Home Religie Evanghelistii

Evanghelistii

by admin
139 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

Originile evanghelistilor

Cultul evanghelist apare in Elvetia, in sec. XIX, purtand numele de Chretiens. Neavand un intemeietor, sustin ca “initiatorul “miscarii din care fac parte este Hristos, a carui invatatura, cuprinsa in Sfanta Scriptura, constituie doctrina cultului Crestin dupa Evanghelie”. Au un amestec din doctrina zwingliniana, calvina, baptista.

Punctele doctrinare importante ale evanghelistilor:

1) Botezul este unul, dar are trei fete: a) Botezul apei, care nu mantuieste; este un simplu ritual; b) Botezul Sfantului Duh, care poate fi primit deodata sau dupa cel al apei; c) Botezul “in moartea Domnului” – starea cea mai inalta de sfintenie.
2) Cina (masa) Domnului – act comemorativ la care Hristos este de fata. Se face cu paine (simbol al unitatii Bisericii) si vin.
3) Mileniul, sau domnia de o mie de ani dupa Crestinii dupa Evanghelie, va fi precedat de “intoarcerea in marire” sau a doua venire a Domnului. Cultul Crestinilor dupa Evanghelie invata ca cele doua veniri ale Domnului cuprind fiecare cate doua etape: “una tainica si una publica”. In cea tainica Hristos va veni sa rapeasca Biserica si nu va atinge pamantul; numai Biserica il va vedea; publica, la 7 ani de la rapire.
4) Exista patru judecati: a celor credinciosi facuta din cer, cu mult inainte de judecata cea mare a pacatosilor; a celor in viata la venirea a doua a Domnului, cand va incepe mileniul; a pacatosilor, la sfarsitul mileniului; a ingerilor rai.
5) Exista trei ceruri: cerul intai (atmosfera cu norii si zarea albastra); cerul al doilea – al stelelor din jurul pamantului;cerul al treilea – sau raiul lui Dumnezeu in care salasluiesc ingerii si sufletele dreptilor si care este locul de odihna si asteptare. La judecata din urma, cerurile I si al Il-lea vor arde si tot pamantul va fi mistuit prin foc. Numai cerul al III-lea va ramane si care va fi pentru “crestini adevarati, cei dupa Evanghelie”.
6) Educatia crestineasca a copiilor este o obligatie fata de Dumnezeu. Aceasta lucrare este bazata pe textele clasice de indemnuri la invatatura, din Scriptura (Deut. IV, 9; VI, 5-7; Efes. V,1-4; si din art. 1 lit. “i” din Statutul Cultului). Aceasta educatie se face in adunare.
7) Intrarea in comunitate se face dupa catehizare, dupa ce o persoana, indiferent de sex, a ascultat Evanghelia si a crezut-o.

Sarbatori religioase si zilele de ceremonii:

1) Duminica, ziua intai a saptamanii, cand are loc Cina Domnului. Adunarea propriu-zisa, cea de Duminica dimineata, incepe in jurul orei 9,00 cu o rugaciune a unui om mai varstnic (numit si presbiter) -rugaciune rostita “dupa cum ii da duhul”, apoi diverse lecturi biblice unde se vorbeste ca Iisus a participat la Frangerea painii (Luca XXII, 15-20), ori de practica primara a frangerii painii (Fapte II, 46): “Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi, frangeau painea acasa si luau hrana cu bucurie si curatie de inima”. Urmeaza cuvant de pregatire pentru “Cina”. Cina Domnului se incheie cu o rugaciune, apoi se trece la ora de evanghelizare, cu lecturi biblice comentate. Adunarea de Duminica dimineata se incheie cu o ora de rugaciune si de cantare asa-zis duhovniceasca, centrul atentiei cazand asupra tineretului si pentru intoarcerea rudelor apropiate, cunoscuti, prieteni, “la dreapta credinta”.
2) Sarbatori principale (mai mult de influenta tudorista):Botezul Domnului (6 ianuarie); Bunavestire (25 martie); Pastele(Ziua I-a si a II-a); Inaltarea Domnului (la 40 de zile dupa Pasti); Rusaliile (Coborarea Duhului Sfant, intemeierea Bisericii); Sf. Ap. Petru si Pavel (29 iunie); Sf. ProorocIlie (20 iulie);Schimbarea la Fata (6 august); Mihai si Gaxniil (8 noiembrie);
3) Nasterea Domnului (25 si 26 decembrie).

Organizarea evanghelistilor:

Adunarea locala (comunitatea) se compune din membrii aceleiasi localitati (oras, comuna) sau din membrii mai multor localitati invecinate. Adunarea locala are cel putin 20 de membri majori, se poate intruni dimpreuna cu alte adunari locale, spre a avea impreuna numarul minim de membri si pentru a putea capata personalitate juridica. Grupurile de adepti sub numarul de 20 de membri se pot aduna si functiona doar pe baza unei autorizatii, eliberata de Uniune, cu avizul autoritatilor locale.

