In urma cu peste 25 de ani, s-a efectuat un studiu privind semintele fructului de graviola, care, in acel moment, i s-a demonstrat un potential uimitor de combatere a cancerului, astfel incat cei din comunitatea medicala conventionala l-au privit cu mult scepticism.
Publicat in „Journal of Natural Products” in 1996, compusul 1, unul din cinci extrasi din semintele fructului de graviola, a fost gasit ca fiind selectiv citotoxic fata de celulele adenocarcinomului de colon (HT-29), fiind de 10.000 de ori mai puternic decat medicamentul Adriamicina, produs de industria Big Pharma.
Adriamicina este denumirea comerciala a chemoagentului doxorubucin si este cunoscuta sub denumirea de „diavolul rosu”, atat datorita culorii sale rosii, cat si ca urmare a efectelor secundare groaznice pe care le are, care includ leziuni ale sistemului cardiovascular, ce pun viata in pericol. Lipsa citotoxicitatii selective, adica capacitatea de a ucide numai celulele canceroase si nu cele sanatoase, este caracteristica care face ca Adriamicina sa fie atat de periculoasa. Si totusi, Adriamicina este un tratament de prima linie pentru o gama larga de forme de cancer de peste 40 de ani.
De la studiul din 1996, s-au efectuat putine cercetari privind graviola. In 1999 a fost efectuat un studiu in care s-a aratat ca graviola a avut o activitate anti-cancer de prostata si de san; un alt studiu realizat in 2002 a aratat ca graviola a prezentat o activitate impotriva cancerului la ficat, dar nu a fost nimic atat de promitator ca studiul initial din 1996.
Totusi, in 2011, revista „Nutritie si Cancer” a relevat cercetari foarte promitatoare privind graviola si cancerul de san. Cercetatorii au descoperit ca extractul de fructe graviola (GFE) a suprimat expresia oncogena (sau genei care cauzeaza cancer) in celulele animale in care apare cancerul de san. Potrivit cercetatorilor „un tratament de 5 ori pe saptamana a GFE (dieta 200 mg / kg) a redus in mod semnificativ expresia proteinei EGFR, p-EGFR si p-ERK in tumorile MDA-MB-468 [cancer mamar] cu 56% , respectiv 32,5%. In general, GFE-ul dietetic a inhibat cresterea tumorii, masurata prin greutate, cu 32% (P <0,01)”.
Avand in vedere aceste constatari, poate ar fi timpul sa luam in considerare graviola in prevenirea si / sau tratamentul cancerelor, cum ar fi cancerul de colon si de san.
Sursa: studiul „Five novel mono-tetrahydrofuran ring acetogenins from the seeds of Annona muricata” publicat AICI – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8991944