Vizualizarea, terapie naturista de mii de ani

vizualizareVizualizarea, folosirea imaginatiei cu scopul de a vindeca, este una dintre cele mai vechi terapii cunoscute. Exista documente care ne arata ca vizualizarea a fost folosita inca din anul 1000 i.Hr., de catre Aesclepius, doctor, vindecator si filozof grec. Datorita eficacitatii si succesului terapiei, acesta a cerut ca, dupa moartea sa, sa fie construite niste „temple de vindecare”, numite aesclepia, in Grecia, Italia si Turcia. Acestea au fost precursoarele centrelor medicale holistice din zilele noastre, care abia acum sunt construite si amenajate in Statele Unite.

In Occident, vizualizarea si-a pierdut popularitatea odata cu aparitia medianei stiintifice si conventionale, cu 200 de ani in urma, dar a fost practicata in continuare de samani (vindecatori prin metode traditionale) in alte parti ale lumii. Eficacitatea acestei terapii este recunoscuta din nou, ea fiind folosita de medici si psihologi.

Terapia prin vizualizare, cunoscuta si ca imagistica sau metoda cu imagini, se bazeaza pe convingerea ca, gandind, cream imagini pe care le putem folosi in mod negativ sau pozitiv. Invatand sa ne controlam imaginatia, ne controlam gandurile; controland gandurile ne controlam emotiile; controland emotiile, ne limpezim mintea pentru un nivel de gandire superior. In aceste momente, putem intelege lucruri pe care nu le credeam posibile, imbunatatindu-ne astfel perceptiile si reactiile emotionale.

Nu ne putem elibera de faptul ca suntem rodul gandurilor si imaginatiei noastre. Ne petrecem mai mult timp imaginandu-ne decat ne dam seama. Daca ne imaginam lucruri negative, putem cadea in capcana, interpretand gresit, tragand concluzii pripite, incurajand dorinte neimplinite si circumstante neplacute, judecandu-i gresit pe altii si pe noi insine. Daca ne imaginam lucruri pozitive, planificam, speram, visam, avem fantezii, percepem si ne folosim inteligenta creativa. Realitatea ne pregateste scena, dar imaginatia creeaza ceea ce credem ca este intriga din spatele cortinei.

Neutralizarea negativului

Imaginile capata o incarcatura puternica atunci cand au un continut emotional, mai ales daca e vorba de frica sau durere. Cand o reactie stresanta ne focalizeaza imaginatia spre aspectele negative ale mediului nostru inconjurator, devenim creatorii unei realitati negative. Emotiile negative ne impiedica sa vedem o multime de oportunitati care ne sunt la indemana. Este important sa nu ne lasam pacaliti, sa avem incredere si sa nu acceptam tot ceea ce percepem atunci cand suntem coplesiti de o stare negativa. Daca invatam sa privim prin prisma dragostei, credintei, sperantei, rabdarii, iertarii, respectului si generozitatii, vom privi viata intr-un mod nedistorsionat si plin de compasiune. Depinde de noi daca decidem sa ne petrecem viata intr-o lume plina de imagini negative sau daca facem un pas mare si curajos intr-o stare pozitiva si creativa a mintii si a inimii.

Vizualizarea individuala

Vizualizarea individuala poate fi folosita in mai multe moduri si cu diferite scopuri. Daca este folosita pentru autovindecare, pacientul se relaxeaza imediat, si, fiind in acel spatiu de relaxare profunda, se concentreaza asupra locului de unde provine problema si lasa sa vina imaginile care sa-1 vindece spontan. Este posibil ca rezultatele sa apara dupa cateva sedinte.

Odata ce a aparut imaginea vindecatoare, pacientul continua sa foloseasca acea imagine pana cand problema este rezolvata sau apare altceva. De exemplu, un pacient a carui retina a fost distrusa in urma unei boli, a vizualizat spontan o imagine in care tesuturile se refaceau si dispareau imediat, unindu-se cu cele din jurul lor, la fel cum dispar bulele de sampanie intr-un pahar, iar starea lui s-a ameliorat. In timp ce asteptati aparitia unei imagini spontane, puteti sa lucrati cu una dintre imaginile existente si descrise in multe lucrari de specialitate; de exemplu, rechini mici care mananca celule cancerigene. Efectele benefice ale vizualizarii pot fi sporite pastrandu-va optimismul.

Tehnica vizualizarii poate fi folosita si pentru eliberarea de emotii sau de atasamentul inutil sau nedorit fata de oameni, locuri si situatii si pentru a va imbunatati performantele atletice.

Vizualizarea indrumata sau condusa de un initiat

Aceasta tehnica, folosita pentru a induce relaxarea si o parere buna despre sine, depinde de preferintele practicantului. Tehnicile obisnuite sunt meditatia, hipnoza si antrenamentul autogenic. Vizualizarea poate avea loc in grup sau individual, atunci cand pot fi abordate probleme mai speciale. Tinta principala a tehnicii este manipularea imaginilor mentale ale pacientului dintr-o stare negativa intr-una pozitiva, pentru a ajuta vindecarea. Aceasta poate fi folosita pentru insanatosire sau recuperare dupa o boala sau o infirmitate sau pentru recapatarea increderii in sine. Unii terapeuti folosesc sedintele de vizualizare pentru a duce pacientul la perioada copilariei si pentru a incerca sa elucideze cauza problemelor actuale ale acestuia. Aceasta intoarcere in trecut poate merge pana la o viata anterioara.