O data pe an, delegatiile Adunarilor locale se aduna la o Conferinta religioasa. Fiecare comunitate (adunare locala) este condusa de doi-cinci frati batrani (prezbiteri), adica acei credinciosi “intorsi” la Dumnezeu de mai mult timp… si sunt bine intemeiati in invataturile Evangheliei. Fratii batrani ai unei Adunari locale sunt si reprezentantii legali ai ei in fata oricarei autoritati. Uniunea si Delegatia formeaza Comunitatile (Adunarile locale) Cultului Crestinilor dupa Evanghelie din intreaga tara.

Evanghelistii in Romania.

Primul evanghelist este misionarul englez Broadbent, apoi elvetianul Francois Bernay, care tine adunari in Bucuresti (P-ta Galati). Sora sa, Sarah Bernay, ii evanghelizeaza pe sasii din Rasnov, Codlea, Sibiu, Cisnadie. “Evanghelizarea” este continuata de oameni simpli, condusi de Ioan Petrescu. In 1912, arhitectul elvetian Buhrer se stabileste la Ploiesti, unde infiinteaza o “adunare” si prezinta autoritatilor spre aprobare un “statut”. Grigore Fotino Constantinescu – se autointituleaza “primul predicator evanghelist roman”. Fiu de ofiter, sta 4 ani in Elvetia, se intoarce, dar, odata cu inceperea razboiului din 1914, se retrage la Iasi, unde deschide o casa de rugaciune, numindu-se “predicator evenghelist sef”. Noua grupare se raspandeste foarte repede in Moldova, Basarabia si Bucovina. In timpul primului razboi mondial, apare gruparea “Crestinii dupa Scriptura”, condusa de preotul ortodox apostat Tudor Popescu, care, mai apoi, va fuziona cu “Crestinii dupa Evanghelie” (1937).

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

9 comments

balan iulian 27 aprilie 2010 - 21:42

cred ca preotu ortodox mai sus mentionat a fost cel mai destept preot care la avut ortodoxia vreo data bravo lui o avut curaj sa respecte biblia mai mult decat traditia inutila si idolatra cu toate icoanele lor .si dupa parerea mea evanghelisti respecta cel mai mult biblia dintre vreo 10 culte crestine din cate cunosc ….iar ortodoxi sunt departe de adevar ba incalca grav si una dintre porunci . cine vrea sa se itereseze de evanghelisti si de alte lucru spirituale le stau la dispozitie (giulianotepes)fiti destepti ca pamantul e plin de netrebnici ceao.

iulian AVRAM 11 mai 2010 - 23:39

bai prietene iulian tu vorbesti din auzite ca asa ati laut voi nastere din rataciri , nu v-au convenit nimic din ce au alcatuit Sfintii Parinti , ati incercat voi ceva ce nici voi n-ati inteles.Ati luat si de la Luther si de la Calvin si de la Zwingli si v-ati ratacit ,n-aveti Sfinte Taine, n-aveti cultul Maicii Domnului si al Sfintilor,nu mai aveti nimic decat “sola fide”crede si vei fi mantuit.poi si dracii cred si se infioara dar tot nu fac voia lui Dumnezeu.Credinta fara fapte e moarta ,ca si faptele fara credinta.Iar “Cuvantul Crucii pt cei ce pier este nebunie,iar pt noi cei ce ne mantuim ,este puterea lui Dumnezeu”(I Corinteni 1-18)
Pentru viitor te indemn sa inveti sa scrii romaneste ca de-asta au iesit atatea culte de la oameni analfabeti si fara carte ,care au interpretata scripturile cum au inteles ei dupa mintea lor ingusta,si au printre randurile lor tot aceasi oameni cu aceeasi lipsa de cultura si indobitociti cu teoriile voastre .
NU EXISTA DECAT UN DOMN O CREDINTA SI UN BOTEZ,si inca ceva dac respesti biblia nu te mantuiesti ca asa ii rataciti pe toti .Nici ascultatorii ,nici cititorii,ci Implinitorii-aceia se vor mantui.
Nu te abate nici la stanga nici la dreapta.Calea de mijloc e Imparateasaca, pe aceasta s-o urmati daca vreti sa va mantuiti cu adevarat, nu numai cu vorbe.NIHIL SINE DEO.AMIN

iulian 10 mai 2011 - 23:42

imi cer scuze pt gramatica …. ma bucur ca sunt alti mai destepti asa ca tine …pacat ca se roaga la niste lemne si niste picturi si pupa mainele unora care se dau mari slujitori ai domnului .( platiti de statul roman si din bani mei de platitor de taxe )mai bine ai citi biblia cu atentie si asa poate ai vedea si tu ca ortodoxismul greseste mult si santeti o religie de idolatri care se roaga la toti sfinti ca sa fie iertati .nu spune oare a doua porunca :sa nu~ti faci chip cioplit nici vreo alta infatisare a lucrurilor care sant sus in ceruri ,sau jos pe pamant sau in ape sau sub pamant si sa nu te inchini lor si sa nu le slujesti (deuteronom capitolul 5 cu versetul 8 si 9).totus preoti vostri au facut cruci si icoane cu toti sfinti printre iei si cu dumnezeu de parca lau vazut iei si stiu cum arata. pacat pentruca la inceput si ortodoxi au fost oameni pt dumnezeu oameni buni asa spune si numele ….macar stiai atata lucru? ca de … din vorbe pari om cult .nu vreau sa supar pe nimeni am doar mare necaz pe o parte de preoti care fac slujbe la biserica doar pt salariu..in fine ca inchere le zic si o binecuvantare sa le taie boc salariul cu 99 % si in schimb sa le dea dumnezeu rasplata in ceruri . daca sunt de acord sa le fie de bine daca nu treaba lor va salut cu respect giulianotepes

Magnus 2 iulie 2011 - 18:51

Eu sunt Evanghelic si imi place! Domnul sa fie cu voi!

