Minunea Sfantului Ianuarie: sangele care se lichefiaza dupa sute de ani

Social Media

Mucenicul Ianuarie este sfantul patron al orasului Neapole, dar si al Siciliei si al sudului Italiei. Povestea vietii sale se regaseste in documente hagiografice (Cronicile bolognese din secolele VI-VII si Cronicile vaticane din secolele VII – XI) in care realitatea si legenda se impletesc si nu pot fi separate cu usurinta. Sfantul Ianuarie a trait in timpul imparatului Diocletian, care i-a persecutat pe crestini. Se pare ca Ianuarie a facut o vizita la Nola, unde a fost torturat de dregatorul Timoteo pentru ca facea prozelitism crestin. A fost aruncat intr-un cuptor aprins, dar flacarile nu l-au atins – sfantul a dansat si a cantat in mijlocul focului, slavind pe Dumnezeu. In schimb, vapaile i-au ars pe paganii adunati sa asiste la supliciu. Potrivit Cronicilor vaticane, Ianuarie a fost aruncat la ursi, dar fiarele nu s-au atins de el, ci i-au cazut la picioare.

Potrivit traditiei, in cele din urma, dupa ce sfantul a fost decapitat, credincioasa Eusebia a colectat sangele sau in doua vase, dupa cum era obiceiul timpului. In anul 432, in vremea regelui Giovanni I, cand relicvele lui Ianuarie au fost transportate in catacombele napolitane (care de atunci poarta numele sfantului), o femeie a predat episcopului Ioan al Neapolului doua vase cu sange inchegat, spunand ca fusese colectat la moartea mucenicului. Deoarece unii le-au contestat autenticitatea, spre uimirea multimii adunate, continutul acestora s-a lichefiat si a capatat culoarea sangelui proaspat. Ianuarie a fost declarat sfantul patron al orasului, pe care l-a ferit de eruptiile vulcanului Vezuviu – in decursul celor patru eruptii care au avut loc de-a lungul timpului.

Mai multe minuni au fost atribuite mucenicului, printre care si invierea copilului unei vaduve, pe nume Maximila. Fenomenul neobisnuit al lichefierii sangelui s-a repetat neincetat, de trei ori pe an: in ziua in care a fost martirizat, 14 decembrie, in ziua in care relicvele au fost aduse la Neapole, 1 mai, si cu ocazia sarbatorii traditionale a sfantului, la 19 septembrie. Sangele este pastrat intr-o fiola destul de voluminoasa. In timpul Liturghiei, la Credeu, acesta incepe sa se lichefieze si se agita, ca si cum ar fierbe, nivelul sau din recipient ridicandu-se. Fiola devine mai grea ca inainte.

Scepticii sustin ca mana preotului ar incalzi sangele uscat de 1400 de ani, dar trebuie subliniat ca acest lucru este exclus, deoarece preotul sta departe de fiola cu sange. In anul 1993, in ziua de sarbatoare a sfantului (19 septembrie), sangele nu s-a mai lichefiat. Timp de trei zile, credinciosii au inaltat rugi, temandu-se ca era un semn de amenintare pentru oras. Dupa intensele rugaciuni, sangele s-a lichefiat. De fiecare data cand minunea se produce, poporul striga: „Traiasca Sfantul Ianuarie!”, dupa care se canta un Te Deum.

Nu se lichefiaza intotdeauna intreg sangele, raman uneori mici fragmente inchegate, care plutesc la suprafata. Renumiti savanti au cantarit fiola cu sange inainte si dupa lichefiere. De exemplu, profesorul J. Sprinder a cantarit sticla pe un cantar de mare finete, constatand ca, inainte de topire, avea 987 grame, dupa care, in urma lichefierii, s-a umplut si a ajuns la 1 kilogram si 14 grame, cu 27 grame mai mult. Cum se poate schimba greutatea aceleiasi cantitati de sange? Fenomenul contrazice legile naturii. Profesorul de chimie, Petro Punzo, din Neapole, care era ateu, a studiat indelung miracolul si, in cele din urma, a recunoscut ca este un proces p!e care stiinta nu il poate explica. Minunea Sfantului Ianuarie poate fi vazuta de oricine.


