Home Spiritualitate teoreticaTraditii si superstitii Descantece cu busuioc

Descantece cu busuioc

by admin
19 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

busuiocPentru romani aceasta planta este buruiana dragostei. Ea atrage deopotriva dragostea barbatilor sau a femeilor catre cei ce o folosesc. Cind mergeau duminica sau de sarbatori la biserica, la petreceri si la joc, fetele romance isi puneau buchetele de busuioc in par, la salbe si in sin, iar feciorii il puneau in palarii si in caciuli. Conform mitologiei romanesti, busuiocul a crescut dintr-o iubire neimplinita. Astfel, odata, o copila tinara si frumoasa a murit lasind in urma un iubit disperat. In acel timp era foarte mare seceta, si arsita soarelui vestejise florile.

Iubitul fetei mergea in fiecare zi la mormintul ei si varsa siroaie de lacrimi. La capul copilei a inceput sa se iveasca o floare, care, fiind mereu udata de lacrimile iubitului ei, crescu si dobindi un frumos miros. Floarea s-a numit dupa numele acelui tinar indragostit, Busuioc. El, busuiocul, este indispensabil in leacurile si in farmecele de dragoste. De asemenea, este indispensabil, conform tuturor descintatoarelor, in descintecele de besica rea si in cele de besica neagra.

Cind se descinta besica cea rea (postula maligna), se pune intr-un petic de cirpa (cu care au fost sterse ouale rosii la Pasti, cind au fost scoase din ulcica plina cu roseala) putina tamiie, citeva ramurele de busuioc si citiva peri de lina smulsi din cojoc. Dupa aceasta, se aprinde peticul de cirpa si, invirtindu-l in jurul bubei si afumindu-l, se descinta: “Besica alba,/ Besica neagra,/ Besica ghivizie,/ Besica naranghie./ Besica cu obrintit,/ Besica cu obraslit,/ Besica cu pocitura,/ Besica cu sagetatura./ Besica prin deochi,/ Besica de 99 feluri,/ Besica de 99 neamuri,/ Sa piei/ Sa raspiei/ Ca roua de soare/ Ca spuma de mare./ N. sa ramiie curat/ Si luminat/ Cum Dumnezeu l-a dat./ Descintecul de la mine,/ Leacul de la Dumnezeu!”.

Descintecul acesta se poate spune oricind, de cite trei ori pe zi, dimineata, la amiaza si seara. Dupa ce se pronunta incantatia de mai sus, se stinge peticul, iar cu cenusa lui se unge besica cea rea. Tot pentru besica cea rea, un remediu mai simplu consta in a lua frunze de busuioc si, ungindu-le cu miere, se leaga cu ele besica cea rea.

Alt procedeu este acela de a se lua frunze si ramurele de busuioc, apoi pinza de paianjen, se invelesc intr-un petic de pinza, care se aprinde, si cu care se descinta afumind besica. Dupa ce a ispravit de rostit incantatia magica, descintatorul isi uda in gura degetul aratator si, luind cenusa peticului ars pe deget, unge besica. Apoi uda tot astfel o frunza de busuioc si, impreuna cu pinza de paianjen, o lipeste de besica cea neagra, care in scurt timp “se intoarce” (da inapoi) si se vindeca.

Pentru farmecele de dragoste, ritualurile românesti legate de busuioc sint uneori destul de complexe, fiind cunoscute mai multe variante, de la o regiune la alta. Iata cum procedeaza o fata din Carpatii Apuseni. Catre seara, dupa ce s-a intunecat bine, ea isi ia o ulcica si trei fire de busuioc cu care se duce la un riu, unde isi umple cu apa ulcica, o pune pe cap si se intoarce cu ea spre casa rostind un descintec.

Ajungind la usa casei, bea de trei ori din ulcica si rosteste urmatorul descintec: “Cum nu poate face popa aghiasma,/ Far’ de busuioc,/ Asa sa nu poata’ ncepe feciorii,/ Far’ de mine nici un joc!”. Acest descintec se face cind e luna veche, intr-o marti, intr-o joi sau intr-o simbata seara (in alte zile si cind e luna noua, farmecul nu e bun). in alta vraja de dragoste din aceiasi mnti (din satul Sin-Giorgiu), fetele iau o ulcica plina cu apa, pun in ea citeva fire de busuioc, ies apoi afara din casa si, uitindu-se la stele, descinta cu urmatoarea incantatie: “Una stea/ Logostea!/ Ada-mi dragostea mea/ De trei ori/ Pina-n zori/ La asta ulcea cu flori,/ De la 99 vaci cu vitei,/ De la 99 oi cu miei,/ De la 99 scroafe cu purcei,/ De la 99 clopuri ficioresti,/ De la 99 struturi fetesci./ Doua stele/ Logostele/ Aduceti dragostile mele,/ De trei ori/ Pina-n zori/ La asta ulcea cu flori…”.

