Masina, vaporul, avionul… toate mijloacele de transport pot provoca raul de transport. Acesta se manifesta printr-o indispozitie generala, dureri de cap, greturi, varsaturi, uneori transpiratii si paloare. Multi copii sufera de acest rau. Neplacerile resimtite dispar de cele mai multe ori la adolescenta.
La raul de transport, indispozitiile sunt cauzate de un conflict intre diversele perceptii ale miscarii de catre organism, adica intre ce vede ochiul si ce resimte corpul prin intermediul urechii interne, responsabile de echilibru. Cateva sfaturi preventive pot fi utile.
* Asezati copilul in locul care va suporta minimum de miscare: in fata in masina, la mijloc in avion sau in vapor.
* Sfatuiti-l sa fixeze cu privirea linia orizontului si sa evite sa priveasca obiectele in miscare (celelalte masini, valurile etc.).
* Nu-l expuneti fumului de tigara.
* Aerisiti vehiculul.
* Faceti pauze regulate (daca e posibil).
* Evitati sa plecati cu stomacul gol si alegeti alimente usoare.
* Unele antihistaminice (contra alergiilor) in sirop sau in comprimate au proprietati antivomitive.
O bratara preventiva
Exista in farmacii bratari prevazute cu o mica sfera care apasa pe un punct anume al incheieturii. Folosind principiile acupresiunii, acest obiect pare a fi cel mai eficient impotriva raului de transport.
Tratament homeopatic
Cel mai bine este sa se asocieze Cocculus, Tabacum, Petroleum si Nux vomica de 9 CH (cate 2 granule din ora in ora, alternand substantele). Aceste patru remedii intra si in compozitia unor specialitati gata preparate, de luat in ajun, apoi cu o ora inainte si, in fine, in momentul plecarii.
Fitoterapia
Ghimbirul este un antivomitiv eficient, dar este interzis inainte de 6 ani. Faceti o infuzie cu o bucata de ghimbir proaspat intr-o ceasca de apa clocotita si dati aceasta bautura copilului sau beti dvs. cu o jumatate de ora inainte de plecare, apoi, la nevoie, din patru in patru ore.
Aromaterapia
Copiilor mai mici de 6 ani, dati-le inainte de plecare o picatura de esenta de Citrus limonum pe un cub de zahar sau intr-o lingurita de miere. Reluati pe parcursul traseului. Pentru copiii mai mari de 6 ani, folositi in acelasi fel uleiul esential de Mentha piperita (menta iute). In timpul drumului, dati-i copilului sa inspire o batista impregnata cu cateva picaturi din acest ulei. Se mai poate aplica in masaj pe tample un amestec de uleiuri esentiale de lamaie, busuioc si lavandin.