Nici nu va vine a crede ce puteti gasi in maslinele din comert…

Un studiu realizat de Asociatia Pro Consumatori (APC) privind calitatea maslinelor, pentru 20 de sortimente comercializate in sistem vrac sau ambalate in recipiente din sticla sau tabla, a relevant faptul ca 40% sunt colorate artificial! In plus, maslinele analizate contin 9 tipuri de aditivi alimentari.

In cele 20 de produse analizate s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si gluconatul feros.

* Sorbatul de potasiu (E202) este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.

* Benzoatul de sodiu (E211) este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena.

* Acidul lactic (E270) poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

* Acidul ascorbic (E300) este un agent antioxidant care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.

* Acidul citric (E330) distruge smaltul dentar, favorizand aparitia cariilor dentare. Nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

* Glutonatul feros (E579) – in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului.

* Lactatul feros (E585) are aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros.

* Monoglutamatul de sodiu (E621) provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.

Sursa: evz.ro