Samson, uriasul biblic cu forte supranaturale

„Judecator” din secolul al XII-lea i.Hr., Samson a fost simbolul rezistentei israelite impotriva filistenilor -populatie pagana apartinand celui de-al doilea val al „popoarelor marii” care au atacat Egiptul antic in epoca, invinsi de faraonul Ramses, acestia s-au stabilit pe coasta meridionala a Palestinei, regiune careia i-au dat numele (Palestina inseamna „Tara filistenilor”), adoptand limba si elementele civilizatiei canaaneene. Ulterior, filistenii au profitat de decaderea puterii egiptene si au incercat sa-si extinda autoritatea, ciocnindu-se de triburile israelite. Ei aveau sa dispara definitiv ca entitate etnica distincta din istorie in secolul al VlII-lea i.Hr. Revenim la uriasul Samson, pentru a reaminti cum si-a pierdut miraculoasele puteri herculeene din cauza unei femei.

Dumnezeu alege un nou “judecator” pentru salvarea poporului israelit

Dupa ce erau salvati de Dumnezeu, israelitii uitau de minunile pe care Le facuse pentru ei. Reveneau la nelegiuiri si erau aspru pedepsiti. Din cauza conduitei lor nesabuite, au ajuns timp de 40 de ani in robia filistenilor, un alt popor invecinat. Ca de obicei, la greu, poporul lui Israel se intoarce la Dumnezeu si incepe sa implore indurare. In cele din urma, Domnul alege din mijlocul lor un nou judecator. Inainte ca el sa se nasca, Dumnezeu ii avertizeaza pe parintii acestuia sa-i lase parul sa creasca, sa nu-l tunda niciodata.

Samson s-a nascut pentru a-i elibera pe israeliti

Copilul era sortit sa devina „nazireu”(nazireii erau inchinati pe viata lui Dumnezeu, incepand inca din copilarie). In virtutea legamantului prin care erau consacrati lui Dumnezeu, nazireii isi lasau parul lung si se abtineau de la vin. A fost numit Samson si a venit pe lume cu misiunea de a-i elibera pe israeliti din robia filistenilor. Cand a ajuns la maturitate, a capatat atat de multa putere, incat a reusit sa omoare cu mainile goale un leu. A sfasiat fiara in bucati, dupa cum spune Biblia. De precizat ca leii erau cele mai periculoase animale care bantuiau prin padurile din Canaan.

Uluitoarea forta a lui Samson

O alta fapta uimitoare infaptuita de Samson a fost uciderea a o mie de filisteni cu o falca de magar, culeasa de pe jos. Rupea cele mai groase funii ca pe niste ate. Filistenii ii stiau de frica si tremurau de cate ori uriasul israelian isi facea aparitia.

La un moment dat, Samson merge in Gaza, unde avea sa poposeasca peste noapte. Filistenii se folosesc de prilej ca sa-l captureze. La lasarea serii, inchid portile cetatii pentru a-l putea prinde. Gasind portile inchise, uriasul le smulge din pamant si le duce in spate pana pe muntele din fata Hebronului.

Filistenii incearca sa-l omoare pe uriasul Samson cu ajutorul unei femei

Timp de douazeci de ani, noul judecator al Israelului, Samson, a semanat groaza in padurile filistenilor. Ei il pandeau mereu, cautand un prilej pentru a-l rapune. In cele din urma, filistenii se folosesc de o femeie frumoasa, pe nume Dalila – din poporul lor – pentru a afla secretul fortei sale uriase. Cu prefacatorii si rugaminti, ea reuseste sa-l faca sa se tradeze.

Samson este prins si incarcerat

Dupa ce este tuns de dusmani, puterea miraculoasa harazita de Dumnezeu lui Samson dispare. Filistenii il incarcereaza, il leaga apoi cu doua lanturi de arama si ii scot ochii dupa care il pun sa rasneasca graunte. Cu timpul, insa, pletele ii cresc din nou si isi recapata puterile. La un moment dat, filistenii se aduna pentru a aduce jertfe zeului lor, Dragon, drept recunostinta pentru ca i-ar fi ajutat sa-l captureze pe dusmanul lor temut. Bucurosi, conducatorii cer sa fie adus uriasul ca sa se distreze. Samson se roaga cu disperare lui Dumnezeu sa-i mai dea o data puterea de a infaptui minuni.

Moartea lui Samson

Rugaciunea sa este ascultata si uriasul israelit prabuseste cladirea. Au fost ingropati sub daramaturi numerosi filisteni, dar si Samson.

9 Comments

Leave a Reply