Mamaliga curata, lupta impotriva cancerului si ajuta inima. De ce sa n-o consumam?

Mamaliga a fost si este inca mancarea traditionala a taranilor romani. Ea se face din malai (faina de porumb) sau chiar din gris, aducand beneficii importante organismului. Oricum, mamaliga este, poate, cea mai sanatoasa dintre alimentele pe care le putem consuma, iar motivul sta in porumb.

Porumbul contine nutrienti, vitamine (E, B6, C), fosfor, magneziu, zinc, potasiu, cupru, seleniu si mangan. In plus, porumbul contine putine calorii si, de aceea, nu va ingrasa deloc, fata de paine. Carbohidratii cuprinsi in porumb dau energie si nu permit depunerea grasimii. Un consum moderat poate duce chiar la scaderea in greutate pentru ca anumite molecule din compozitia porumbului grabesc degradarea grasimilor.

Mamaliga poate reduce riscul de a face cancer, asa cum releva un studiu realizat de oamenii de stiinta americani. Si asta se datoreaza efectului anti-oxidant pe care il are porumbul, dar si a continutului mare de beta-cryptoxanthin. De asemenea, consumul de mamaliga are si un efect pozitiv asupra inimii si circulatiei sangelui.

Gastrita si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe langa efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa.

Consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor. Mamaliga este adjuvant in detoxifierea organismului si curatirea intestinelor. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice.