Ciocolata, un aliment absolut miraculos pentru sanatatea umana

Cuvantul ciocolata provine dintr-o expresie indiana de pe vremea conchistadorilor, care inseamna hrana zeilor. Mult timp a fost greu de crezut ca deliciosul amestec de cacao, zahar si lapte, care se topeste in gura, stimuland gusturile noastre, poate fi si benefic pentru sanatate. Totusi, cercetarile recente demonstreaza ca, in ciuda opiniilor mult timp raspandite conform carora ceea ce are gust bun trebuie sa fie obligatoriu rau pentru sanatate, ciocolata este un cocktail de substante cu potential protector pentru organism. Ciocolata are efecte benefice pentru sanatate numai daca oamenii o consuma cu masura.

Antioxidantii din ciocolata

Oamenii de stiinta au aratat rolul pozitiv al numerosilor antioxidanti prezenti in cacao. Acestia contribuie la protejarea impotriva oxidarii colesterolului care astupa arterele si scade fluxul sangvin. De asemenea, s-a descoperit un alt grup de antioxidanti – care sunt si compusi importanti ai ceaiurilor – in ciocolata amara si in cea cu lapte. Acestia se pare ca joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, imbunatateste sistemul imunitar si chiar participa la scaderea riscului anumitor forme de cancer. In orice caz, o ancheta desfasurata pe un esantion de 6.000 de barbati si femei a scos la iveala ca ciocolata contribuie in proportie de 20 le suta la aportul total de substante necesare organismului.

Exista idei false referitoare la ciocolata

Efectele surprinzatoare ale ciocolatei la nivelul compozitiei sangelui nu se refera numai la grasimi si la colesterol. Deseori considerat ca un aliment care furnizeaza corpului un aport rapid de zahar, ciocolata dispune de fapt de un indice glicemic relativ scazut. Daca mancati ciocolata, glicemia dvs. va creste regulat, dar nu la fel de repede ca in cazul altor alimente sau bauturi usor digerabile, pe baza de amidon sau zahar.

Astfel sunt demontate anumite mituri. Consumul de ciocolata intre mesele principale nu provoaca cresterea sau scaderea zaharului din sange. Chiar si diabeticii au posibilitatea sa se infrupte din gustoasa ciocolata pentru ei, dar numai din cand in cand.

Ideile false privind efectele ciocolatei nu se limiteaza asupra glicemiei: auzim deseori spunandu-se ca ciocolata provoaca probleme cutanate, precum puseele de acnee. Si aici, cercetarile clinice arata ca nu este adevarata aceasta idee. Nu a fost demonstrat nici ca ciocolata declanseaza migrene sau ca este o cauza majora a cariilor dentare. Dimpotriva, cercetatorii au descoperit ca taninul, fosfatul si fluorul din cacao favorizeaza prevenirea cariilor diminuand formarea placii dentare. In plus, proteinele lactice prezente in ciocolata cu lapte protejeaza impotriva cariilor, in timp ce acidul oxalic al ciocolatei are un efect similar reducand aciditatea din gura. Ceea ce este problematic din acest punct de vedere este zaharul din compozitia ciocolatei, care trebuie indepartat prin periajul dentar, efectuat de altfel dupa orice alimente consumate. Deci, este preferabila alegerea ciocolatelor puternic dozate in cacao.

Contrar unei opinii foarte raspindite, ciocolata nu face rau ficatului. Acest lucru se poate intimpla numai daca ciocolata este consumata in exces.

De ce-i atat de buna ciocolata?

Toata lumea este de acord asupra unui singur punct: atunci cand luam o bucata de ciocolata este dificil sa o mai lasam din mana pana nu o mancam. Conform anumitor teorii, aceasta pofta este datorata unor substante active aflate in ciocolata. Anadamidele se leaga de aceiasi receptori cerebrali ca si canabisul. Ciocolata stimuleaza eliberarea de endorfine si alte substante naturale ale corpului. Dar, in practica, niciuna dintre aceste substante nu reuseste sa produca aceleasi efecte pentru toti cei care mananca ciocolata.

Ciocolata – un aliment tonic

Consumata cu masura, ciocolata nu aduce numai nutrimente si placere, ci poate sa participe si la un regim sanatos si complet. Extrapoland parerile oamenilor de stiinta, pofta de a manca acest aliment divin vine din simplul fapt ca stimuleaza anumite simturi si ca este un mic pacat abordabil. Ciocolata este un aliment energetic si psihostimulator, cu proprietati cardiovasculare.

Compozitia sa bogata in glucide si in lipide face din ciocolata un aliment energetic prin excelenta. De asemenea, este o sursa importanta de magneziu, calciu, potasiu, minerale si fier. Cafeina si serotonina (hormonul fericirii) confera ciocolatei proprietati psihoactive. Cacao actioneaza asupra sanatatii, fiind un element care tonifica organismul.

Ciocolata actioneaza pe plan psihic

Actiunea sa psihologica nu mai trebuie demonstrata. Ciocolata combate lipsa afectiunii, deceptiile, starile nervoase, este un curativ simptomatic al mai multor tulburari afective. Actiunea terapeutica din produsele farmaceutice de alta data era foarte dezvoltata. In secolul trecut se vindeau amestecuri de ciocolata cu proprietati medicinale: ciocolata cu ghinda contra anemiei generale, ciocolata purgativ si chiar ciocolata antiveneriana. Insa, un lucru este sigur, ciocolata este alimentul impotriva tristetii.

Consumarea produselor pe baza de cacao este benefica

De pe vremea aztecilor, cacao se bucura de o reputatie de medicament pentru sanatate. Aceasta este justificata pentru ca pudra de cacao este comparabila cu o mina de oligoelemente: potasiu, magneziu, calciu. Acest cocteil mineral sta la baza reputatiei de energizant a cacao. 100 de grame de ciocolata neagra inlocuiesc intr-un mod foarte placut luarea unor capsule cu vitamine chimice. Ciocolata se impune astfel ca un aliment antioboseala si dinamizator, care intareste functiile celulare.

Aportul de vitamine al cacao este mai limitat, chiar daca contine grupa betacarotenelor, vitaminele B1, B2, B5, B6, B9 si PP. In schimb, cacao este o sursa deloc de neglijat de vitamina E, care actioneaza impotriva imbatranirii. De fapt, un baton de ciocolata amara reprezinta 35 la suta din necesarul zilnic recomandat de vitamina E.