Apiterapia: terapia cu venin de albine

Social Media

apitherapyApiterapia, utilizarea in medicina a produselor obtinute de la albine, a fost practicata inca din cele mai vechi timpuri. In epoca moderna, veninul albinelor a inceput sa fie folosit in tratarea artritei si a altor inflamatii si boli degenerative. Literatura stiintifica de specialitate contine numeroase articole legate de studiile clinice realizate in diferite tari, iar armata SUA si-a extins cercetarile asupra componentilor chimici care se gasesc in acest venin.

Veninul albinelor producatoare de miere contine cel putin 18 substante active. Melitina, cea mai importanta substanta, este unul dintre cei mai puternici agenti antiinflamatori cunoscuti (de 100 de ori mai puternic decit hidrocortizonul). Adolapinul este un alt antiinflamator puternic care inhiba ciclooxigenasele, avand si un rol analgezic. Alte substante sunt, de asemenea, implicate in raspunsul inflamator al veninului, prin slabirea tesuturilor si facilitarea curgerii altor agenti.

Terapia cu veninul de albine poate fi folositoare intr-o mare varietate de situatii. Charles Mraz, un apicultor din Middlebury, Vermont, a popularizat acest tip de terapie pe la sfarsitul anilor ’60, spunand ca este bine sa fie incercat si acest tip de terapie in oricare situatie clinica unde nici un alt tratament nu a dat rezultate.

Oricum, iata patru dintre situatiile in care veninul este cel mai folosit in tratamente:

a) Artrita si alte inflamatii sistemice

Terapia cu venin de albine poate fi folositoare atit in cazurile reumatoide, cat si in cele osteoartritice, ajutind la scaderea durerilor si a umflaturilor. In cazul artritei reumatoide, nodulii reumatoizi se pot reduce ca marime. Maladiile altor tesuturi de legatura, cum este scleroderma, pot fi tratate si ele in acest fel. Chiar si inflamatiile sistemice ale articulatiilor, cum sint colitele ulceroase sau chiar astmul, isi pot gasi rezolvarea cu veninul de albine. In acest caz, veninul permite stimularea hipotalamusului si a glandei pituitare, ceea ce poate duce la rezolvarea problemelor.

b) Leziuni acute si cronice

Inflamarea tendoanelor si ranile care apar in alte zone raspund foarte bine la terapia cu venin de albine. In acest caz, efectul este probabil unul antiinflamator, la nivel local, implicand necesitatea unui raspuns al celulelor, la nivel imunitar, la actiunea proteinelor straine. Durerile cronice de spate si gat pot raspunde foarte bine la acest tip de tratament.

c) Ranile si cicatricele

Ranile si tesuturile cu cicatrice sunt inmuiate de substantele din venin, se pot netezi si pot recapata culoarea. Ranile tesuturilor interne, aparute ca urmare a unor interventii chirurgicale, se pot vindeca prin tratamentul zonei de la suprafata corpului.

d) Scleroza multipla

Utilizarea veninului albinelor in aceste cazuri este insuficient cunoscuta si necesita inca studii viitoare. Specialistii americani in imunologie studiaza efectele extrasului de venin de albine pe pacientii care sufera de scleroze multiple. Sute de persoane care sufera de aceasta boala sint totusi in cautarea unui terapeut specialist in veninul de albine. Tratamentul este de lunga durata si destul de siciitor, dar de obicei, in urma lui se poate constata o crestere a stabilitatii, scaderea oboselii si a convulsiilor.

Modul de utilizare a veninului

Terapia cu veninul albinelor poate fi realizata cu ajutorul unui apicultor, de un alt pacient sau de rudele celui bolnav, cu conditia sa fie invatat sa umble cu albinele. O albina este luata din stup sau dintr-un borcan, cu ajutorul unei pensete, pusa pe zona cu probleme a corpului unde ea va intepa.

Numarul, locul si frecventa intepaturilor depind de pacient si de necazurile cu care se confrunta el. O simpla tendonita necesita doar citeva intepaturi, poate doua-trei pe sedinta, timp de doua-cinci sedinte. Pentru o boala cronica, cum este artrita, sint necesare doua-trei sedinte pe saptamina, cu mai multe intepaturi la o sendinta, timp de una-trei luni.

Scleroza multipla raspunde destul de greu la tratament, uneori poate dura luni de zile pina cind pacientii sa se simta mai plini de energie. In aceste cazuri se recomanda un tratament de doua-trei ori pe saptamina timp de sase luni pina la primele rezultate, dar exista cazuri in care organismul a raspuns si mai repede.

Medicii folosesc injectiile cu venin

Exista medici care utilizeaza in practica lor terapia bazata pe veninul albinelor. Ei folosesc veninul colectat in fiole sterilizate pe care apoi il injecteaza sub piele, uneori in amestec cu un anestezic local. Unii spun insa ca utilizand acest mod de colectare a veninului se pierde din puterea lui, dar in multe situatii este mult mai accesibil si mai usor asa, decit sa apelezi la un apicultor sau sa ai de-a face direct cu albinele.

Efectele secundare care pot sa apara in urma terapiei cu venin de albine sint in general limitate la inflamarea si durerea binecunoscute in astfel de cazuri. Exista insa riscul sa apara o reactie alergica la acest venin si este bine ca intotdeauna sa faceti inainte de tratament un test.


Social Media

5 Comments

  1. In urma cu cateva zile am fost intepat in trei locuri de albine si dupa cateva minute am ametit si am intrat in stop respirator. Vecinul (proprietarul albinelor) mi-a facut respiratie gura la gura si sotia a sunat la 112. Smurdul m-a readus la viata spunandu-mi ca sunt alergic (fapt nestiut de mine pana la varsta de 59 de ani). Confirm ca se poate muri de la intepatura de albine. Multumesc lui Dumnezeu si celor de la Smurd care m-au readus la viata.

  2. Buna seara

    Eu fac in momentul de fata terapie cu venin de albine si ma simt foarte bine. Exista persoane care sunt alergice la veninul de albina , dar medicul inaninte de a face aceasta terapie trebuie sa faca un test pacientului pentru a stii daca este alergic sau nu. Mie asa mi sa facut de si stiam ca nu sunt alergica la veninul de albina.Eu va doresc sanatate multa la toti .

Leave a Reply