Prajiturile si dulciurile sunt atat de daunatoare pentru sanatatea umana! Dar aveti alternative mai bune…

prajituriMulta lume este innebunita dupa dulciuri, dar oare cati dintre noi suntem constienti de necazurile care ne aduc aceste dulciuri? Ne e pofta un ecler, o savarina sau un profiterol, dar stiati ca aceste prajituri ne pot aduce varice, obezitate, hemoroizi, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tulburari de auz, de vedere si multe altele?

Daca ne-am limita la produsele dulci de la natura, atunci am avea o viata mult mai sanatoasa.  De exemplu, mierea de albine, cu toate produsele adiacente ei, este de neegalat. Are un continut de 70-85% de glucide (glucoza si fructoza), aminoacizi liberi, proteine, elemente minerale, vitamine, enzime, arome, polen, ceara etc. Mierea de albine reabiliteaza flora intestinala, avand efecte imediate (restabilirea tranzitului corect) si tardive, care vor duce la reintinerirea organismului si la indepartarea multor suferinte. Fata de zaharul rafinat, mierea are structura complexa, asigurand un nivel ridicat al glicemiei si fiind „sterila” din punct de vedere nutritiv. Se recomanda ca de doua, trei ori pe saptamana sa se consume 3-4 lingurite de miere, pentru a favoriza procesele de fermentatie normala din sistemul digestiv. Despre alte beneficii ale mierii de albine, puteti citi acest articol: Oamenii de stiinta descopera de ce mierea de albine e mult mai buna decat toate antibioticele conventionale!

Un produs derivat al mierii este polenul, unul din cele mai de pret daruri ale naturii, care contine tot ceea ce ii trebuie organismului pentru viata. Are proprietati nutritive si energetice continand printre altele si o substanta care accelereaza cresterea, avand proprietati antibiotice si stimuland din plin sinteza hemoglobinei. Alt produs derivat este laptisorul de matca, care este de neegalat in ceea ce priveste efectele spectaculoase pe care le are asupra cresterii si inmultirii celulelor; poate fi utilizat in orice tip de afectiune interna si externa. De asemenea, fructele contin indulcitori naturali, care nu pot face rau organismului.

Un alt indulcitor bun este zaharul rosu (brut sau nerafinat). Din contra, zaharul alb rafinat induce hiperaciditate si insensibilitate emotionala atunci cand este introdus constant in alimentatia copiilor. Produsele din zahar in amestec cu cacao (creme, ciocolate) au o cantitate importanta de teobromina (1-2%), substanta care are efect asupra inimii si sistemului nervos. O parte din zaharul consumat se transforma in glucoza, iar o alta parte se transforma in trigliceride (grasimi care au structura diferita de a colesterolului), substante inductoare ale bolilor de inima.

Nici indulcitorii artificiali nu sunt buni pentru organism. Indulcitorii artificiali (aspartam, zaharina, sorbitol) sunt compusi chimici nenaturali pe care organismul uman ii percepe ca substante straine si agresive si care, mai mult, perturba, digestia tuturor alimentelor ingerate odata cu ei. De asemenea, ei cresc cantitatea de alimente consumate in vederea mentinerii unui nivel crescut al glicemiei. Indulcitorii artificiali au o serie de efecte adverse in organism. Astfel, in afara de hiperaciditate, este demonstrat ca zaharina induce cancerul, iar aspartamul modifica nivelul substantelor din creier, tulburand astfel atat starea de veghe cat si starea de somn a organismului. Aspartamul (indulcitorul bauturilor racoritoare) contine fenilalanina, un aminoacid care, fiziologic, se transforma in tirozina, dar la copii acest proces se desfasoara mai lent (copii sunt mari consumatori de sucuri) inducand astfel importante tulburari la nivelul creierului si al sistemului nervos, in general (cititi mai multe in cadrul acestui articol: Avertisment! Aspartamul din guma de mestecat distruge creierul uman!)

Diminuarea zaharului din consumul curent este o idee foarte buna, dar inlocuirea lui cu indulcitori este o alternativa nesanatoasa. Solutia sanatoasa este sa schimbam felul de mancare nesanatos – versiuni sanatoase ale mancarurilor nesanatoase (fructe in locul prajiturilor cu aspartam sau zaharina).