Mitul margarinei, spulberat: untul e mai bun decat margarina!

Social Media

Timp de decenii intregi, in intreaga lume ni s-a spus cat de rau ar fi untul pentru sanatate si ce bine ar fi sa folosim margarina in schimb. Consumul de margarina a fost promovat foarte agresiv. Cel putin, daca va veti uita la televizor, veti vedea doar reclama la margarina (Unirea, Rama, Holland etc.); la unt aproape ca nimeni nu face reclama. Oare de ce?

Oamenii au fost amenintati ca acest consum de unt ar duce la cresterea colesterolului, ce ar fi daunator sanatatii. Ca alternativa, margarina ar fi o alegere sanatoasa, caci ea v-ar ajuta sa va mentineti dieta. Dar totul e doar o minciuna pentru ca…ati fost manipulati. Vi s-a indus in minte dezinformari medicale, ca de exemplu cea precum careia abstinenta de la grasimile saturate (care se gasesc in unt) ar fi o alegere sanatoasa. Unii medici nutritionisti au marsat pe aceasta idee; dar, trebuie sa stiti ca aceste grasimi saturate chiar sunt necesare organismului uman.

Acest trend a fost accelerat ca urmare a lacomiei marilor corporatii din industria alimentara pentru care margarina constituia o alternativa mai buna in a face profituri imense. Dar cu ce costuri! Caci ultimele studii au aratat clar ca ea distruge treptat sanatatea, ducand la obezitate, probleme cardiovasculare, diabet si chiar cancer.

De ce untul e mai bun?

Untul se poate consuma sub trei forme:
– cel mai ideal este untul facut de casa, din smantana grasa provenita din laptele crud al vacii;
– mai exista si untul organic, care e facut din laptele ce a fost pasteurizat initial;
– ultima versiunea este untul comercial, caruia i s-a scos o parte din grasimi, fiind procesat. Trebuie sa stiti ca aceasta ultima versiune de unt (cea mai „rea” ca sa spunem asa) este chiar mai buna decat margarina.

Iata motivele pentru care consumul de unt e mai bun decat cel de margarina:

1) O dieta cu grasimi saturate putine nu e sanatoasa pentru toti. In plus, bolile de inima asociate cu nivelul ridicat al colesterolului au fost exagerate pana la punctul in care s-a transformat intr-un adevarat mit. Un studiu din anul 1991 al unei institutii intitulate Medical Research Council a stabilit faptul ca persoanele care au mancat unt au un risc la jumatate de a avea boli de inima decat persoanele care au consumat margarina. Si asta pentru ca grasimile naturale pot fi convertite in carbohidrati atat cat este nevoie. In plus, colesterolul este chiar necesar pentru creier si sistemul digestiv.

2) Untul este, de asemenea, bogat in minerale, si contine vitaminile A, D si K2, ce ajuta in prevenirea osteoporozei si artritei. De asemenea, lanturile scurte si medii din acizii grasi si acidul linoleic conjugat (ALC) din unt poate preveni tumorile canceroase.

3) Glicosfingolipidele din unt ofera si o protectie impotriva infectiilor gastrointestinale.

4) Untul este bogat in minerale importante pentru organism, ca mangan, crom, zinc, cupru si seleniu (puternic antioxidant). Untul ofera, de exemplu, mai mult seleniu pe gram decat o fac germenii de grau. Untul este, de asemenea, si o sursa excelenta de iod.

5) Grasimile saturate din unt sunt ideale pentru fucntionarea corespunzatoare a plamanilor si protejeaza impotriva astmului.

6) Multi nutrienti continuti in unt sunt necesari pentru fertilitate si reproductia normala.

Acestea sunt doar unele din beneficiile untului. Asa ca, uitati de margarina si hraniti-va, natural, cu unt.


Social Media

18 Comments

  1. Trebuie sa stiti ca margarina, sau untul, cele de acum sunt MASE PLASTICE, acum o sa zica unii ca am innebunit, nu, nu am innebunit ca deja eram nebun, dar va rog pe tot sa cercetati formula chimica a untului, sa vedeti ce mancati O MASA PLASTICA care distruge stomacul ca de altfel tot organismul….

