Febra poate fi si buna! Uneori este bine sa nu mai scadem febra si sa lasam organismul sa lupte singur impotriva infectiilor!

febraCei mai multi oameni din societatea noastra traiesc cu ideea ca sanatatea este o stare de „stare de bine” sau „a nu fi bolnav”. Ne temem de contactul cu bacteriile, virusii si alte microorganisme; pentru asta folosim sapun antibacterian, spray-uri, pastile, potiuni si diverse lotiuni.

In culturile traditionale, febra a fost intotdeauna „respectata” si inteleasa. Acum, societatea noastra incearca sa suprime febra imediat, folosind antifebrile sau substante care scad temperatura (gen aspirina sau nurofen). E adevarat ca acestea reduc rapid temperatura, dar, de asemenea, aduc la „tacere” corpul si impiedica dezvoltarea sistemului imunitar. Acest lucru permite micro-organismelor sa supravietuiasca in corp si sa contribuie la formarea de boli cronice.

Sistemul imunitar este asemenea unui muschi, care trebuie „stimulat” pentru a se intari. Fara rezistenta, sistemul imunitar nu poate deveni mai puternic. O raceala sau o febra reprezinta aceasta „stimulare” necesara organismului; acesta este un raspuns natural al organismului, pentru a permite sistemului imunitar sa functioneze la un nivel mai mare.

A capata o raceala sau o gripa, cu simptome febrile, ar putea fi cea mai buna expresie a sanatatii cuiva; capacitatea sistemului sau imunitar ar fi putut fi atat de slaba, incat organismul lor nu ar fi putut face fata mediului inconjurator.

Febra stimuleaza sistemul imunitar

Sistemul imunitar raspunde la infectia din interior si intareste organismul. Microorganismele pot supravietui numai la anumite intervale de temperatura. Inteligenta innascuta din corpul nostru intelege acest lucru si s-a adaptat inca de la bun inceput, pentru a crea un mediu care este incompatibil cu aceste organisme infectioase. Cum temperatura organismului nostru creste, numarul microorganismelor din organism se reduc. Organismul nu va dori sa ridice temperatura pana la punctul in care toti microbii vor fi ucisi, decat daca va fi necesar. Atunci cand organismul se afla sub infectie extrema, organismul isi va creste temperatura, pana cand vor fi ucisi toti microbii.

Temperatura normala a corpului nostru este de maximum 37 de grade Celsius. Febra este definita atunci cand temperatura depaseste 38 de grade. La 38,4 grade, cele mai multe bacterii se afla in imposibilitatea de a supravietui, iar la 39 de grade, virusii sunt in imposibilitatea de a se reproduce si a se raspandi in organism. Febra este, de obicei, de scurta durata. Ea este periculoasa atunci cand temperatura depaseste 40 de grade.

Cresterea temperaturii activeaza sistemul imunitar

Pe masura ce temperatura creste, se activeaza limfocitele T citotoxice CD8+. Acestea reprezinta niste limfocite speciale, care sunt capabile de a distruge celulele infectate cu virusi. Cercetatorii au descoperit ca, odata cu cresterea temperaturii corpului, creste numarul de limfocite T citotoxice CD8+. Acest lucru creeaza un raspuns imunitar mult mai mare impotriva infectiei.

Cresterea temperaturii corpului creste, de asemenea, si numarul de neutrofile, care sunt celule ale sistemului imunitar care au rolul de a distruge celulele bacteriene infectioase. Cresterea temperaturii imbunatateste, de asemenea, activitatea enzimatica care creeaza un mediu nepropice microbilor. Conform Dr. John Wherry, redactor-sef adjunct al revistei „Journal of Leukocyte Biology„: „A avea febra nu este un lucru incomod, dar rapoartele de cercetare arata ca avea o febra reprezinta rezultatul unui raspuns imun eficient.”

Utilizarea excesiva a medicamentelor, a vitaminelor artificiale si a altor substante care reduc febra, nu face decat ca organismul nostru sa devina mai slab. Aceste produse impiedica organismul sa se adapteze si sa devina mai puternic.

Cand este o febra periculoasa?

Trebuie sa consultati intotdeauna medicul dvs, atunci cand febra depaseste 40 de grade sau dureaza mai mult de patru zile.