O parte din moastele Sf. Ioan Botezatorul (profetul care l-a botezat pe Iisus) au stat odata la Manastirea Secu

In lucrarea „Istoria piciorului Sf. Ioan Botezatorul”, parintele Dionisie I. Udisteanu ne vorbeste despre istoria moastelor Sf. Ioan Botezatorul. Mai precis, piciorul drept al sfantului, gasit in daramaturile palatelor imparatesti ale Bizantului, a luat drumul Greciei, si de acolo al Moldovei. Acest nepretuit tezaur spiritual a fost cumparat de credinciosul vornic al Tarii de Jos (Moldova de sud) Nestor Ureche, in mai 1607, in timpul domniei lui Ieremia Movila, de la demnitarul Portii, Nicolae Simota.

Nestor Ureche, impreuna cu sotia sa, Mitrofana, si copiii lor, l-au daruit Manastirii Secu (Neamt), al carei mare miluitor si ctitor era. Dupa instrainari si scumpe rascumparari, domnitorul fanariot Ion Mavrocordat a luat, pe la 1733, pentru biserica palatului domnesc din Iasi, o parte din sfintele relicve ale Manastirii Secu, intre care piciorul Sf. Ioan Botezatorul; familia Mavrocordat nu l-a mai redat manastirii.

O doamna batrana din familia Marvrocordat, vazand dezastrul ce lovea familia, a daruit piciorul Sf. Ioan Botezatorul duhovnicului Nectarie, care, la randu-i, l-a daruit schitului romanesc „Prodiromul”, din Muntele Athos, unde se afla inca la 1858.