  2. Intotdeauna am preferat untul margarinei.Acum sincer….cum naiba sa fie margarina mai sanatoasa decat untul..pe ce motiv? Ca untul e mai gras…….????
    Untul, ma refer la cel facut din smantana…e mai sanatos, fireste in cantitati rezonabile.In schimb stie cineva din ce e facuta margarina? Din ”uleiuri vegetale” dupa cum scrie pe ambalaje…..dar…. de fapt, nimic nu e natural, totul este produs chimic C6H10O5 .

    „E-urile din margarină:
    u E 100 – curcumina – colorant sintetic, care poate duce la scăderea glicemiei, iar în cantităţi mari creşte secreţia biliară. Considerat mai puţin periculos.
    u E 160a – betacaroten – colorant sintetic, care are o toxicitate pronunţată, iar în doze mari colorează pielea în galben-portocaliu.
    u E 160b – annatto – colorant sintetic sau obţinut din organisme modificate genetic, care poate genera stări de iritabilitate, alergii, migrene în cazul copiilor, hipotensiune.
    u E 202 – sorbat de potasiu – conservant sintetic, care poate provoca tulburări digestive grave, probleme de comportament, astm, iritarea pielii şi a ochilor. Considerat foarte periculos.
    u E 476 – poliglicerol poliricinoleat – emulgator sintetic, cu efect toxic moderat, care poate produce alergii.

    Efectele consumului de margarină asupra sănătăţii
    Consumul de margarină, în mod repetitiv poate duce la apariţia unor efecte nedorite asupra stării de sănătate a organismului. Bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative sunt puse şi pe seama consumului de margarină. Consumul de margarină creşte riscul de cancer, micşorează colesterolul bun şi îl măreşte pe cel rău, micşorează calitatea laptelui ma-tern şi micşorează reacţia la insulină. Grăsimile hidrogenate sau parţial hidrogenate poartă o mare vină pentru formarea depozitelor de grăsime, determină apariţia celulitei şi solicită excesiv ficatul. Cosumul de margarină acţionează în mod nefast şi asupra sistemului imunitar, producând slăbirea acestuia, creşterea sensibilităţii la infecţii, intoxicaţii şi chiar forme de cancer”.

    Margarina a aparut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le incalzeasca la 150’C si sa le adauge hidrogen in prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se intareasca. A fost obtinut un produs alb asemanator cu untul ca si consistenta si cu… plasticul ca structura moleculara, adica margarina. Din al Doilea Razboi Mondial pana acum, margarina s-a „imbogatit” cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decat laptele. Aceasta este mica legenda a margarinei – un amestec de grasimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de organism in energie. Atunci cand aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au „darul” sa incurce o multime de procese naturale.

    …dar cel mai mult m-a deranjat, cand, pe un post de Tv, la noi, o anume dr. nutritionist(ma rog avea o gramada de titluri pompoase), din pacate nu retinut numele…zicea ca sa mancam margarina..pt Omega nu stiu de care, nu untul care da colesterol etc.Deci aviz celor care vor sa mearga la astfel de medici.

  3. Articol de nota 10! Aceeaşi dezinformare se petrece şi la noi în R. Moldova 🙁 . Pentru cei ce nu cred, încercaţi să puneţi în bucătărie într-un loc ferit o bucată de margarină şi una de unt (de casă preferabil), să le lăsaţi o săptămînă, două sau trei şi veţi vedea că untul se strică, face mucegai dar margarina AŞA RĂMÎNE.
    Dupa aceasta vom continua polemica. O zi bună!

  4. MARGARINA A INLOCIUT UNTUL PE TIMPUL CELUI DEAL DOILEA RAZBOI MONDIAL.PENTRU CA ERA FOARTE COSTISITOR UNTUL DOI OAMENII DE STIINTA AU FACUT DIN COMBINATII CU MASE PLASTICE MARGARINA PENTRU SOLDATII DE PE FRONT.ESTE FOARTE DAUNATOARE SANATATII DAR OAMENI CONTINUA S=O MANANCE.SI EU O FOLOSEAM PENTRU PIREURI DAR PE PAINE NU AM MANCAT NICIODATA PENTRU CA NU-MI PLACEA GUSTUL, DAR ACUM CAND AM AFLAT ADEVARUL NU MAI CUMPAR .SPER CA LUMEA SA SE TREZEASCA SI ACESTE COMPANII SA DEA FALIMENT.

  5. Vorbiti de dezinformare? Nu e nevoie sa va uitati mai departe decat majoritatea comentariilor la acest articol: plastic, vaselina pentru tancuri, inventii din cel de-al doilea razboi mondial … sunt chestiuni care circula pe net intre oameni care nu fac diferenta intre dezinformare si informatii reale. Pentru o istorie avizata a margarinei puteti citi aici http://margarine.org/historyofmargarine.html
    In orice caz: nu spune nimeni ca margarina e plastic pentru ca nu este adevarat. Eu sunt chimist si va pot spune ca rareori am auzit o prostie mai mare. E ca si cum ai spune ca Aurul si Plumbul sunt acelasi lucru pentru ca diferenta dintre structurile lor moleculare este foarte mica.
    Eu personal prefer margarina pentru ca se intinde mai bine si imi place gustul, dar cred ca ambele produse – untul si margarina – au aspecte bune si aspecte rele, dar in functie de organism si de problemele fiecaruia. Ca daca ai colesterolul mare inconstient sa fii sa mananci unt, de exemplu.

  6. Trecem peste aspectul ca faci reclama mincinoasa pe acilea mai Stefane,se pare ca ai omis sa ne spui despre acizii grasi suprasaturati(stii care este diferenta,dpdv chimic intre acizii grasi saturati si cei nesaturati?Foarte mica,dar in acelasi timp foarte mare) care-ti populeaza mirabolanta ta margarina mai ceva decat untura de porc.
    Da-le tu copiilor tai margarina „vegetala”,eu la ai mei le voi da in continuare unt.
    Stii care este diferenta dintre benefic si daunator in ceea ce priveste un aliment?
    CANTITATEA consumata,calitatea si frecventa.
    Shalom!

  7. Stefan, daca ai colesterolul mare esti la fel de inconstient si daca mananci margarina, poate chiar mai inconstient. Sunt tot grasimi saturate si sunt o sursa de acizi trans – mana cereasca pentru puiul de ateroscleroza pe care il clocesti… Dar, ma rog, fiecare pasare, pe limba ei piere…

  8. Stefanele, lumea si tehnologia au ajuns la un asa punct de avansare incat nici nu ne-ar venii sa credem, dar desigur ca lucrurile sunt ascunse de ochii publici. Detinem usi prin care poti sa treci si care se materializeaza la loc( filmul DOOM), mecanismul care sa te trimeata inapoi in timp, masinaria care iti scoate sufletul dintr-un trup si ti-l baga in altul al unui bebelus in formare in uterul unei mame, si cate si mai cate…daca ti-ai pierde vremea ca noi citind Realitati de’astea ale zilelor noastre, probabil c-ai fi mai credul. Margarina si untul nu difera pt tn ,un simplu chimist pt ca cei care au creat-o ( cu adevarat MARI chimisti) au facut-o identica pt ochii chimistilor mici ca tine, sa spuna :” e totul in regula” dar defapt, modificarile sunt dincolo de ce vezi tu prin microscop sau lupa. Ei detin un Hipermicroscop cu care detecteaza aceste particule, un hipermicroscop care nici nu a aparut pe piata, ci-l au numai laboratoarele subterane destinate experimentelor de tot soiul. Daca tu vrei sa te ineci cu margarina, fa-o, esti liber sa decizi pe corpul tau, dar nu baga in subconstient naivilor ca NU e otravitoare.

    Atentie!Modificat de editor! Mai Filip, oare poti sa scrii macar un singur mesaj in care sa nu te legi de femei sau de vreun alt vizitator? Nu stiu cat ma mai rabda sufletul sa-ti dau accept la astfel de mesaje.
    AlmeEa

  9. AlmeEa, imi cer scuze pentru jignirile adresate femeilor, mai ales ca si tu esti femeie, daca nu ma insel. Dar cand vad atata prostie in orice soi extratestru imi vine s-o scot in evidenta. Dar gata…n-o mai fac, ca-i deranjeaza pe multi presupun. Totusi am vazut comentariul unuia care se luase de tine, si totusi i-ai dat accept cu usurinta..Postat din 2009 daca nu ma insel. Am uitat la ce articol. Nu le mai permite. O zi buna!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Tratament Candida
  2. Despre unt si retete de preparare a untului

Leave a Reply