Daca mancati zilnic „junk food” (alimente nesanatoase – dulciuri, cartofi prajiti, hamburgeri, zahar etc.), aveti un mare risc de cancer – spune un amplu studiu european

Vorbitorii de limba engleza ii spun „junk food”, in traducere in limba romana „mancare nesanatoasa”. Junk food se refera de obicei la alimentele cu valoare nutritiva mica, care sunt bogate in calorii, grasimi, zahar, sare sau cafeina si poate include cerealele pentru micul dejun, bomboane, chipsuri, prajituri, cartofi prajiti, guma, hamburgeri, hot dog, inghetata, sucuri si multe dulciuri. Insa, ceea ce este considerat „junk food”, depinde uneori de mai multi factori. Unii ar putea spune ca pizza este junk food, de exemplu. Insa, daca blatul este facut din grau integral, iar toppingul este cu legume, ai putea spune ca pizza iese complet din categoria junk food.

„Junk food” nu numai ca este nesanatoasa, asa cum ii spune si numele, dar, conform unui studiu european recent de anvergura, consumul de alimente nesanatoase sporeste considerabil riscul de cancer. Studiul a folosit un sistem dezvoltat de Agentia Britanica pentru Standarde Alimentare, cunoscuta sub numele de Nutri-Score, in care alimentele sunt evaluate pe baza calitatii nutritionale, in care A reprezinta alimentul cel mai hranitor, iar E semnifica hrana cea mai slaba calitate din punctul de vedere nutritional.

Sub indrumarea Institutului National Francez pentru Sanatate si Cercetare Medicala, oamenii de stiinta au folosit scara pentru a evalua dietele a aproape jumatate de milion de oameni din zece tari europene diferite. Apoi au monitorizat ratele de cancer observate in randul participantilor in timpul unei perioade de urmarire care a durat aproximativ 15 ani. Ei au facut ajustari pentru alti factori care pot influenta riscul de cancer, cum ar fi istoricul familial, fumatul etc., dar pana la urma au descoperit o legatura intre o dieta alimentara saraca si riscul crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Cei care au mancat in marea majoritate a timpului „junk food” au avut un risc mai mare de a dezvolta cancer de stomac, de tract respirator si colorectal. La barbati, o dieta cu produse nesanatoase a fost puternic asociata cu probabilitatea mai mare de a dezvolta cancer pulmonar; la femei, a fost legata de riscuri mai mari de cancer mamar si de cancer la ficat.

Studiul este sustinut de cercetari diferite care au fost publicate recent in Revista Academiei de Nutritie si Dieta, care a aratat o legatura intre o dieta bogata in calorii, dar lipsita de nutrienti si un risc ridicat de cancer – mai ales la femeile cu o varsta mai mare de 50 de ani. Dupa ce au analizat datele a peste 92.000 de femei si le-au urmarit timp de 15 ani, cercetatorii au descoperit ca cele care au consumat o multime de alimente nesanatoase au avut un risc mai mare de cancer.

De aceea, va recomandam sa evitati cat se poate de mult „junk food”…

Surse: medicaldaily.com (traducerea si adaptarea proprie), rd.com (traducerea si adaptarea proprie), medlife.ro
Foto: maxpixel.com (Commons Creative – free)