Beneficiile extraordinare ale consumului de sardine

Sardeaua, un peste mic si argintiu, reprezinta unul dintre putinele alimente care contin co-enzima Q10, un nutrient gasit celulele organismului. Pe scurt, se crede ca Q10 are proprietati antioxidante, sporind astfel energia fizica. Studiile au constatat, de asemenea, ca aceasta co-enzima aduce beneficii celor cu boli cardiovasculare, in special cei care au hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca. In plus, aceste mici surse nutritionale contin, de asemenea, cantitati importante de vitamina B12, seleniu, fier, omega-3, proteine, fosfor si vitamina D.

Unii oameni au fost de mult timp constienti de beneficiile de sanatate ale consumului de sardine. Intr-o editie din 1984 a revistei „Town & Country”, James Villas a scris un articol intitulat „The Unsung Sardine”, in care a subliniat faptul ca „sardinele ofera mai mult calciu si fosfor decat laptele, mai multe proteine decat friptura si mai mult fier decat spanacul fiert”.

Astazi, un numar din ce in ce mai mare de experti in nutritie au subliniat in mod constant avantajele co-enzimei Q10, a uleiurilor de omega-3, a seleniului si a vitaminelor B12 si D in sanatatea cardiovasculara, in memorie, in starea articulatiilor si in nivelul energetic oferit. Dar putini dintre ei recomanda sa se manance sardine ca fiind o sursa buna de nutrienti.

Site-ul World’s Healthiest Foods (WHF), o fundatie non-profit independenta de influentele corporatiilor, ofera cateva informatii stiintifice convingatoare despre beneficiile sanatatii consumului de sardine. In plus fata de nutrientii deja mentionati mai sus, WHF spune ca sardinele sunt, de asemenea, o sursa excelenta de triptofan, un aminoacid esential.