Aceasta incantatie se rosteste de noua ori, dupa care fata, incetind de a se mai uita la stele, bea o parte din apa, cu o parte se spala pe obraz, cu o parte se uda pe cap, iar cu ceea ce mai ramine din apa uda de la locul pe unde crede ca vor veni feciorii la ea, pina la usa casei, turnind apoi restul de apa pe prag. O parte din busuiocul din ulcica il rupe si il presara, ca si apa, pe calea pe unde vor veni feciorii, iar cu cealalta parte se freaca pe miini si pe obraz, culcindu-se apoi, asteptind dragostea si visind la voinicul dorit.

In Bucovina, intr-o joi sau simbata dimineata, inainte de a rasari soarele, se poate incepe o vraja despre care se zice ca fetele ce au facut-o sint foarte iubite, cautate si jucate de toti feciorii. Ele sint cele dintii si mai alese la toate adunarile si petrecerile. Astfel, fata ce isi doreste dragostea face un buchet de busuioc punind in mijlocul lui o pana de paun si un banut de argint (un “puisor”), legindu-l cu un sirag de margele. Cu acest buchet, cu o bucatica de piine, cu o farima de sare si cu o ulcica, ea se duce la o apa curgatoare (de obicei la un piriias). Ajunsa la apa cauta un loc unde valurile apei se lovesc de bolovani facind spume si zgomot mare. Aici face trei metanii si, aruncind piinea si sarea in apa, recita: “Apa lina cur(g)atoare./ Iar isi dau piine si sare,/ Er’ tu sa-mi dai mie cinste,/ Noroc si dragoste mare!”.

Dupa ce-a rostit aceasta incantatie, ea ia apa din piriu cu ulcica in care se afla si buchetul de busuioc, avind grija ca gura ulcelei sa fie indreptata in susul apei, si se indreapta catre casa. Pe drum trebuie sa fie atenta sa nu verse nici un strop de apa si sa nu fie vazuta de nimeni, daca doreste ca farmecul sa aiba urmarile dorite. Ajunsa acasa, ea se urca pe o lavita linga fereastra si rosteste o alta incantatie magica, tinind linga sine ulcica plina cu apa de la piriu.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

12 comments

PRISACARIU MIRELA 10 februarie 2010 - 1:43

SPERAM SA NE FIE DE AJUTOR

miki 22 ianuarie 2011 - 23:21

as dori si eu sa stiu cu se face legariloe de cununie descantece de despartiree pt cupluri ce simtome se simt si cum stiu daca imi sunt facute bdatimi add la mikaelalivaldi sdau scrieti mail mikaelalivaldi@yahoo.com daac doriti smai spuneti multumesc astept

miki 22 ianuarie 2011 - 23:24

ewra o fata blondian care intreba asta pe farmece si dezlegari datimi add si lasativa id daca puteti multumesc

ioanaelena 17 februarie 2011 - 10:32

si eu am trecut prin multe dar multumesc lui dumnezeu ca am scapat ioanaelena43

ioanaelena43 17 februarie 2011 - 10:37

si eu am trecut prin greutati dar am scapat ducase de unde au venit

mikaelalivaldi 12 martie 2011 - 17:19

am facut o vraja de despartire si in prima zi mia cazut batul de zmeura a doua zi la fel tot batul de smeura a cazut si nu lam mai gasit apoi in a treia zi a nins prea tare nu puteam face vraja deloc pt k nu mi se topea batul deloc cadea nu lua foc cu alte cuvinte o nereusita poatemi spuneti si mie de ce?ce inseamna sa cada batul

gabriela_tecu2000 14 mai 2011 - 11:16

stiu ca aceste rele exista si sunt sigura pentru ca am patit-o pe pielea mea am un sot care cumnata mea ii facuse sa ma lase sa nu ma mai inteleg cu el in casa nu stiu de ce a facut treaba asta poate din invidie ca ne descurcam foarte bine,dar dumnezeu mia scos-o in cale pe Doamna Ioana care la dezlegat si ii multumesc pe aceasta cale

