Va plac in exces dulciurile? Atunci sa stiti ca sunteti in pericol de a face cancer, din cauza zaharului din ele!

zahar otravaVa plac dulciurile? Atunci sa stiti ca aveti riscul mai mare de a dezvolta cancer. Noi cercetari publicate de revista „Nature Medicine” confirma faptul ca zaharul prelucrat este unul din factorii principali care are contributie in cresterea si raspandirea tumorilor canceroase… iar contributia sa este atat de mare incat monitorizarea cancerului s-ar putea baza doar pe scanarea corpului pentru identificarea acumularii de zahar.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Londra (University College London) au facut aceasta descoperire, dupa ce au experimentat o noua metoda de detectie a cancerului, cu ajutorul imaginii produsa de rezonanta magnetica (Magnetic Resonance Imaging – MRI). Prin MRI s-a descoperit faptul ca tumorile canceroase, care se hranesc in special cu zahar, sunt mai „luminate” intrucat contin cantitati mai mari de zahar. Noua tehnica, denumita „glucoCEST” („transferul de saturatie al glucozei chimice”) se bazeaza pe constatarea ca tumorile consuma mai multa glucoza (un tip de zahar) decat celulele normale, cu scopul de a le sustine cresterea, se anunta intr-un comunicat al Universitatii din Londra.

In mod traditional, in identificarea si tinerea sub observatie a cancerului (asa numitul „screening”) se folosesc injectii cu doze reduse de radiatii, intrucat se stie ca radiatia este o alta cauza cunoscuta a cancerului. Iar acum, prin noua tehnica, si zaharul poate fi trecut pe lista substantelor cu ajutorul carora cancerul poate fi identificat, mai ales ca zaharul este extrem de ieftin, comparativ cu injectiile cu substante radioactive. Interesant il reprezinta faptul ca pentru identificarea cancerului in organism e nevoie de zaharul cuprins in doar jumatate din tableta de ciocolata.

Studiul Universitatii din Londra nu este singurul care confirma faptul ca intre consumul de zahar rafinat (prelucrat) si cancer exista o legatura directa. De exemplu, un studiu condus de Dr. Robert H. Lustig, profesor de pediatrie in cadrul Diviziei de Endocrinologie al Universitatii California din San Francisco arata clar ca cresterea incidentei cancerului in ziua de azi se datoreaza cresterii consumului de zahar.

Asadar, ori de cate ori consumati o bautura racoritoare sau mancati o prajitura, corpul dvs. produce anumite substante chimice care determina celulele canceroase nu doar sa acumuleze aceste zaharuri, dar le ajuta sa creasca si sa se raspandeasca.

Ce putem face? In primul rand, sa renuntati ACUM la zaharul prelucrat (rafinat), care este cel mai periculos pentru organism (despre el vom vorbi intr-un articol viitor). In locul lui, folositi zahar brut, neprelucrat, din trestie de zahar. Stiu ca e mai scump, dar el se gaseste in comert si e de cateva ori mai bun decat zaharul rafinat. In al doilea rand, trebuie sa va abtineti cat de mult puteti in a consuma foarte multe dulciuri (prajituri, torturi, ciocolata etc.). Nu zic sa renuntati total la dulciuri, dar a limita consumul lor este posibil. Nu uitati de aceste sfaturi, caci sunt pentru sanatatea voastra, care e cea mai importanta!