Baptismul

Social Media

baptismOriginile baptismului

Ca biserica, baptismul a aparut in secolul al XVII-lea, insa teologii si istoricii baptisti afirma ca originea cultului se afla in epoca crestinismului primar. Atat izvoarele baptiste, cat si ne-baptiste desemneaza ca „stramosi” ai cultului pe anabaptistii secolului al XVI-lea. Astfel putem spune ca deriva din secta anabaptistilor, infiintata de Nicolas Storch si influentata puternic de Thomas Münzer, fost adept al lui Luther, care, in 1517 se desparte de el, pentru ca nu a promovat Reforma si in sfera sociala.

Cel care a reinviat anabaptismul a fost Simion Menon, un preot catolic rebotezat in 1531, de un anabaptist. Aparitia baptistilor in forma actuala e legata de numele lui John Smith – pastor puritan care, in 1608, emigreaza din Anglia in Olanda. Un adept al sau, Thomas Holwys, revine in Anglia si va infiinta prima Biserica Baptista la Londra.

Se vor diviza in doua grupuri: Baptistii generali (ai lui Holwys, promovau conceptul de mantuire universala) si Baptistii particulari (ai lui Henry Jakob, credeau in mantuirea prin predestinatie). Se unesc in 1791, dar vor cunoaste multe alte divizari.

Dupa unii istorici, baptistii nu au un Crez oficial, confesiunile de credinta au fost stabilite in diverse locuri si date. Se pare ca prima confesiune de credinta baptista a fost adoptata in 1689, cand au capatat libertate deplina in Anglia.

Punctele doctrinare importante ale baptistilor

1) Scriptura este inspirata de Duhul Sfant, este cuvantul lui Dumnezeu scris.
2) Dumnezeu este creatorul, sustinatorul tuturor lucrurilor, intreit in persoane, Tatal, Fiul si Sfantul Duh;
3) Omul este creat de Dumnezeu, trupul sau este facut din tarana, iar natura spirituala e din Dumnezeu.
4) Pacatul este lipsa de conformitate fata de legea morala a lui Dumnezeu, fie in actiune, fie in dispozitie sau atitudine. Pacatul este universal, iar consecinta acestuia este moartea spirituala.
5) Biserica cuprinde totalitatea credinciosilor din toate timpurile. Nu e o organizatie pamanteasca „vizibila”, ci organismul viu, spiritual, al celor salvati, adica al celor care au crezut in Hristos si au fost „nascuti din nou”.
6) Slujitorii cultului sunt de doua categorii: pastorii si diaconii. „Ordinarea” acestora se face prin punerea mainilor. Pastorul se ingrijeste de supravegherea, pastorirea si carmuirea spirituala. Diaconii ajuta pe pastori in a administra bunurile materiale ale bisericii si initiaza actiunile filantropice. „Preotia” nu formeaza o clasa speciala, ci o calitate pe care o are fiecare credincios. Fiecare credincios este „un preot” si are dreptul de a se apropia de Dumnezeu prin Iisus Hristos, fara alt mijlocitor.
7) Simbolurile Noului Testament – Biserica noutestamentara are doua simboluri: a) Botezul si b) Cina Domnului. Acestea nu sunt taine.
8) Botezul se savarseste prin afundarea in numele Treimii. Nu are calitatea de a curati pacatele, aceasta o face numai sangele lui Hristos. Pentru ca cineva sa poata fi botezat, el trebuie mai intai sa primeasca mantuirea – sa se pocaiasca si sa creada.
Botezul se savarseste numai la majorat.
9) Cina Domnului – simbolul mortii lui Hristos, pentru om, se compune din paine si vin, neamestecate. Nu are calitatea iertarii pacatelor, este doar comemorarea iertarii pacatelor prin jertfa lui Hristos. Cina se poate lua de catre toti aceia ce si-au marturisit credinta in Hristos si au fost botezati.
10) Ziua Domnului – Duminica este ziua de adunare; are caracter comemorativ. Nu exista sarbatori inchinate sfintilor.
11) Viata de apoi – Pana la venirea lui Hristos exista o stare intermediara.
12) Disciplina in biserica se asigura prin masuri ca: mustrare, ridicarea drepturilor si excluderea din biserica a celor care s-au abatut de la conceptia baptista prin atitudine sau fapte.
13) Rugaciunea este starea de legatura intima a omului cu Dumnezeu. Ea este exprimarea directa, de aceea nu este nevoie de carti de rugaciuni.
14) „Sfintenia” se obtine prin lucrarea progresiva pe care o face Dumnezeu prin Duhul Sfant, in viata celui salvat.
15) Casatoria este randuita de Dumnezeu. Crestinii trebuie sa incheie o casatorie numai in Domnul, adica numai cu credinciosii (baptisti). Divortul este admis numai in caz de adulter.
16) Raportul cultului cu societatea – Cuvantul lui Dumnezeu indeamna la supunere fata de legile statului.

