Ca suntem copii sau adulti, multora dintre noi ne plac dulciurile sau alimentele bogate in zaharuri. Care e mai sanatoasa? O savarina sau o gutuie? Zaharul din comert sau mierea de albine naturala? Aflam toate raspunsurile, citind acest articol interesant. A nu se uita ca prea multe dulciuri creeaza mari probleme de sanatate: obezitate, varice, hemoroizi, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tulburari de memorie, etc. Iata cateva sfaturi utile, de care toti ar trebui sa tinem seama:
Mierea de albine si proprietatile ei minunate pentru organism.
* Mierea de albine naturala este de neegalat. Ea are un continut de 70-85% de glucide, aminoacizi liberi, proteine, elemente minerale, vitamine, enzime, etc.
* Mierea de albine este un aliment-medicament mai ales in reabilitarea florei intestinale, avand efecte imediate (restabilirea tranzitului corect), pe termen lung ducand la reintinerirea organismului si la indepartarea multor suferinte.
* Mierea are structura complexa (levogira si dextrogira), pe cand zaharul rafinat are numai structura dextrogira.. Ea asigura un nivel echilibrat al glicemiei fata de zahar care, avand numai o forma structurala (dextrogira), si fiind steril din punct de vedere nutritiv, se metabolizeaza “cu gramada”.
* Asadar, cel mai bun aliment dulce il constituie mierea de albine, dar si zaharul nerafinat (zaharul rosu). Se recomanda ca de 2-3 ori pe saptamana sa se consume 3-4 lingurite de miere, pentru a favoriza procesele de fermentatie normala din sistemul digestiv.
* Polenul, un derivat al mierii de albine, unul din cele mai de pret daruri ale naturii, contine tot ceea ce ii trebuie organismului pentru viata. Are proprietati nutritive si energetice, continand printre altele si o substanta care accelereaza cresterea. Polenul are proprietati antibiotice si stimuleaza din plin sinteza hemoglobinei.
* Laptisorul de matca (la fel, inrudit cu mierea de albine) este neegalat in ceea ce priveste efectele spectaculoase pe care le are asupra cresterii si inmultirii celulelor. Este utilizat in orice tip de afectiune interna si externa.
Zaharul rafinat – cat de daunator este el pentru sanatate
* Zaharul ofera total si rapid 4,1 calorii pentru fiecare gram consumat si metabolizat, dar este total lipsit de nutrienti, altfel spus este steril nutritiv, desi este bogat caloric. Din acest punct de vedere, seamana cu alcoolul.
* Zaharul alb rafinat induce hiperaciditate si insensibilitate emotionala cand este introdus constant in alimentatia copiilor.
* Continutul in glucide a produselor de zahar in amestec cu fructele (dulceata, magiun) este de 60-75%, o parte dintre acestea fiind naturale, provenite din fructe.
* Produsele din zahar in amestec cu cacao (creme, ciocolate) au o cantitate importanta de teobromina (1-2%), substanta ce are efect asupra inimii si sistemului nervos.
* O parte din zaharul consumat se transforma in glucoza, iar o alta parte se transforma in trigliceride (grasimi care au structura diferita de a colesterolului), substante inductoare ale bolilor de inima.
Indulcitorii artificiali – o alta „pacoste” pentru organism
* Indulcitorii artificiali (aspartam, zaharina, sorbitol) sunt compusi chimici nenaturali pe care organismul uman ii percepe ca fiind substante straine si agresive si care, mai mult, perturba digestia tuturor alimentelor ingerate odata cu ei. De asemenea, ei cresc cantitatea de alimente consumate in vederea mentinerii unui nivel crescut al glicemiei.
* Indulcitorii artificiali au o serie de efecte adverse in organism. Astfel, in afara de hiperaciditate, este demonstrat ca zaharina induce cancerul, iar aspartamul modifica nivelul substantelor din creier, tulburand astfel atat starea de veghe cat si starea de somn a organismului.
* Aspartamul (indulcitorul bauturilor racoritoare) contine fenilalanina, un aminoacid care, fiziologic, se transforma in tirozina, dar la copii acest proces se desfasoara mai lent (copiii sunt mari consumatori de sucuri) inducand astfel importante tulburari la nivelul creierului si al sistemului nervos, in general.
* Diminuarea zaharului din consumul curent este o idee foarte buna, dar inlocuirea lui cu indulcitori este o alternativa nesanatoasa. Solutia sanatoasa este sa schimbam felul de mancare nesanatos, de exemplu sa consumam fructe in locul prajiturilor cu aspartam sau zaharina.