Pentru cei care stiu ca au aparut pe aceasta lume pentru a parcurge o calatorie spirituala dar se simt la inceputurile acestei calatorii si nu vad cu claritate drumul, este esential sa inteleaga in primul rand structura lor trupeasca si sufleteasca. Pentru a intelege aceste lucruri, cred ca este utila o analogie intre creier-minte-ganduri si computer-sistem de operare-programe, intrucat astazi majoritatea oamenilor au de a face zilnic cu aceasta aparatura.
Toata lumea stie ca un calculator este format din mai multe componente materiale (dintre care hard-disk-ul), cu ajutorul caruia, in totalitatea sa putem face diferite operatii complexe si elaborate, putem citi carti (ebooks, documente electronice, etc), putem asculta muzica, putem viziona filme.
El poate fi asemanat cu un creier uman. Lafel, creierul uman reprezinta partea fizica, tangibila a noastra cu ajutorul caruia putem face anumite operatii, ne putem imagina anumite lucruri, putem simti mediul extern, etc.
Orice computer are un sistem de operare (ex. Windows XP, un program elaborat de specialisti care reprezinta interfata dintre partea bruta (calculatorul, hard-ul si fiecare componenta interna) si informatie. Acest program, desi nu are forma fizica, odata instalat pe calculator, va rula mereu in background-ul calculatorului. El permite utilizatorului sa aiba un acces mai usor la informatia de pe computer. Asemanator computerului si sistemului de operare, creierul are si el o interfata de la Dumnezeu – mintea. Aceasta face legatura intre celulele si substantele chimice ale creierului si actiunile si gandurile omului.
In final, avand computerul si sistemul de operare respectiv, noi punem pe calculatorul nostru anumite programe pentru a obtine anumite informatii. De exemplu, punem pe calculatorul nostru un program care recunoaste mp3-urile si cateva fisiere.mp3 pentru a putea asculta melodiile preferate. Punem alt program pentru a viziona filme si alte programe pentru a prelucra texte, imagini, sunete si alte informatii. Folosind programul potrivit obtinem informatia potrivita, care se va acumula intr-un spatiu special (card de memorie). Observati ca este la liberul nostru arbitru natura programelor pe care le vom folosi. Dar daca sistemul nostru de operare este virusat (infectat), el va rula si alte programe decat cele dorite de noi, nu va mai asculta de comenzile noastre, iar informatiile care vor rezulta vor fi fara valoare. In acelasi fel, omul poate accesa anumite programe (gandurile) prin intermediul sistemului sau de operare (mintea), pe calculatorul sau biologic (creierul). Accesand aceste ganduri, care la nivel submolecular sunt particule de energie pura, ele vibreaza si se alatura altor forme gand de aceeasi frecventa, si, contopindu-se, formeaza realitatea noastra. Informatiile rezultate dupa utilizarea programelor specifice = evenimentele rezultate dupa accesarea repetata si cu o anumita incarcatura sufleteasca a gandurilor potrivite. Dar daca ne lasam influentati de mediul extern si permitem unor ganduri care nu ne apartin in realitate sa ne invadeze mintea si creierul, atunci intamplarile si evenimentele din viata noastra ni se vor parea incontrolabile si fara rost.
Pare logic ce am spus pana acum?
Se crede ca un om obisnuit emite in fiecare zi aproximativ 60.000 de ganduri. Majoritatea dintre acestea sunt emise inconstient, caci intreband pe cineva care sunt majoritatea gandurilor sale acesta s-ar putea sa nu fie capabil sa ne raspunda. Doar printr-un exercitiu de vointa, de constientizare si monitorizare zilnica a formelor gand care ne apar, eventual tinand un jurnal, vom putea sa intelegem in ce directie curg majoritatea gandurilor noastre si, datorita lor, in ce directie se indreapta viata noastra. In mod natural, majoritatea gandurilor noastre ar trebui sa fie “ale noastre”, dar daca petrecem un timp indelungat in fata televizorului sau acordam o importanta exagerata unei surse de informare (fie ea corecta sau incorecta, optimista sau pesimista, coerenta sau incoerenta), gandurile noastre vor fi stapanite de informatiile furnizate de aceasta.
Nu suntem multumiti de circumstantele si de evenimentele din viata noastra? Nu trebuie decat sa schimbam gandurile predominante de fiecare zi. Daca viata unor oameni decurge firesc si lin, conform gandurilor si dorintelor lor in timp ce viata altora este total haotica si plina de neplaceri si suferinte, nu este oare pentru ca unii stiu sa isi controleze formele gand proprii si cele pe care le percep din exterior, stiu sa transmita universului cereri clare si precise in legatura cu circumstantele lor ulterioare de viata, care nu se modifica de la un minut la altul, in timp ce altii invadeaza universul cu o vijelie de ganduri nestavilite, haotice proprii si preluate inconstient? Desigur, obisnuinta de monitorizare a propriilor ganduri si controlarea lor face parte din calatoria spirituala, initiatica a oricarui om si depinde de vointa fiecaruia daca aceasta calatorie va fi mai lunga sau mai scurta, mai dreapta sau mai intortochiata. Dumnezeu ne iubeste pe toti la fel, indiferent ce cale am alege.