasimilor. El impiedica acumularea placilor in artere si dizolva cheagurile de sange. In plus, ceaiul reduce riscul de cancer in multe zone: plamani, sani, stomac, colon, prostata si pancreas. De asemenea, ceaiul impiedica reproducerea leucocitelor si a celulelor tumorale hepatice. Dr. S. Gupta si alti savanti de la Case Western Reverse University din Ohio au ajuns la concluzia ca numeroase experimente de laborator efectuate pe sisteme de culturi celulare dovedesc utilitatea ceaiului verde impotriva cancerului prostatei. Dupa parerea lor, baza epidemiologica a acestei posibilitati este dubla: in primul rand, la cei care consuma ceai in mod regulat sunt mai putine riscuri de deces din cauza cancerului prostatei; in al doilea rand, incidenta cancerului prostatei in China, unde populatia consuma in mod regulat ceai verde, este cea mai scazuta din lume. Se considera ca aceste rezultate se datoreaza catechinei – principiul astringent cristalin din catechu – si compusilor fenolici care se gasesc in ceaiul verde. De asemenea, ceaiul contine fluoruri care ajuta la protejarea dintilor.

Trebuie sa bem cate o cana cu ceai de doua sau de trei ori pe zi, dar la mai mult de o jumatate de ora inainte de culcare, pentru ca somnul sa nu fie tulburat. Toate tipurile de ceai verde sunt recomandate.


Social Media

Comentariile sunt închise.