Mihai 16 decembrie 2011 - 12:03

Nenea Iulian,am si eu o intrebare:
Cati ani ai si ce scoala,liceu,facultate ai facut??
Eu cred ca tu ai citit biblia asa crezandu-te tu un “zeu” si ai inteles-o dupa mintea ta,vezi ca biblia nu se citeste ca pe o carte asa non stop pana o termin si dupa esti marele”zeu”.nu ASA SE CITESTE.Te duci la un preot/calugar crestin-ortodox ceri binecuvantare si iti va da voie sa citesti cate putin iar unde nu intelegi te duci si il intrebi si iti va raspunde,daca esti asa tot stiiutor vezi ca pe undeva spune Domnul:biblia nu este facut ca sa o citesti ca pe o simpla carte este mai mult iar daca nu o citesti cum trebuie o iei pe alaturi nu o mai intelegi si o faci dupa mintea ta,cum zic marii preotii dupa”mintea lor bolnava”
Apropo vezi ca omul decand se naste si pana moare are doi ingeri: pe umarul stang cel rau iar pe cel drept cel bun,gandeste-te bine sa nu te fi influentat cel rau si inca ceva, traiesti in lume DAR NU TRAI VIATA LUMII
Atat am avut de spus fie ca Domnul Iisus Hristos sa-ti lumineze mintea si sufletul, Amin!!

iulian 25 ianuarie 2012 - 23:55

nea mihai nu are importanta in discutia noastra ce varsta am si cata scoala am facut si nici nu ma cred zeu asa cum vi se pare sunt doar un muncitor de rand .si as vrea sa sa intreb la care preot sa ma duc ca sa ma lumineze cumva la preoti aia la care au mers toata echipa dinamo sa ceara binecuvantarea pt a castiga campionatul romaniei ?caci cei doi erau cotati de ortodoxie ca fiind foarte credinciosi si totusi am vazut ce filmulete deochiate au iesit pe net cu dansi….deci nu ma trimite in gura lupului.iar referitori la ingeri aratami scris in biblie daca aveti curaj sa o cititi.tare va mai arde la inima pe voi preoti cand citeste lumea biblia si vede cat de mult incalcati cuvantul dumnezeului cel viu.orcum multumesc pt sfat o sa pastrez cei bun .iar despre urare sa va auda domnul si sa ma lumineze amin.cu respect iulian si nu uitati caici viata este scurta pe pamant suntem trecatori credinta si faptele raman de noi .iar prin isus hristos avem sansa sa traim vesnic asai nea mihai?va doresc sa traiti vesnic amin

Mihai 1 martie 2012 - 1:01

Salut iulian,2 intrebari am pentru tine
1. Ce inseamna Isus si Iisus?
2.Ai fost vreodata la vreun preot ortodox si ai cerut binecuvantare pentru a citi biblia?

iulian 14 mai 2012 - 22:12

la prima intrebare daca insinuati treaba cu magaru dumnezeu sa va ierte pt ca stiu ca preoti se leaga des de lucrul asta .iar la a doua intrebare banuiesc ca nu ati citit comentariul de mai sus .no sa fac prostia asta niciodata o facuto tata cand sa pocait a vrut sa intrebe preotul din sat niste lucruri din biblie privitoare la preoti deci intrebari incomode iar preotul drept raspuns preotul foarte intelept si plin de ravna pt Dumnezeu ia tras o biblie peste cap .bine inteles ca preotul cu pricina era un nenorocit care a dizvirginat mai multe fete din comuna acei parinti au legat atunci portile biserici si nu lau mai lasat sa slujeasca acolo a plecat intrun sat de ceangai si acolo a repetat istoria dar acei parinti lau batut pana l-au bagat in spital si dupa o saptamana de spitalizare a murit .acuma a venit alt lup asta are slabiciune la bani ce sal intreb eu pe el cand stiu cine e el poate sal intreb cu ce bani sia cumparat umilu mercedes de 30000 de euro .totusi numi place cearta intre religii pt ca can doi se cearta al treilia castiga mereu si ala e cel rau care vrea dezbinare . va salut si daca vreti sa mai vb cu mine aveti id-ul meu in primul comentariu

coman 6 octombrie 2013 - 1:15

Fratilor, nu cred ca Domnului, Dumnezeului nostru ii plac astfel de certuri!
Asa ca va indemn, traiti in pace, cercetati Scripturile si fiti plin de duh, nu de must.
Pacea Domnului Isus sa cada peste voi !

Leave a Comment