Antibioticele conventionale sunt exagerat de mult de prescrise. Antibioticele conventionale fac pacientii mai bolnavi pe termen lung. Medicii prescriu in mod neglijent antibiotice pentru infectii virale, ceea ce este inutil, deoarece antibioticele sunt eficiente doar pentru dezmembrarea infectiilor bacteriene. Pentru a inrautati lucrurile, prescriptiile exagerate si supraconsumul fac ca infectiile viitoare sa fie mai greu de combatut, deoarece antibioticele distrug bacteriile bune din intestin.
In acest parodox medical, bacteriile rezistente la antibiotice cresc, adaptandu-se la aceasta gama de antibiotice. De exemplu, specialiştii au identificat recent 20 de tulpini rezistente de bacterii, iar un raport din 2013 arata ca anual peste 2 milioane de oameni sunt rezistenti la antibioticele impotriva infectiilor bacteriene. Asadar, antibioticele conventionale fac utilizatorii mai bolnavi pe termen lung, mai vulnerabili si mai predispusi la infectii.
Cum aceasta tendinta ingrijoratoare continua, oamenii de stiinta sunt in cautarea unor alternative la antibiotice. De exemplu, cercetatorii de la Universitatea Salve Regina din Newport (Rode Island, SUA) au redescoperit inca o data motivele pentru care mierea de albine este considerata a fi una dintre cele mai bune antibiotice naturale. Mierea lupta impotriva infectiilor pe mai multe niveluri si nu promoveaza bacterii rezistente.
Autorul principal al studiului, Susan M. Meschwitz, doctor in medicina, a prezentat concluziile la cea de-a 247-a conferinta a Societatii Americane de Chimie. Meschwitz spune ca mierea de albine utilizeaza o combinatie de arme inclusiv polifenoli, peroxid de hidrogen si un efect osmotic. Mierea este, practic, un luptator pe mai multe planuri, folosind mai multe modalitati de a ucide bacteriile.
Una dintre aceste metode de lupta este efectul de osmoza. Acest efect vine dintr-o concentratie ridicata de zahar din compozitia mierii; in acest proces, apa este extrasa din celulele bacteriilor, lasand agentii patogeni sa se deshidrateze si sa moara.
Mierea „sparge” bacteriile, distrugand modurile lor de comunicare
Mierea are, de asemenea, proprietati care opresc formarea de „biofilme”. Aceste biofilme sunt comunitati de bacterii care „adapostesc” bolile propriu-zise. Mierea impiedica formarea biofilmelor prin ruperea unui proces de comunicare bacteriana. Prin intreruperea acestui proces, mierea opreste bacteriile sa comunice; fara acest mod de comunicare, bacteriile nu pot elibera toxinele care sporesc capacitatea lor de a provoca o boala. Astfel, comportamentul virulent al bacteriilor este slabit, facand bacteriile mai sensibile la antibioticele conventionale.
Medicii trebuie sa prescrie in primul rand mierea, si antibioticele ca o ultima solutie
Mierea este atat de puternica pentru a distruge bacteriile, incat ea ar trebui sa fie folosita in primul rand ca modalitate de tratament atunci cand se trateaza o boala bacteriana. Antibioticele prescrise ar trebui sa fie terapia „alternativa” sau in ultima instanta. Mierea este mai puternica, deoarece acesta previne formarea de bacterii rezistente la antibiotice; antibioticele conventionale nu reusesc acest lucru, deoarece acestea vizeaza doar procesele de crestere a bacteriilor. Acest lucru permite bacteriilor sa-si construiasca rezistenta de-a lungul timpului, in timp ce pacientul isi distruge, de asemenea, bacteriile bune din intestinele lor.
Mierea functioneaza mult mai diferit, intrerupand procesele de comunicare ale bacteriile in timp, deshidratand structurile de bacterii printr-un efect de osmoza. Pe deasupra, mierea este umpluta cu antioxidanti puternici sub forma de polifenoli.
Mierea este, de asemenea, antivirala, antifungica si plina de antioxidanti
Nu numai ca mierea este antibacteriana, dar si antivirala si antifungica. Numai aceste proprietati fac mierea mult mai puternica decat antibioticele conventionale. Meschwitz a declarat ca echipa sa de cercetatori a masurat nivelul de activitate antioxidanta din miere: „Am separat si am identificat diferiti compusi de polifenoli antioxidanti. In studiile noastre antibacteriene, am testat proprietatile mierii impotriva E.coli sau Staphylococcus aureus.”
De aceea, atunci cand sunteti bolnavi cu o boala infectioasa, cel mai bine folositi mai intai mierea de albine, dupa un consult al medicului.