Hemoroizii: tratamente naturiste

Un hemoroid este o dilatare a uneia din venele zonei anale, zona ce cuprinde anusul si rectul, precum si tesutul inconjurator. Acest tip de dilatare este asemanator varicelor care pot aparea pe gambe. Deseori favorizata de constipatie, aceasta afectiune frecventa poate fi permanenta sau se poate manifesta prin crize, cu simptome variabile. O ameliorare a tranzitului intestinal alina in general jena sau durerea resimtita.

Dilatarea anormala (sau varice) a venelor care inconjoara anusul poate surveni in partea superioara a canalului anal (hemoroizi interni) sau in partea lui inferioara, chiar la nivelul anusului (hemoroizi externi). Acestia din urma sunt cei mai stanjenitori. Hemoroizii antreneaza neplaceri foarte diverse in functie de persoana, mergand de la un simplu inconfort pana la dureri foarte vii. O mancarime insotita de iritare si/sau de sangerari in timpul sau ulterior scaunelor sunt semnele cele mai frecvente. Cand exista, durerea poate fi o simpla senzatie de apasare. Se intampla totusi ca o criza de hemoroizi sa fie foarte dureroasa, mai cu seama daca o vena este obturata de un cheag de sange (tromboza hemoroidala) sau daca vena s-a umflat atat de tare incat s-a strangulat si formeaza o excrescenta la exteriorul anusului.

Exista o predispozitie individuala la crizele de hemoroizi, dar anumiti factori le favorizeaza aparitia: sarcina si nasterea, excesul de greutate, pozitia sezand prelungita, eforturile fizice violente (la cei care executa mutari), practicarea unor sporturi (ciclism, moto, echitatie), constipatia cronica (din cauza eforturilor de defecatie) si, intr-o masura mai mica, diareea.

Medicina clasica foloseste o serie de metode pentru tratamentul hemoroizilor. In acest articol, insa, vom analiza doar medicina alternativa.

Homeopatia in cazul hemoroizilor

Luati Aesculus hippocastanum 5 CH (cate 5 granule de sase ori pe zi). Ii puteti asocia Aloe pentru hemoroizii vinetii, care supureaza, Capsicum annuum pentru senzatiile de arsura si Lycopodium in caz de sangerari, toate de 5 CH. Graphites, Lachesis si Nux vomica sunt si ele folosite. Hemoroizii femeii insarcinate sunt tratati in mod specific cu Collinsonia 7 CH.

Fitoterapia in cazul hemoroizilor

Plantele care usureaza crizele de hemoroizi sunt aceleasi cu plantele prescrise in caz de insuficienta venoasa: chiparos, sulfina, castan de India, hamamelis, ilex, ginkgo si vita rosie. In caz de criza, luati 2 capsule de castan de India, dimineata, la pranz si seara, timp de trei sau patru zile. In caz de recidive cu sangerari, luati 2 capsule de castan de India la pranz si 2 capsule de chiparos seara. Exista, de asemenea, flacoane cu extrase fluide din mai multe plante, disponibile in farmacii.

Aromaterapia in cazul hemoroizilor

Faceti o baie de 15 minute cu 15 picaturi de ulei esential de chiparos si 5 picaturi de ulei esential de ienupar (diluate in putin spumant de baie): pentru o mai mare eficienta, nu clatiti si nu stergeti fesele la iesirea din baie. Puteti aplica, de asemenea, vreme de o jumatate de ora o cataplasma pe baza de argila verde cu 2 picaturi de ulei esential de vetivert si 2 picaturi de ulei esential de chiparos, sau masati-va cu un amestec din aceste uleiuri esentiale (10 picaturi intr-o lingura de ulei de migdale dulci).

Naturopatia in cazul hemoroizilor

Naturopatiile incearca indeosebi sa vindece constipatia si sa stimuleze tranzitul intestinal printr-o alimentatie echilibrata si bogata in fibre. Aplicatiile locale pe baza de oxid de zinc, de vitamina B si de gel de aloe sau de ulei de masline domolesc inflamatia.