Reveria – lucruri fascinante ni se intampla atunci cand avem parte de asa ceva

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Reveria este o perioada in alt timp si alt spatiu perceput in care constiinta ramane treaza, iar spiritul cutreiera tinuturile propriei noastre lumi interioare. In starea de reverie, timpul se succede dupa alti parametrii, acesta de obicei dilatandu-se. Dupa o asemenea stare de reverie petrecuta intr-un anumit interval de timp, senzatia noastra vizavi de acest interval va fi cu totul alta, vom avea impresia ca au trecut cateva minute cand in realitate s-a scurs o ora.

Intre vis si reverie exista desigur o stransa legatura, dar spre deosebire de vis, in reverie spiritul cutreiera, sare de la o imagine la alta, de la un gen de fenomene si obiecte la altele, fara a avea o continuitate relativa proprie visului clasic si nu gasim referinte la evenimentele din ziua respectiva, ceea ce arata ca reveria nu face parte din actual, nu este o activitate a mintii in care aceasta inregistreaza si selecteaza, ci dimpotriva este o evadare, o incetare a fluxurilor motorii, o mica pauza, o cadere dincolo de vise in imagini si stari improprii fiintei.

In momentele de reverie, se manifesta cel mai ades clarauditia (clarviziunea, telepatia sau previziunea). De asemenea, in reverie cel in cauza nu este implicat in aceasta, ci doar asista detasat avand starea de martor. Nu este ca cea din vis in care cel ce doarme este implicat, este prezent el insusi in derularea evenimentelor.

In starea de reverie o encefalograma arata ca individul examinat trece prin momente de somn superficial. Jean Paul Sartre a aratat ca aceste imagini din reverie sunt realmente fenomene de constiinta fascinanta, de constiinta captiva in care constiinta este captivata de ea insasi sau sa se lase fascinata. Reveriei ii corespund ca vibratie undele cerebrale de tip theta care predomina in timpul somnului cu vise, iar momentele de reverie insotesc acest tip de unde ce sunt proprii de asemenea meditatiei profunde.

Initiatii sau yoginii in timpul meditatiilor sunt cuprinsi de asemenea stari de reverie in care au viziunea maestrului care-i cheama la el (desi acesta este la o distanta de zeci de kilometrii ), viziunea mortii unor apropiati sau alte viziuni, dar exemple din acestea sunt sute in literatura de specialitate.