Uimitorii preoti-prezicatori sangoma

Social Media

In adancul Africii de Sud mai dainuie inca traditia tamaduirii si a divinatiei, ca parte integranta a culturii africane si este la fel de respectata astazi cum era si cu mii de ani in urma. Puterile extraordinare ale preotilor prezicatori sangoma reprezinta o alternativa foarte apreciata a medicinii moderne, iar profetiile acestora se caracterizeaza printr-o remarcabila acuratete. Se estimeaza ca, in momentul de fata, exista aproximativ 200 000 de astfel de tamaduitori-ghicitori la care apeleaza peste 84% din populatia Africii de Sud.

Rolul unui sangoma difera, si prezicatorii pot fi impartiti in doua categorii de baza, cu precizarea ca delimitarea nu trebuie sa fie foarte rigida. Principalul tip de sangoma sunt ghicitorii ancestrali desemnati, care, de regula, comunica cu stramosii intrand in transa pentru a prezice viitorul. Al doilea tip de sangoma este lecuitorul care cultiva si vinde plante medicinale sau vindecatorul care foloseste metode traditionale pentru a veni in ajutorul celor bolnavi si nu a fost desemnat sau chemat de stramosi. Dar adesea, granitele dintre cele doua categorii se estompeaza, si un prezicator desemnat de stramosi este adesea si cultivator de plante medicinale si ii consulta pe strabuni pentru a fi calauzit in aplicarea tratamentelor.

Novicii (thwasa) isi incep pregatirea indurand si supravietuind dupa o asa-numita „imbolnavire de initiere” (ukuthwasa). Acesta este un semn ca stramosii sau spiritele celor morti i-au chemat sa-si implineasca vocatia. Relatia dintre novice si stramosi se faureste si se consolideaza in timpul bolii si al insanatosirii, iar persoana respectiva isi asuma o noua identitate si un nou rol in viata.

Legatura ancestrala este fundamentala pentru vindecare si interpretarea viitorului de catre sangoma, caci se crede ca stramosii sunt mesagerii unei puteri supreme sau ai unei „Fiinte Supreme” si actioneaza ca veriga de legatura intre zeitate si om. Sangoma, la randul lui, este purtatorul de cuvant al oracolelor si indeplineste instructiunile cam in acelasi mod in care procedau sibilele pe timpul romanilor, cand rosteau oracolele in numele lui Apolo.

Rostirea oracolelor joaca un rol social si politic major, caci profetiile prilejuiesc ample dezbateri in legatura cu probleme care altfel ar ramane tabu. Prezicerile se refera la o gama larga de subiecte, de la aspecte legate de stat, de recolta si de vreme, pana la cele personale si referitoare la sanatate. Sangoma sustin ca boala poate fi provocata de trei cauze – stramosii, vrajitoria si „intinarea” (de exemplu, menstruatia sau avortul). Odata ce a fost stabilita cauza fundamentala a problemei, poate incepe procesul de vindecare.

Ghicitorul-vindecator intra intr-o stare de transa, care este elementul central al rostirii oracolului. Pentru a ajunge in aceasta stare, se folosesc diferite metode rituale, inclusiv rapaitul ritmic al tobei, lovirea palmelor si dansul, inhalarea unor ierburi medicinale {muti) si arderea unor varietati de tamaie (indumba). Vesmantul purtat de sangoma este si el foarte important; prezicatorul poarta adesea pe cap o structura complicata, ornamentata cu pene de strut si are siraguri de margele pe corp.

Cand intra in transa, sangoma incepe adesea sa tremure, iar respiratia lui devine neregulata. Ritualurile ritmice au drept rezultat suprasolicitarea organismului, iar respiratia neregulata duce la hiperventilare; ambele favorizeaza „deschiderea” trupului si a mintii pentru a permite accesul stramosilor. Apoi oamenii folosesc „oase” (cochilii, monede, zaruri sau ramurele) ca parte a ritualului de divinatie, care sunt aruncate pe o piele de impala. Se interpreteaza apoi pozitia si alinierea obiectelor imprastiate; sangoma dobandesc informatiile necesare pentru rostirea oracolului sau pentru vindecarea pacientului.

Prezicerile realizate de acesti oameni foarte respectati au devenit o parte integranta a vietii zilnice in aceste regiuni si elementele lor magice sunt aproape trecute cu vederea. Lumea occidentala continua sa fie uimita de implinirea repetata a prezicerilor profetice ale ghicitorilor sangoma si de succesul tratamentelor lor incredibile.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply