Cel ce inseala

Social Media

cocioabaCu mult timp in urma, a trait un boier tare bun. Intr-o zi, l-a chemat la el pe un taran si i-a spus:
– Uite, omule, fiindca stiu ca familia ta o duce destul de greu, vreau sa te ajut. iti dau de munca si te platesc foarte bine. Vrei sa lucrezi pentru mine?
– Sigur, boierule – a raspuns omul bucuros – ce trebuie sa fac ?
– Sa-mi construiesti o casa, la marginea padurii.

Taranul a plecat bucuros si, chiar din acea zi, s-a apucat de treaba. Boierul ii dadea bani pentru tot ce trebuia sa cumpere. insa omul ce si-a spus ? “E, si asa nu ma vede, ce-ar fi sa-l insel ?!”

Si, in loc sa faca totul asa cum ar fi trebuit, a inceput sa cumpere lucruri ieftine si proaste si sa cheltuiasca banii ce ii ramaneau. Cand a terminat, casa arata tare frumos pe dinafara, dar taranul stia ca n-o facuse bine si ca, destul de repede, ea se va strica.

Cand i-a aratat casa boierului, acesta i-a spus:
– Fiindca stiu ca tu si familia ta locuiti intr-o cocioaba mica, iti fac cadou aceasta casa. De-aia te-am lasat pe tine sa o construiesti si ti-am spus acum, la sfarsit, tocmai pentru ca bucuria voastra sa fie mai mare.

Acum si-a dat seama omul de greseala sa. A vrut sa-l insele pe altul si, de fapt, singur s-a inselat. Daca ar fi fost cinstit si si-ar fi vazut de treaba, si-ar fi facut un bine lui si familiei sale. Acum, insa, parerile de rau nu mai puteau indrepta nimic.

In sinea lui, omul s-a jurat sa nu mai insele niciodata pe nimeni.


Social Media

2 Comments

  1. Ce draguuuuuuT… o poveste ( pilda ) ce ne invata ce ? sa fim buni in viata ? si cu ce e diferit de celelalte pilde ? prin povestea sa .. si ce e asa diferit la ea ? Ca un BOIER e milos .. cand ? ( nu se stie.. demuult ) de ce ? ( cine stie.. poate se plictisea de atatia bani.. ) in ce teritoriu / popor ? ( nu se stie … poate pe neptun sau pe PLUTO ca pe TERRA nu se intampla asa ceva de la formarea banului pana in 2011 .

    Multumesc de intelegere … ador pildele !

    Dar totusi , vedeti ce bun a fost boieru ?! Zici ca era in pragu alegerilor , dadea case la taranii … Un adevarat Gigi becali al zilelor demult apuse !.

    Astazi ma duc afara mai linstit sufleteste iar cand un drogat ( sau un intreg trib ca incep sa mearga cate 20 ) imi va cere 1 tigare ce credeti ? Din suflet o sa le zic ca nu am si voi intoarge si celalalt obraz cand ma vor scuipa ca stiu eu niste pilde putin diferite de asta care asa te invata.. e uraT sa scuipe doar 1 data.. trebuie de mai multe ori …

    Respectele mele celor ce gandesc !

Leave a Reply