Nu mai este niciun secret ca zaharul este incredibil de rau pentru organismul uman. Zaharul sintetic poate cauza obezitate, boli de inima, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli de ficat, carii dentare, deficiente de nutrienti, si, desigur, cancer (si asta e doar lista scurta). Cancerul, in special, a fost conectat la consumul de zahar in urma cu ceva timp, atat de medicina clasica, cat si de cea alternativa. O multime de teorii au fost postulate pentru a explica mecanismul exact de dezvoltare a celulelor canceroase cu ajutorul zaharului.
Un nou studiu efectuat de Lorenzo Cohen la Universitatea din Texas a fost publicat recent in revista „Cancer Research” si preluat de site-ul NBC News. S-a descoperit astfel ca zaharul influenteaza calea metabolica denumita LOX-12 si care afecteaza modul in care cancerul se raspandeste in organism. Aceasta este o veste mare, pentru ca Lorenzo Cohen remarca faptul ca marea majoritate a pacientilor cu cancer nu mor de tumoarea principala, ci de boala metastatica (raspandirea cancerului in organism). Echipa de cercetatori a descoperit aceasta legatura dupa ce au hranit mai multi soareci cu cantitati mari de zahar. Si cu cat mai mult zahar au fost hraniti soarecii, cu atat tumorile au crescut mai mult.
Desi toate formele de zahar au contribuit la cresterea tumorilor, s-a constatat ca fructoza a avut cel mai mare efect. Soarecii care au fost hraniti cu mai multa fructoza au avut cai LOX-12 mai puternice, si, prin urmare, le-au crescut cel mai mult tumorile.
Lorenzo Cohen spune ca organismul nostru are nevoie de zahar, pentru a avea energie, insa acesta trebuie consumat in cantitati mici, moderate: „Avem nevoie de glucoza. Avem nevoie de zahar. Este o sursa de energie si avem nevoie de ea pentru a trai. Insa noi consumam cantitati foarte mari de zahar”.
Totodata, nu doar cantitatea de zahar conteaza, ci si modul in care este acest zahar este oferit corpului. E adevarat ca zaharul din fructe si zaharul sintetic din dulciuri pot avea, din punct de vedere teoretic, acelasi efect, insa este o mare diferenta intre ele. Zaharul din fructe este infasurat in fibre si nutrienti, iar acest lucru duce la incetinirea semnificativa a absorbtiei de zahar in tractul digestiv.
Asadar, daca veti consuma zahar din surse naturale (cum ar fi fructele), nu numai ca ati consumat mai putin zahar (deoarece nu contin aceeasi cantitate de zahar ca cea din produsele alimentare prelucrate), dar acest zahar va fi livrat catre corp intr-un ritm mult mai lent. Asadar, calea LOX-12 nu va fi influentata la cantitati neglijabile de zahar, daca am ales un regim alimentar vegetarian.