Organizarea baptistilor

Alianta Baptista Mondiala, cu sediul la Washington, din 1905;
Federatia Baptista Europeana – 1948;
Cei mai numerosi – in S.U.A.: Conventia de Nord si cea de Sud;

Ramuri dizidente

1. Biserica menonita (continuatorii anabaptistilor, au patruns si la noi)
1. Baptistii de sambata (proveniti din mozaici si adventisti)
2. Baptistii unitarieni (neaga Sf. Treime)
3. Baptistii vechi (au predestinatia rigida)
4. Baptistii fratietatii (de culoare)
5. Baptistii femeilor mironosite – au botezul pruncilor si ierarhie feminina
6. Baptistii cufundatori
7. Baptistii „celor 6 porunci” (un cod V.T.+N.T.)

Baptismul in Romania

Situatia cultului baptist pana la 1948. Biserica baptista germana din Bucuresti este cea dintai biserica baptista din tara noastra. Infiintarea acesteia este legata de numele lui Scharschmit, care emigreaza in Romania in anul 1856. In 1865 vine la Bucuresti un predicator german, Augustin Leibig, si boteaza in apele Dambovitei mai multe persoane. Cultul, in dorinta de a-si sustine vechimea in Romania, socoteste insa anul venirii familiei Scharschmit in Romania (1856) ca anul „infiintarii” primei biserici baptiste la noi.

In Transilvania – prima biserica baptista a fost organizata in anul 1875; acest fapt se datoreaza unui croitor ungur, Antal Novak, care a reusit sa converteasca un grup de credinciosi reformati maghiari din Salonta (Bihor). Printre cei botezati se afla si Mihaly Kornay, care mai tarziu a fost numit pastor pentru biserica din Salonta Mare. Datorita activitatii sale s-au organizat pentru maghiari mai multe biserici baptiste in judetele Bihor, Arad si Timis.

Dupa primul razboi mondial, in 1921, bisericile baptiste din Transilvania se unesc si ia fiinta Uniunea Comunitatilor Crestine Baptiste. In 1921 s-a infiintat si Seminarul baptist. In baza legii cultelor din 1928, baptistii au fost recunoscuti de stat ca „Asociatie” religioasa. Scoaterea in afara legii a baptistilor s-a facut prin Decretul national nr. 927/1942 emis de Maresalul Ion Antonescu.

Prin Decretul nr. 553 publicat in M.O. nr. 253 din noiembrie 1944, Statul comunist recunoaste primul cult religios: Cultul baptist. In 1948, cultul baptist a depus la Ministerul Cultelor noul Statut de organizare si functionare cu nr. 41360/1948. Doi ani mai tarziu, in 1950, s-a publicat „Statutul de organizare si functionare a Cultului crestin baptist”, care a fost in vigoare pana in Decembrie ’89.


Social Media

12 Comments

 1. Am reushit sa citesc o parte din comentarii insa nu pe toate…. sant f interesante…intradevar preotzii impreuna cu intreg clercul lor bisericesc percep taxe ptr orice serviciu… eu personal cred ca intermedierea facuta intre persoana shi dumnezeu de catre un preot nu are nici un efect….o sa scriu o parere personala care nu am gasito niciuunde explicata…. este vorba despre comuniune om-dumnezeu…..in biblie este mentzionat ca sa nu pacatuim nici macar cu gandul ,ptr ca dumnezeu shtie asta…..de ce atunci avem nevoie de preot sa se roage pentru noi in schimbul unei partzi din munca noastra????????? de ce nu facem singuri acest lucru???????Eu personal cred ca in labirinturile din creierul uman exista un emitzator care emite anumite frecventze nedescifrabile in vreun fel de catre om cu toata informatzia din creier catre dumnezeu… in acest fel eu cred ca este conectziia om-dumnezeu… ashdar nu avem nevoie de nimeni sa intermedieze intre noi shi dumnezeu….ar fi f multe argumente de adus la aceasta parere PERSONALA insa trebuie sa ma opresc aici… zi faina ptr totzi am scris asta chiar daca orientarea mea religioasa este …Ortodoxa insa eu ma consider un crestin..

 2. Chearly daca ar citi un preot ortodox si un profesor de limba romana ce ai avea parte de o critica severa de la amandoi.Ai dreptate intre om si Dumnezeu nu exista nici un mijlocitor, legatura este personala.Preotii ar trebui sa aiva doar rol de ghizi spirituali.
  In mod normal apartenenta la o grupare spirituala nu ar trebui sa ne desparta.