Social Media

7 Comments

 1. prea multi sfinti si totusi prea mult rau in lume
  prea multe biserici si prea multi pacatosi
  prea multi preoti si prea putini adevarati beneficiari de pe urma lor
  prea multe religii si prea multa dezbinare intre oameni
  unde sunt sfintii atunci cand ai nevoie de ei?!
  unde e biserica atunci cand esti la necaz?!
  unde e smerenia de care se tot spune?
  la cati dintre voi va oferit servicii gratuite biserica in numele lui Hristos ca si pe o binefacere?

  TREZITI-VA ODATA…totul e de fatada!

  o institutie care nu e in stare sa-si indeplineasca scopul ( in cazul bisericii ar fi acela de a face din oameni un exemplu, si de a ii ajuta inspre elevarea sufletului lor) consider ca nu isi are rostul….in cazul de fata sunt doar niste propavaduri care la fel ca si in pilda semanatorului nu au prins radacini.

  din pacate se pune prea mult accentul pe sfinti si se cauta tot felul minuni pentru a demonstra acest fapt de parca pe mine ca om ma incalzeste la suflet ca sfantu’ x nu a putrezit sau ca la sfantu y ii fierbe sangele intr-o fiola.
  e jalnic unde a ajuns crestinismul…SE FOLOSESTE DE NISTE MINUNI SAU FALSE MINUNI pentru a-si atrage partizanii.

  daca vreti ca sufletului vostru sa-i fie bine si dupa ce pleaca din trup invatati sa fiti oameni mai intai si de toate.
  nu aveti nevoie de sfinti a caror oase sa le pupati, icoane in fata carora sa stati ore in sir sa va rugati…
  tot ceea ce aveti nevoie e credinta aceea in voi, credinta ca puteti fi mai buni, credinta ca puteti fi sanatosi si sa aveti ce va doriti…

 2. necredinciosii sunt acele persoane care privesc lumea prin ferestre murdare , innegrite de „fumul” scepticismului … nici prin cap nu le trece sa spele fereastra ! vrei sa percepi lumea frumoasa , curata ? incepe mai intai prin a „spala” egoismul si rautatea din inima ta ! nu poti sa percepi mireasma si miracolul luminii daca stai pe o gramada de gunoi !omul care are in inima lui dragoste-credinta-nadejde , intelege firea umana. , are rabdare si compansiune pentru toti .
  Demult , intr-o mica cetate , traiau un negustor si un cersetor.Un pelerin venind dintr-o lunga calatorie , se apropie de cetate si inainte de a pasi pe poarta , il vede pe negustor care ,insotit de multe animale de povara incarcate cu marfuri, mergea suparat si bombanind.
  – Omule bun, pace tie , ii zise pelerinul.Spune-mi te rog , cum sunt oamenii acestei cetati ? voi gasi adapost si mancare pentru putin timp ?
  Negustorul raspunse nervos : hoti ! toti sunt niste hoti si neispraviti ! ucigasi si betivi! talhari la drumul mare ! mai bine fugi cat vezi cu ochii !
  Bietul calator, descumpanit si ingandurat intra ,totusi, in cetate.La poarta se afla un cersetor orb , zdrentaros, asezat pe pamant cu un mic vas inainte , care avea cativa banuti
  – Omule bun, pace tie, il saluta pelerinul .Spune-mi . te rog, ce fel de oameni sunt in aceasta cetate ? caut adapost si hrana
  – Oameni minunati sunt toti, raspunse cersetorul senin si zambind. Toti sunt plini de dragoste si frumosi la suflet.Mergi cu incredere, te vor primi cu bratele deschise !

Leave a Reply