Ami 3 februarie 2012 - 18:09

Octavian Sarbatoare – India nemuritoare – Tulsi Devi

” – In primul rand Tulsi da sanatate, celor care o slavesc. Este o forma primara a zeitei Lakshmi, consoarta marelui zeu Vishnu, zeitatea suprema. Cei care se inchina acestei zeite dobandesc treptat, pe langa sanatate, toate acele avantaje de care se poate bucura un om sanatos: vigoare fizica, bucurie interioara, succes in societate, prosperitate, viata lunga.
– Cu alte cuvinte tot ce si-ar dori cineva pentru a putea spune ca este fericit in viata.
– Este ceea ce am vrut sa subliniez. Altfel spus, a duce o viata infloritoare, asa cum spuneti dumneavoastra, cei din tarile vestice, fericirea umana.
– Si aceasta doar pentru ca ii acorda plantei de busuioc respect si cinstire?
Lakshman inclina din cap a aprobare. Ma lamureste:
– Totul pare simplu. Nu este necesara decat hotararea de a urma acest ritual care este de fapt la indemana tuturor. Cei mai multi oameni pot cultiva busuiocul, care se adapteaza usor tuturor zonelor geografice.
……………………………..
– Ritualurile pentru adorarea Zeitei Tulsi sunt extrem de simple. O regula importanta este de a nu folosi niciodata cutitul in contact cu florile, frunzele, tulpina sau radacina sa. In principiu orice apropiere de Tulsi sau de produsele rezultate di prepararea plantei, trebuie privite ca un act de smerenie si respect. ANJOLI MUDRA insoteste fiecare prilej. De exemplu a uda busuiocul este o astfel de activitate. Noi, cei din aceasta casa, preluam pe rand sarcina. Fiecare este extrem de bucuros cand are ocazia sa ingrijeasca si sa intretina gradina pe care a-ti vazut-o in fata casei. Este toata plina cu aceste plante. Aromam mancarurile cu busuioc. Dimineata ne trecem mainile pe frunzele plantelor de busuioc, apoi aplicam parfumul de pe maini pe fata. In intreaga zi ce urmeaza se mentine o stare de multumire. Copiii inainte de a merge la scoala, eu si sotia la munca, ne inchinam zeitei prin mangaierea frunzelor de busuioc, apoi toti plecam ducand mireasma plantei cu noi. In orice imprejurare, atunci cand dorim a avea succes, facem cumva, ceva, ca sa ne apropiem de busuioc. Rugam astfel pe Tulsi sa participe la ceea ce infaptuim.
Gasesc ca cele spuse de Lakshman sunt de o mare importanta pentru mine, care, desi cresc busuioc in Australia, nu cunosc gama larga a rezultatelor venerarii lui.”

iuliana 19 iulie 2012 - 22:57

Sunt convinsă că un bărbat îmi face diverse incantaţii pe nume şi data de naştere.Un om care mi-a apărut brusc în viaţa mea,care mi-a dat-o peste cap.Stă în concubinaj cu o tipă care i-a făcut vrăji.Nu vrea să o părăsească pe ea,dar nici pe mine nu mă lasă în pace.Mi-a acaparat viaţa,gîndurile,visele.Mă gîndesc mereu la el şi sunt pe cale să-mi pierd minţile.Ştiu că mă doreşte,dar…,ce să fac?

alina 1 iulie 2013 - 17:44

buna
eu vreau un descantec, un ritual sa ma despart de sotul meu.
nu-i vreau raul, vreau doar sa plece de la noi din casa de buna voie si sa nu se mai intoarca
si eu si copilul meu vream asata si nu vreau sa divortez pentru ca risc sa imi pierd copilul.
vreau doar sa plece si sa uite de noi si sa uitam de el, nu vreau sa pateasca rau, nu vreau alte lucruri rele pentru el,DOAR SA SCAPAM DE EL!!!

va rog din suflet sa ma ajutati!
sunt disperata!

maria 17 februarie 2014 - 9:54

va rog mult sa ma ajutati cu sfaturi (unde sa ma duc si ce sa fac?)sunt victima unui blestem ori farmece nu stiu nici eu ce sunt, dar de 7 ani viata mea a devenit un calvar,o rutina ,in 7 ani am avut numai probleme,necazuri ,pierderi ,imi merge din rau in f.rau si nu gasesc solutie de rezolvare la nimic…nu stiu ce sa mai fac,toate usile mi se inchid unde apelez, fuge toata lumea de mine (parca as avea par de lup),din nimic nu am parte,mi-am pierdut serviciu fara motiv,nu am parte de casa,de masa, cu sotul ne certam continuu,efectiv din nimicuri,el parca nu ma poate vedea..vreau sa va spun ca am mers pe la manastiri,preoti am platit acatiste m-am rugat si acasa continuu si nu am cunoscut absolut nimic….va rog sa ma indrumati ce sa mai fac;ce rugaciuni sa mai citesc,la ce preoti sa mai merg sau ce descantece sa fac acasa ca sa ies din povara asta grea de pe umerii mei…va multumesc

Alina 9 august 2016 - 19:02

Rugati-va la D-zeu ! nu mai credeti in aceste lucruri….Postiti, spovediti-va si impartasiti-va ! credeti in D-zeu si in Maicuta Domnului !

Leave a Comment