 3. SECTANTI AIUREA FRATILOR NU INTRATI IN DIALOG CU EI SUNT FII LUI ANTIHRIST ADICA A LUI SATANA .NOI AR TREBUI SA FACEM CEVA SA DISPARA ACSESTE SECTE .CARE VOR SA BE DOMINE BISERICA NOPASRTRA ORTODOXA CARE ESTE SINGUYRUL ADEVAR .NOI NU AVEM CE CAUTA LA EL CI EI TREB S AREVIN ALA CREDINTA NOASTRA ORTODOXA .ASADR FARTILOR NU DISCUTATI CU EI NU VB NU LUATI NIMK DIN CEEA CE VA DA EI K ESTE SPRE PIERIREA SUFLETULUI .NOI S AFIM TARI IN CREDI NTA SI SA II ADUCEM PE EI PA CALEA ADEVARULUI K ESTE ISUS HRISTOS SI CARE VA FIIJ VECI VECILOR .AMIN

 4. Frate Mircea ce zici daca i-am pune pe toti in fata mitralierei?Ti sar potrivi aceasta idee ca bun ortodox ce esti.
  Ti-as sugera sa mai treci un pic pe la scoala dar nu te opri in curte ci intra in clasa a-1-a si invata sa scrii,ESTE FOARTE IMPORTANT PENTRU COMUNICAREA PE NET SI IN ALTE MOMENTE ALE VIETII,chiar daca te gandesti ca pe viitor sa-ti alegi cariera de cioban.

 5. Ca Iisus este salvarea cred .Toate aceste secte au fost infiintate de membrii ai organizatiilor oculte si nu au facut altceva decat sa-i rataceasca de la adevarata credinta prin subtilitati de genul Fecioara Maria a avut copii cu Iosif si alte chestii de genul asta . Denigrand pe mama cuiva de fapt pe el il denigrezi .Au creat puncte comune cu ortodoxismul si au bagat subtilitati ca sa-i rataceasca .Sa dea Dumnezeu sa deschida ochii si sa se intoarca la biserica mama .

 6. cine a zis ca ortodoxismul a fost si este prima religie dupa planeta?
  daca si ortodocsii sunt niste rataciti de la „prima religie” ?
  oricum din cate cunostinte am eu Iisus nu a fost ortodox sau catolic, nici reformat, sau neoprotestant ori baptis sau penticostal..nu a fost nici iehovist, nici budist…eu stiu ca a fost iudeu si a avut ca religie, religia iudaica
  asa ca putem sa ne certam o viata intreaga pe tema religiilor, dar sa stii ca nu e una mai buna ca alta
  Iisus nu ne-a lasat cuvantul Lui Dumnezeu ca sa-l rastalmacim cum dorim noi si sa facem zeci de religii fiecare intelegand ce vrea ea din acea carte numita Biblie.

  Sa nu-mi spui Sorine ca ortodoxismul e religia mama ca nu te crede nimeni.
  inainte de ortodoxism a fost infiintat catolicismul si nici aceasta religie nu a fost prima dupa acest pamant.
  si daca tot vine vorba ca, crestinismul e religia suprema de ce sa consideram baptisti mai prejos decat ortodocsi sau ortodocsi mai prejos decat catolicii? toti suntem crestini cu numele pana la urma..toti o apa si-un pamant

 7. din pacate credinta a fost divizata in atitea parti tot de oamenii politici,tot capetele incoronate care si-au urmarit propriile interese.Un om cu credinta e un om bun si corect,ce conteaza cum se inchina,conteaza faptele si sufletul….dar stiti cum e,teoria ca teorie,practica ne omoara!

 8. Fratzilor nu va datzi nici unul invatati (cu ref. la ortografie,gramatica nici unul nu a-ti scris corect)
  1.Rog admin. sa stearga vechiturile.
  2. Cel ”ortodox”unde-ti este dragostea de care scrie in Scripura Isus??? esti ff radical vezi ca judecatorul este la usa.
  3.Prima biserica a fost cea primara(cautati mai bine, acum avem slava Domnului informatii)nici catolici nici ortodoxi.
  4.Nu aduce nici o insulta, jicnire aproapelui (unul o face din necunoastere altul din ignoranta)ajuta-l cu o trimitere direct la sursa respectiv-Biblia.

 9. Pacat ca sunt atatea religii si atat de putina credinta ! Toti cei care cautam mantuirea suntem frati intru Hristos .
  Apropo, Rodi nici dumneavoastra n-ati scris corect , dar ii corectati pe ceilalti .Daca am vedea fiecare barna din ochiul nostru , poate am vedea mai putin paiul din ochiul aproapelui …
  Doamne ajuta !

 10. eu cred ca baptisti sunt ucenici lui ioan botezatorul si nu am nimic contra cultului respecta biblia si nu au nici o apucatura ciudata precum multe alte culte .dar vad cum din vechime pana in prezent s-au divizat in multe ramuri , este doar opera masonilor care fac ravagii in toate religiile.practic au intrat lupii in turma ,intrebarea e undei pastorul . din cate stiu eu pastori la baptisti sunt platiti si dupa cum scrie in biblie pastorul platit lasa oile si fuge domnul sa se indure de baptisti ….. id. giulianotepes

Leave a Reply