Vitamina D este uneori numita si „vitamina Soarelui”, pentru ca este produsa in organism sub influenta razelor ultraviolete. Ni se tot spune de o vreme sa evitam lumina Soarelui, pentru ca ea mareste probabilitatea de a face cancer. Lumina Soarelui este acuzatul principal in multe probleme de sanatate. Numerosi experti repeta avertismentul: „Evitati lumina Soarelui – face rau sanatatii”. Uitam ca energia Soarelui este esentiala pentru tot ce este viu pe planeta noastra.
Sa vorbim putin despre lumina Soarelui, concentrandu-ne nu asupra pericolelor potentiale, ci asupra beneficiilor pe care ni le ofera. Organismul nostru produce vitamina D sub influenta razelor Soarelui. Principala functiune a acestei vitamine este inlesnirea asimilarii calciului. De asemenea, este esentiala pentru coagularea sangelui si pentru functionarea inimii si a sistemului nervos.
Deficienta de vitamina D (cauzata de expunerea neadecvata la Soare) afecteaza serios procesele metabolice si duce la o functionare slaba a vaselor sanguine. Acestea nu vor putea impiedica bacteriile sa patrunda in sange, ceea ce slabeste mecanismele de aparare ale organismului. Devenim mai sensibili la schimbarile climatice si mai predispusi la infectii. Astfel, nivelul general al sanatatii noastre este in pericol din cauza unor cantitati nepotrivite de vitamina D, din care rezulta deficienta calciului si a sarurilor lui.
Nu putem sa ne bazam pe hrana consumata sau pe formule pentru a asigura un flux adecvat de vitamina D. Aceasta trebuie sa fie produsa pe cale naturala, de catre propriul nostru organism, sub influenta luminii solare.
Stramosii nostri primitivi, care isi traiau mai toata viata in aer liber, nu sufereau de deficienta de vitamina D. Unele triburi primitive care exista in zilele noastre nu sunt nici ele afectate de aceasta problema. Cu ea se confrunta in principal oamenii din orase, unde cantitatea de lumina solara care intra in locuinte prin ferestre este foarte scazuta.
Trebuie sa nu uitam ca expunerea la lumina Soarelui ar trebui sa se produca in doze reduse, de 20-30 de minute pe zi. Folositi-o pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii, nu pentru o frumoasa piele bronzata. Cercetarile dovedesc ca perioada cea mai potrivita pentru plaja este dimineata, intre rasaritul Soarelui si ora 10. Intre 10 dimineata si 5 dupa-amiaza, razele Soarelui sunt prea intense si ne ard pielea, ducand la imbatranirea ei prematura. Profesorul japonez Nishi a descoperit ca anumite exercitii acvatice si aerobice pot stimula productia de vitamina D din organismul nostru. De aceea, ar fi foarte bine sa ne facem obiceiul de a alterna zilnic dusurile fierbinti si reci de dimineata si de seara. Folosirea cu regularitate a saunei ajuta si ea la sintetizarea vitaminei D. Cand bronzul nostru ajunge inchis la culoare, producerea vitaminei D devine mai lenta. De aceea, atunci cand pielea noastra s-a bronzat indeajuns, este mai bine sa petrecem mai mult timp la umbra. Lumina Soarelui este un nepretuit dar al naturii. Folosita cu intelepciune, energia ei este benefica pentru sanatate.
Mai exista un amanunt important legat de vitamina D. Ea se gaseste in glandele din pielea noastra. Cu cat ne spalam mai mult pielea cu produse cosmetice artificiale, cu atat mai multa vitamina trimitem in afara organismului. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la igiena. Dupa ce folosim produse sintetice pentru spalare, este o buna idee sa frecam pielea cu produse vegetale naturale care contin uleiuri. Daca nu intregul trup, cel putin mainile si picioarele, pentru ca acolo se petrece in principal sinteza vitaminei D. Este chiar mai bine sa pregatim uleiul prin adaugarea a doi pumni de petale de trandafir intr-o sticluta de 200 de mililitri de ulei vegetal, lasand intregul complex la intuneric timp de cam sapte zile. Sticluta poate fi tinuta la indemana si folosita dupa spalarea vaselor sau a rufelor. Pielea noastra actioneaza ca un filtru dublu. Ea elimina toxinele din organism si absoarbe calciul.