Zgomotele si vibratiile ne pot afecta serios sanatatea

Traim intr-o epoca in care industria este peste tot, inconjurandu-ne cu poluanti cum sunt traficul si zgomotele care ne perturba echilibrul biologic si pacea spiritului. Acestea devin o povara care ne apasa, aducand la suprafata tensiuni si stresuri ascunse. Se estimeaza ca 20 de milioane de americani sunt expusi zilnic la zgomote care le vatama permanent auzul.

Zgomotul afecteaza somnul, agraveaza problemele medicale si intarzie restabilirea dupa boala. Medicina traditionala chineza sustine ca linistea din jur ne face sa dormim bine, sa ne refacem mai repede dupa o boala si sa avem mintea senina. Aceasta teorie este sustinuta de medicina moderna. De exemplu, dr. Samuel Rosen de la Mt. Sinai Hospital din New York ne avertizeaza: „Exista in prezent milioane de pacienti cu boli cardiace, tensiune arteriala ridicata si tulburari emotionale care trebuie sa fie protejati de stresul suplimentar al zgomotului”. De asemenea, exista din ce in ce mai multe dovezi despre legatura dintre expunerea la zgomot si aparitia/agravarea multor afectiuni cardiace. Motivul este faptul ca zgomotul provoaca stres, iar corpul reactioneaza prin cresterea nivelului de adrenalina, modificarea ritmului cardiac si cresterea tensiunii arteriale.

Intr-un studiu comparativ efectuat cu multi ani inainte in China, 100 de pacienti cu boli cardiace si hipertensiune au fost impartiti in doua grupuri amplasate in locuri diferite. Primul grup a fost dus la un spital din centrul galagios al orasului, pe cand celalalt a fost dus la un spital dintr-o zona periferica linistita. Ambele grupuri au primit exact acelasi tratament. Dupa sase luni, la grupul din zona periferica rata de restabilire era cu 39% mai mare decat la grupul din centru. Chinezii au luat in serios aceasta lectie si au construit toate centrele de refacere si recuperare pentru pacientii cu boli cronice in zone periferice sau montane. Aceasta le permite pacientilor sa profite de puternicii vindecatori naturali prezenti in astfel de zone: aerul curat, apa de izvor si imprejurimi linistite si frumoase. Rezultatele au fost foarte promitatoare si convingatoare.

Din pacate, multa lume nu prea are de ales in privinta locuintei si a locului de munca. Se recomanda insistent ca acesti oameni sa iasa zilnic din birou si sa stea in aer liber cat mai des posibil. Aceasta le permite sa respire aer curat si sa scape de aerul statut si poluat din birou. Procedand astfel, se vor simti inviorati si fortificati si vor munci mai eficient.

Alt tip de poluare sonora este prin vibratii. Cei care s-au nascut sau traiesc in preajma cailor ferate si a autostrazilor se numara printre oamenii cel mai grav afectati de acest tip special de poluare. Acum cativa ani, un sir intreg de copaci plantati de-a lungul unei autostrazi foarte aglomerate din SUA s-au uscat brusc, fara nici un motiv aparent. Acest fapt a trezit curiozitatea oamenilor de stiinta, care, dupa cercetari indelungate, au descoperit ca vibratia puternica si constanta produsa de automobile este cea care a ucis copacii.

Daca pomii pot fi afectati in acest mod de vibratii, noi, oamenii, am putea fi si mai vulnerabili la ele. Motivul este faptul ca organismul uman este prevazut cu numeroase „dispozitive” de vibratie care ne fac sa reactionam in moduri diferite la vibratiile externe de diferite frecvente. In cadrul unui experiment stiintific efectuat acum cativa ani, un om a fost expus mai multor grade de vibratie, de la frecvente joase la frecvente inalte, transmise prin scaunul pe care sedea. S-a constatat ca, atunci cand vibratia avea frecventa de un hertz, el o simtea in cap, insotita de dureri musculare si alte senzatii minore neplacute. La doi hertzi s-a simtit somnoros, ametit si dezechilibrat. Cand s-au depasit cinci hertzi, vibratia a devenit insuportabila. Ca urmare, au fost afectate respiratia si vorbirea. Reactia umana maxima la vibratiile externe apare atunci cand frecventa este de patru-opt hertzi. Cu alte cuvinte, vibratiile din aceasta gama de frecventa ne afecteaza cel mai grav sanatatea.